Otkriven jedan od uzroka Kronove bolesti

Neravnoteža mikrobioma u crevnoj flori mogla bi da bude jedan od uzročnika Kronove bolesti - hronične upalne bolesti creva, koja može da zahvati bilo koji deo digestivnog trakta. Najčešće je reč o zadnjem delu tankog creva, ili debelom crevu.

Izvor: Jutarnji.hr
Pošaljite komentar
  1. @Ivana

    To je tačno, i identična bolest postoji kod goveda - Jonijeva bolest. Ali prestanak konzumiranja mleka neće izlečiti onoga ko je već oboleo. Za to je neophodan lek, a to će, nadajmo se, vrlo brzo biti pomenuti antibiotik ili vakcina.
    (braca, 20. novembar 2017 16:51)

    # Link komentara

  2. @braca
    U pravu si za MAP ali ono što se ne spominje jeste odakle se ta bakterija stvorila? Iz mleka i mlečnih proizvoda! Zar nije lakše reći ljudima nemojte to uopšte da unosite nego im davati antibiotike da se bore sa nečim što je lako izbeći? Ili je mleko toliko važna namirnica da bez nje ne može da se živi?
    (Ivana, 20. novembar 2017 15:35)

    # Link komentara

  3. Ovo vrlo lako može da bude još jedna stranputica, kada je reč o mogućim uzrocima ove užasne bolesti. Ljudima koji boluju već decenijama ovo i nije neka uteha (i sam sam taj već 25. godina i trenutno sam na bolovanju). Ono što je najverovatnije uzročnik bolesti je MAP bakterija. Čak su za tu tvrdnju ispunjeni Kohovi postulati. Testiranje kombinacije tri antibiotika ulazi u zavšnu III fazu (kompanija RedHill Biopharma). Pored toga, radi se i na stvaranju pouzdanog testa koji bi iz krvi trebalo da potvrdi infekciju (na tome radi Prof. John Hermon-Taylor sa King's College London). Isti taj profesor radi i na vakcini protiv MAP bakterije. Do sada je kod više od 90% obolelih izolovana MAP bakterija. Dok sve to ne počne da funkcioniše, slušaćemo ovakve priče, koje valjda služe da umire stakeholder-e nekih farmaceutskih kuća. Današnji svet daleko je od humanog.
    (braca, 20. novembar 2017 11:06)

    # Link komentara

  4. Ovo su sve autoimune bolesti, kao i dijabetes, stitasta zlezda, problemi sa pankreasom, razne alergije... Obicno vam kazu da je to posledica stresa ali ovo je prava poplava bolesti. Pa i pre 100 godina su ljudi bili pod stresom pa nisu bili ovoliko bolesni. Licno sumnjam na kvalitet hrane koju jedemo.
    (ako se ne varam, 20. novembar 2017 08:22)

    # Link komentara

  5. Sve moze da se izleci pa I ovo!
    (Mile, 19. novembar 2017 20:36)

    Ne znam kako moze Mile? Evo ako ti znas, ja odmah prodajem stan i sav novac ti dajem da me izlecis od Krona... Ovo je taako uscrpljujuca bolest da nisi ni svestan o cemu pricas.
    (Nizdis, 20. novembar 2017 01:32)

    # Link komentara

  6. O ovoj bolesti, cije ime ni izbliza ne nagovestava koliko je opasna i uzasna, nisam znao nista dok nedavno nije u jednoj emisiji bila nasa Nadja gde je opisala koja je to muka. Doslo mi je da sam sebi opalim samarcinu sto se nerviram kako mi je plata mala. Kada ovo sve procitam lepo mi dodje da vristim od srece svaki dan koji provedem u zdravlju. Ne dao Bog ovo nikome!
    (Srdjan, 20. novembar 2017 01:31)

    # Link komentara

  7. @dottore
    niste u pravu - bakteriofagi su korisni virusi i nalaze se u zdravom probavnom sistemu.
    Inače su velika nada medicine u borbi protiv rezistentnih bakterija.
    (obi van, 20. novembar 2017 00:32)

    # Link komentara

  8. Pre godinu dana mi je bilo debelo crevo zapaljeno i to 60cm. Borim se vec preko 4 godine protiv Morbus Krona. Pre nedelju dana sam imao kontrolu i sve mi se skolnilo. Ostali su samo oziljci...Zivim u dijaspori i imam dobro zdravstveno osiguranje pa mi placaju lekove koje ih godisnje kostaju oko 15'000€.
    (KM, 19. novembar 2017 22:58)

    # Link komentara

  9. Uh...veoma teska bolest.Toliko, da je ne biste pozeleli ni neprijatelju. Kao i sve druge bolesti i Kron i UC su u "ekspanziji" u poslednjoj deceniji, al' farmaceutski giganti ne traze lek za 3-5% ljudi, nema od toga zarade. Nespecificna bolest, moze se odraziti na razne nacine, a da nemate simptome vezane za probavni sistem, barem u pocetku. Tako je ,barem, bilo u mom slucaju. Mozda su "srecniji" oni kod kojih se to odmah ispolji na crevni sistem. Sto se ranije otkrije, to bolje.
    Mene su vukli godinama sa pogres,im dijagnozama, od upale slepog creva, preko preponske kile i nervoznih creva, pa sve do uobrazenog bolesnika. Doduse, ja i nisam imao klasicne simptome: bolove u stomaku, dijareju, temperaturu... Jedino sam povremeno osecao zastoj u jednom delu creva (ileum), da bi taj zastoj vremenom postajao sve cesci i tezi, a onda je prosle godine sve eskaliralo.
    Da skratim, operacija zbog stenoze (suzenja) creva. Resekcija ileuma i dela cekuma. Oporavak: jako tezak. Postoperativni tok: bez znacajnijeg poboljsana. Ponovo isti simptomi. Terapija: Imuran 3x50 mg, Controloc 1x40mg, folan 2x1, OHB12 jednom mesecno,probiotici. Krvna slika:uglavnom normalna
    SE od 14-36
    CRP do 1.80
    Ponovo zakazana enterografija.
    Ovo je samo sazeta verzija, znaju oni koji boluju sa cime sve moraju da se nose. Nazalost, nimalo naivna bolest. No...show must go on! U zdravlje!
    (M. Crohn, 19. novembar 2017 22:36)

    # Link komentara

  10. mala ispravka za redakciju - virusi NIKAD nisu deo tzv fizioloske mikroflore, tacnije uvek kada se nadju u organizmu nam ne donose dobro. bakterije i gljivice jesu deo fizioloske mikroflore. :)
    (dottore, 19. novembar 2017 22:19)

    # Link komentara

  11. Na ovo se sumnjalo ali nikad nije bilo pravih dokaza. Nadam se da je slican slucaj i za colitis ulcerosu
    (Dylan Dog, 19. novembar 2017 22:15)

    # Link komentara

  12. Kad covek cita sta sve moze da dovede do raznih bolesti, pravo je cudo doziveti starost.
    (gale, 19. novembar 2017 21:57)

    # Link komentara

  13. Дај боже да је ово бар мало истина, да се тим људима помогне, само они знају како је живети са том муком. Остатак живота се сведе на то да болест даље не напредује, јер кад те једном почну сећи, нема назад.
    (Петар, 19. novembar 2017 21:40)

    # Link komentara

  14. Sve moze da se izleci pa I ovo!
    (Mile, 19. novembar 2017 20:36)

    # Link komentara