Otkriven gen koji uzrokuje ubrzano starenje kod dece

Grupa slovenačkih naučnika, sa Kliničkog instituta za medicinsku genetiku u Ljubljani, u saradnji sa još 12 istraživača iz drugih država, otkrila je ljudski gen koji izaziva progeriju ili sindrom ubrzanog starenja, vrlo redak poremećaj koji se javlja kod tek rođene dece i rezultira ubrzanim starenjem i preuranjenom smrću.

Izvor: hina
Pošaljite komentar
  1. Premalo pacijenta da bi farmaceutska industrija ulagala svoj kapital u višegodišnja istraživanja,jer iako pronadju neki lek kome da ga prodaju-a naučnici ko naučnici oni samo slušaju i rade šta im kompanije diriguju,zato je ova priča trt.
     (Hep.C, 24. novembar 2017 08:53)

    # Link komentara

  2. I sta sa tim? Niste napisali kako spreciti ubrzano starenje deteta sad kad znamo koji je to gen
    (skeptik, 23. novembar 2017 08:23)

    # Link komentara

  3. "poznato je tek 15 odsto ljudskog genoma"

    Po mom skromnom misljenju Nikola Tesla je covek koji do sada najvise doprineo razvoju ljudske civilizacije. Bez otkrica naizmenicne struje danas bismo i dalje ziveli 100 godina u proslosti i nista od ovih istrazivanja ne bi bilo moguce.
    Ovaj podatak da je poznato samo 15% ljudskog genoma pojma nisam imao. Dakle, ceka se novi Tesla u medicini koji ce konacno napraviti neki progres, otkriti novi nacin da se brze mapira ceo ljudski genom, a potom i da se lociraju geni odgovorni za svaku bolest, a kao krajnji rezultat svega i sprovodjenje genetske terapije koja bi prakticno trebala da iskoreni SVE bolesti. Dug je put do tog cilja, moze biti 100 a moze i 1000 godina.

    U poredjenju sa tehnoloskim napretkom, medicina stoji u mestu. Posebna tehnologija za sekvenciranje gena koju su koristili bi trebalo da je CRISPR, koja znacajno ubrzava lociranje gena u DNK u odnosu na predjasnju. I ponovo je sve to trajalo 4 godine, za otkirvanje samo jednog gena, samo jedne bolesti. I to malo sto je medicina napredova je opet zahvaljajuci tehnoloskim otkricima. Svaka cast ovim i svim ostalim naucnima, jer to su ljudi koji JEDINI doprinose razvoju civilizacije. Evolutivno gledano mi ostali smo beskorisni, a vecina politicara i kriminalci sa svojim ratovima koje stvaraju - najgori izdanci ljudske rase.
    (mensacat, 23. novembar 2017 01:16)

    # Link komentara

  4. A onda ce da bude, da to mora 20 godina klinicki da bude ispitivano, pre nego sto krene da se primenjuje.
    (sasa jokic, 23. novembar 2017 01:07)

    # Link komentara

  5. Bravo rodjaci!
     (Vlada, 22. novembar 2017 21:39)

    # Link komentara

  6. Svaka cast!
    (Skidam kapu!, 22. novembar 2017 21:22)

    # Link komentara

  7. Odavno je poznato da je mutacija u genu za Lamin A odgovorana za ovu vrstu progerije. Mutacije mnogih gena mogu da dovodu do ubrzanog starenja, a njihova međusobna povezanost još nije jasna.
     (Andrej, 22. novembar 2017 21:15)

    # Link komentara

  8. Svaka cast
     (neko, 22. novembar 2017 20:31)

    # Link komentara