Kontroverzne tvrdnje psihologa: PMS je mit, nije vam ništa

Široko je rasprostranjeno mišljenje da se većina žena u određenom delu života suočava sa predmenstrualnim sindromom (PMS). Ipak, britanski psiholog Robin Štajn Deluka veruje da priča o PMS-u predstavlja laž koju ženama serviraju mediji.

Pošaljite komentar
  1. @ bojana
    Potpuno se slazem. Citam komentare od zena i ne verujem. Od kad smo to postale tako kapriciozne i nalazimo opravdanja za sebe kada se ponasamo svadjalacki i musicavo? Ne podnosim zene koje menjaju raspolozenja iz casa u cas, kojima si danas super a sutra im nista ne valjas a to opravdavaju hormonima. Nisu to hormoni to je bezobrazluk. Razumem bolove, neraspolozenje ali davati sebi za pravo da se ponasamo svadjalacki i razmazeno zato sto smo u pms u je smesno. Ako mi neko ne odgovara ili me decko nervira sigurno necu puci na njih kada sam u pms u , nego onda kada za to imam razloga.
    (Goga, 18. novembar 2017 12:46)

    # Link komentara

  2. Meni se ipak cini da kod danasnjih zena nema pms-a ,tacnije nikad nije ni prestao da bi se ponovo javio ?
    (Umna destrukcija, 18. novembar 2017 11:35)

    # Link komentara

  3. Lično sam imala sve tipične manifestacije pmsa: glavobolja, mučnina, nesvestica, povraćanje, nervoza, glad, pospanost. Pa kad konačno dobijem, toliko nesnosno boli stomak da sam se batrgala i povraćala okolo, nisam ništa mogla da radim dok ne uzmem analgetik. Onda sam otkrila kontraceptivne pilule i svanulo mi je. Kada sam ih ukinula, pms mi se smanjio. Sad samo imam glavobolju koju rešim jednim brufenom. Nervoza je nestala, kao i nadimanje i napadi gladi. Malo me bole grudi, ali to potraje jedan dan. Ciklus uredan, tačno u dan. Možda je sugestija, a možda i ne, svakako mislim da pms i te kako postoji, samo je nekima intenzivniji.
    (T, 18. novembar 2017 06:59)

    # Link komentara

  4. Haha, bas su me zabavili komentari, jedan ovde rece , kad bi imao privatnu firmu nikad ne bi zaposlio zenu hahaha
    Ja predlazem da se.sve zene otpuste i da ih muskarci izdrzavaju. Naravno prilikom razvoda po pola se sve deli, a finansijska nadmoc ni slucajno ne sme da se koristi za manipulisanje zenom.
    Pritom , ako zena ne radi i treba da radja, podrazumeva se da ce baja koji je ovo napisao da sam izdrzava i decu a mozda i zeninu sestru i majku ako nemaju sredstva za zivot? Naravno ako ima cerke i njih ce izdrzavati sve dok se ne udaju a to moze da potraje...
    Bas me zanima da li bi ta cisto muska firma prouzvela toliki profit pa da zene uzivaju?
    (Zena, 18. novembar 2017 00:18)

    # Link komentara

  5. @Milica
    Mislim da ne gledas stvari jasno. Tvoja zena je sigurno u vezi sa tobom necim jako nezadovoljna i nalazi nacin da to ispolji kad je u pms jer je drustveno " prihvaceno" da su zene tada nervoznije i sklonije ekscesima. Ona to onda koristi da bi se ispraznila.

