Šta se krije u dečjem mozgu?

Kažu da je malo dete mala briga, a veliko dete velika briga. Ali ova izreka biva pregažena najnovijim naučnim saznanjima o razvoju dečjeg mozga koja pokazuju da sve ono što mozak "upije" u prvih hiljadu dana, i dobro i loše, određuje put deteta, kasnije čoveka, do kraja života. I kakav će biti đak, pa tinejdžer, da li će biti visoko obrazovan, koliko će zarađivati, od kojih bolesti će obolevati, da li će imati depresiju... Zato mala deca nisu uopšte mala briga.

Pošaljite komentar
  1. Zanimljiv tekst!
     (zena, 26. novembar 2017 08:02)

    # Link komentara

  2. Dete treba da bude uz majku do 3 godine, posle uz oca do 5, onda predskola i skola...majkama treba dati pordiljsko odsustvo 2,5 godine da bi imale vremena da se bave decom... vodjenjem kod lekara itd.....tako bi se smanjili i troskovi vrtica. Govorim iz iskustva. Vodila sam ih u muzocku skolu, na ples, balet, jezike.... Dala sam otkaz u prosveti da bi se bavila decom i vaspitavala svolu decu. Muz je zaradjivao za sve nas, ako je hteo porodicu. Sada kada su porasli i dobro vaspirani, mogu da se vratim poslu. Majke su NEZAMENJIVE.
     (Rofitelj, 25. novembar 2017 13:25)

    # Link komentara

  3. Da da, zato su nasi roditelji koji su odrastsli u porodicama od po 5-10 dece na selu i u siromastvu, i magistri nauka i akademici i naucnici....
    (Dragan, 25. novembar 2017 06:28)

    # Link komentara

  4. Ovo o obrazovanim i dobrostojećim roditeljima, nažalost, nije primenljivo na decu i roditelje koji žive i rade u Srbiji.
    (saao, 24. novembar 2017 15:37)

    # Link komentara

  5. Sve što mala beba u svojih 1000 dana doživi i kakav stav prema tim doživljajima stekne, skoro isključivo zavisi od roditelja. Prema tome, ponovo se afirmiše stara mudrost, koja se može shvatiti i najvećom opomenom, da VASPITANJE DETETA POČINJE OD ROĐENJA NJEGOVIH RODITELJA. Ovo se može shvatiti i karmičkim usudom, ali i veličanstvenim optimizmom – da dete ima belu, neuslovljenu šansu, u kojoj mi (roditelji) imamo najvažniju ulogu. Od nas zavisi bebina ličnost, karakter, sklonosti, nadarenosti, pa i sudbina.
    (Joc@, 24. novembar 2017 14:43)

    # Link komentara