    Rodjena, pa ja njoj ne branim da se razvede. Inace, ni majka ne poznaje moju suprugu bolje od mene, tako da vrlo dobro znam koliko taj pms ume da izvrne stanje kod zena. Uopste nisam od onih koji sve svaljuju na pms, probleme u braku itd. Da je ona nezadovoljna sa mnom, otisla bi odavno. Ima svoj posao, svoju stabilnost materijalnu, ne zavisi od mene. Tako da, to sto si ti mozda nezadovoljna sa partnerom, ne znaci da su sve zene na isti kalup pravljene. Pozdrav i svako dobro.
    (Neko ko voli svoju zemlju, ali se od ljubavi ne zivi, 17. novembar 2017 22:38)

    # Link komentara

  6. PMS je ono kad vas hormoni dovedu dotle da ne možete da tolerišete ničije ... !
    (Narcisa Zec, 17. novembar 2017 21:43)

    # Link komentara

  7. Ja imam neredovne cikluse u uvek pred ciklus osetim tegobe koje mi ujedno i najave kad ce ciklus. Nije nikakvo prenemaganje to se stvarno desava; bolne grudi, koje porastu za ceo broj, naoteceni stomak, pojacan apetit . Ali i tada normalno funkcionisem i ne mora niko to da primeti osim ako se ne pozalim i da - normalno funkcionisem. Nekim zenama je ovo lakse nekima teze ali postoji !
    (Sandra, 17. novembar 2017 19:28)

    # Link komentara

  8. Margaret Mid, Odrastanje na Samoi. Odavno je sve ovo naucno dokazano.
    (the fan of rhinfleisch, 17. novembar 2017 19:27)

    # Link komentara

  9. bez obzira sta pricale za pms, to nije razlog za bilo kakvo drugacije ponasanje, jedno je biti natmurena a drugo je vrijedjati psovati I biti zao u tim danima
    (ratata, 17. novembar 2017 18:12)

    # Link komentara

  10. U tom momentu ponudite ženi da kupi cipele i sve prestaje.Sutradan vam se žali da bi uz te cipele trebalo kupiti i novu tašnu.
    (RUMBLE, 17. novembar 2017 17:27)

    # Link komentara

  11. Otkad psiholozi mogu da dijagnostikuju ili opovrgavaju postojanje bilo kakve promene u organizmu!? Negirati ili potvrdjivati postojanje pms-a ne spada u domen njihovog znanja!
    (princess, 17. novembar 2017 15:58)

    # Link komentara

  12. PMS definitivno postoji i ne ispoljava se samo kao bolovi u grudima, nadutost već i kao velike oscilacije u raspoloženju. Ponekad vas sve nervira, čak i ako vas neko slučajno okrzne u autobusu. Međutim mislim da kod većine žena ne utiče bitno na sposobnost obavljanja svih poslova, ili uopšte.
    (ms, 17. novembar 2017 14:54)

    # Link komentara

  13. Aaaa, zene, pomesale ste polove, ovo je zena sto je pisala, a ne musko. Guglajte pa vidite. Hvala
    (Neven, 17. novembar 2017 02:09)

    Pa, takvim kad nešto neide na ruku, prave se blesave, ili se neprave?
    Logički, PMS postoji i jasno je iz svih ovih nebuloznih komentara gde je psiholog muško, da je u pitanju stanje svesti, ili nesvesti.
    Life's a B and then...
    (Swedenonline, 17. novembar 2017 14:04)

    # Link komentara

  14. @ milica
    Objasnila si sustinu. Vidim javljaju se neke zene, ali koliko primecujem sve se zale na fizicke smetnje- mucninu, bolne grudi, grceve. To je ono sto je cinjenica i sto je zajednicko za vecinu zenu, i oko toga nema spora, jer niko ne moze izmisliti glavobolju ili mucninu. Druga je stvar oko raspolozenja, jer je to nesto sto zavisi pre svega od sklopa licnosti. Sigurno niko nece zanovetati decku ili muzu, svadjati se sa njim, samo zato sto je u pms-u ako za to nema realne razloge. Ali zato zene koje imaju te razloge smatraju da tada mogu da ih ispolje jer to opravdavaju svojih pms-om. Naravno, kada imamo fizicke smetnje, glavobolju, grceve, i sl, onda naaravno ne mozemo da budemo bas preterano raspolozene, jer kad te nesto boli, ne mozes daa se smeskas, ali to sigurno nije opravdanje da se neko ponasa svadljivo. Ja sam zato isto stava da se tako ponasaju samo zene koje i inace nisu zadovoljne svojim muskarcima pa onda to iskazuju u tom periodu, kao i zene koje nisu bas same sa sobom u dobrom odnosu. A problem je sigurno i u muskarcima koji oberucke prihvataju stanje pms i onda namerno ignorisu zenske primedbe i nezadovoljstvo. U prevodu mnogi se prave blesavi jer nece da se pozabave svojim odnosom.
    (Bojana, 17. novembar 2017 12:58)

    # Link komentara

  15. niko nije raspolozen kad ga boli stomak, a neprijatno ponasanje prema drugima mozemo da zovemo kako god i to nije mit.. ja licno znam nekoliko muskaraca koji bar jednom nedeljno imaju pms :D
    (Ich, 17. novembar 2017 11:36)

    # Link komentara

  16. Znači, ja umišljam da su mi grudi otekle i da me bole, kao i bubuljice.
    (Helena, 17. novembar 2017 11:27)

    # Link komentara

  17. Ja verujem samo u fizicke manifestacije pms-a ali u one emocionalne ne. Imam grceve, grudi me bole, nekad i glava, ali to je sve od simptoma koje imam u pms-u. Nikakve promene raspolozenja, nervoza i sl.
    (Ana, 17. novembar 2017 10:30)

    # Link komentara

  18. Kaze se "bad hair day".
    (univerzalno, 17. novembar 2017 10:24)

    # Link komentara

  19. Mnogi muškarci su sada uplašeni jer su sve probleme koje su imali sa partnerkom tumačili kroz PMS, tako da ih ovaj obrt nagoni da prihvate da u njihovim vezama postoje i drugi problemi sa kojima će sada morati da se suoče.
    (del boj, 17. novembar 2017 09:45)

    # Link komentara

  20. Kažem doktorki da mi se dešava da se onesvestim od bolova ponekad, a ona me s nevericom pita: Pa nije valjda da vas toliko boli?!
    Postoje srećnice sa manjim ili nikakvim simptomima ali kao što neko reče, sit gladnome ne veruje. A i nije svaki "naučnik" naučnik.
    (Olivera A., 17. novembar 2017 08:52)

    # Link komentara

  21. Jos jednom ako imate pms umete da citate!
    Pisac ovog naucnog rada je ŽENA!!!!

    NE NAUCNIK NIJE OBAVEZNO MUSKARAC MOZE DA BUDE ZENA CAK STA VISE OBOZAVAMO ONE RACIONALNE ZENE!
    (Alcale, 17. novembar 2017 08:51)

    # Link komentara

  22. prvo, zasto je bitno da li je psiholog zena? ako govori iz licnog iskustva, onda je nebitno da li je psiholog, onda govori samo kao zena. a ako govori kao psiholog, onda to sto govori ne bi trebalo da zavisi od njenog pola i roda.
    drugo, zasto nase babe nisu imale pms? zato sto je menstruacija bila tabuisana, o telu se nije govorilo, zena je smatrana necistom. crkva i danas ne odobrava pricest zeni koja menstruira. drugim recima, babe su vam trpele bez reci. cinicno je da to koristite kao argument.
    (marija, 17. novembar 2017 08:47)

    # Link komentara

  23. Svakom muskarcu koji kaze da pms ne postoji i da se zene foliraju dala bi mu bar jedan dan pms simtome...bol, mucninu,nervozu...mislim da ni taj jedan dan nebi izdrzao! Nisu u stanju vojsku da odsluze a pricaju o pms-u!
    (mara, 17. novembar 2017 08:43)

    # Link komentara

  24. i zub nas ne boli sve isto, vise verujem da je psiha najbitnija.... Nisam zensko da kazem ista za PMS....
    (nemanja, 17. novembar 2017 08:26)

    # Link komentara

  25. I posle kaže neko kako su žene i muškarci ravnopravni! Svaki mesec dana imaju pms, pa onda krvarenje sedam dana, a onda i trudnicko pa porodiljsko... Ja da imam firmu, ne bih zaposlio žensko nikad.
    (ROĐAK SA SENJAKA, 17. novembar 2017 08:23)

    # Link komentara

  26. Istina! I mene kad u tih nekoliko dana pitaju šta ti je, ja kažem „Ništa“!
    (Marija, 17. novembar 2017 08:14)

    # Link komentara

  27. Ovde je u pitanju 'sit gladnom ne veruje'. Ja sam žena koja nikada nije imala PMS, i zaista sam sumnjala da tako nešto postoji. A onda sam, po rodjenju željenog i voljenog prvog deteta, ušla u postporodjajnu depresiju - šest meseci na ivici plača, nekoherentnih misli i neracionalnih reakcija. Glava te osobe, u tih šest meseci, prosto nije bila moja glava. A verujem da će se naći mnooogo žena poput ove koje će reći da post-partum depresija ne postoji jer je, eto, ona nije imala i bila je zmaj-žena-majka. Tako je i za PMS. To što ga ja nemam, ne znači da ga druge žene izmišljaju.
    (Lola, 17. novembar 2017 08:14)

    # Link komentara

  28. @ neko ko voli svoju zemlju...
    Mislim da ne gledas stvari jasno. Tvoja zena je sigurno u vezi sa tobom necim jako nezadovoljna i nalazi nacin da to ispolji kad je u pms jer je drustveno " prihvaceno" da su zene tada nervoznije i sklonije ekscesima. Ona to onda koristi da bi se ispraznila.
    Licno, od simptoma imam samo nadimanje i nekad bolne grudi ( verujem u samo fizioloske i organske promene) ali raspolozenje mi je uvek isto. To mi nikako ne zavisi od faze ciklusa. Problem je i sto muskarci zele da veruju u te pms gluposti jer onda ne moraju da shvate devojku ili zenu ozbiljno , pa kada im ona pocne nesto prigovarati njima je lakse da joj kazu " u pms su si , ne uzimam te ozbiljno" nego da zaista ozbiljno uzmu u obzir njene zamerke i koriguju to kod sebe. Tako da je ta prica oko pms siroko rasprostranjena jer i muskarcu i donekle zeni to odgovara - njemu jer onda misli da moze da ignorise njene primedbe a zenama zato sto im je to nekad jedini period kada daju sebi za slobodno da ispolje sve negativne emocije a narocito nezadovoljstvo vezom.Ja sam licno uvek bila alergicna na to kada decko kaze " sta ti je sto si nervozna mora da si u pms u" i svaki koji je nastojao da tako ignorise moje primedne je jako brzo postajao bivsi. Ali nekim to i odgovara.
    (Milica, 17. novembar 2017 08:12)

    # Link komentara

  29. Parking moto season, sindrom naučno dokazan u SAD, tako da braćo i sestre izdržite.
    (Vasa, 17. novembar 2017 08:11)

    # Link komentara

  30. Ova žena, psiholoskinja ili kako god se nazivala, očigledno nije iskusila nista od navedenog pa kategoricki tvrdi neke stvari. Ne razumem zašto bi bilo koga bilo briga za misljenje pojedinca koji verovatno nema ni pojma koliko može da se to sve iskomplikuje. Ako se žena oseća loše tih dana, sigurno nije svih ostalih dana sposobna za život ali eto samo taj period života baš nije. To bas i nema mnogo smisla.
    (algorio, 17. novembar 2017 08:11)

    # Link komentara

  31. zene koriste pms teoriju da bi imale oduska, da nas muskarce maltretiraju u tom periodu. naravno da je mit !
    (kiki, 17. novembar 2017 08:11)

    # Link komentara

  32. Ja mislim da su to zene namerno izmislile - kod mene na poslu se uvek neka zena javi i kaze da ima bolove i pms i to je to - izgovor. Nepravda je sto i mi ne mozemo da se na isti izgovor izvlacimo vec moramo da radimo i kad nam nije dobro i jos ljudi nece da priznaju da zene imaju privilegije.
    (Pavle, 16. novembar 2017 22:13)

    Ako ti mislis da je nesto u vezi menstruacije i PMSa privilegija, zelim ti da se sutra probudis kao zena i ostanes to do kraja zivota. Pa se javi za koji mesec da procaskamo.
    (Ja, 17. novembar 2017 08:07)

    # Link komentara

  33. Kad bi ljudi samo pročitali tekst do pola bar, shvatili bi da je u pitanju žena, a ne muškarac.
    (Ja, 17. novembar 2017 07:48)

    # Link komentara

  34. Iz komentara moze da se zakljuci da DEFINITIVNO ciklus kod ZENE stvara skokove raspolozenja. To su stvari koje ne mogu ili veoma tesko mogu da se drze pod kontrolom.
    Sada mi objasnite, kako za ime boga takve osobe mogu da budu, DIREKTOR, PILOT, SUDIJA?
    (Hladan, 17. novembar 2017 07:46)

    # Link komentara

  35. Ovo ja pricm vec 10 godina. I da postoji nesto to je toliko preuvelicano i zenama je time napunjena glava da sve to na kraju dolaze iz glave. Ljudi mogu svesno da uspore rad srca,zasto onda ne mogu i da izazovu ove simptome svesno jer "to tako treba".
    (maskica, 17. novembar 2017 07:32)

    # Link komentara

  36. Ne mogu da dam misljenje o PMS jer sam muskarac, ali autorka knjige je ZENA - Robyn Stein DeLuca.

    Evo njeno predavanje na istu temu:

    [link]
    (Miroslav, 17. novembar 2017 07:24)

    # Link komentara

  37. Моја жена има два лица у пмс и кад није, ако и умишља онда јој треба дати Оскара ... У тим данима ми је посебно секси, али њој углавном није до тога...
    (Ilija Čvorović, 17. novembar 2017 07:14)

    # Link komentara

  38. Pocelo je od toga da je ljubav mit. zene su to prihvatile. sad se ide dalje...
    (dzouns, 17. novembar 2017 07:01)

    # Link komentara

  39. Ne slazem se sa tvrdnjama, ali ljudi, ovo je zena rekla a ne muskarac. Citajte pazljivo tekst.
    (Blek, 17. novembar 2017 06:59)

    # Link komentara

  40. @štreberka
    Ovaj psiholog je ipak žena. Vidi se da nisi dobro pročitala tekst. U svetu su neka imena jedinstvena i za muškarce i za žene.
    (Vreme je za preokret, 17. novembar 2017 06:26)

    # Link komentara

  41. Ovaj rodja je izgleda malo gej. U suprotnom, da je imao devojku ili zenu znao bi da se od iste u PMS - u bezi glavom bez obzira. Moja zena je andjeo pravi, ali kad treba da dobije brzinom svetlosti se pretvori u dvoglavu azdaju, psuje, dere se i preti razvodom. Zato sam ja instalirao aplikacuju na telefonu "menstrualni kalendar", pa tacno znam kad trebam da idem na poslovni put. Inace, moja cimerka na fakultetu je redovno padala u nesvest od bolova, kad treba da dobije. Ua PMS! :)
    (Neko ko voli svoju zemlju, ali od ljubavi se ne zivi, 17. novembar 2017 05:23)

    # Link komentara

  42. To osoba suprotnog pola ne moze da shvati.Nekad imam utisak da to nisam ja.Hocu iz koze da izadjem.Mislim otkinucu nekom glavu,ako mi stane na put.I kad dobijem-ko maca.Kao da nista nije bilo.
    (Mamakoka, 17. novembar 2017 05:05)

    # Link komentara

  43. Zapravo, za sve one koji su zaključili da je u pitanju teorija muškarca, psiholog Robin je žena. :)
    (Ivana, 17. novembar 2017 04:25)

    # Link komentara

  44. Robin je žensko, a ne muško. Piše "Prema njenom mišljenju...", ali niste to stigle da pročitate... od silnih uzvičnika.
    (nije loše pročitati, 17. novembar 2017 04:14)

    # Link komentara

  45. Apsolutno tacno. Tako je i moja baka govorila - "dok nisu izmislili ovaj pubertet, deca su bila mnogo bolja". Potpuno je bila u pravu.
    (csc, 17. novembar 2017 03:20)

    # Link komentara

  46. Naravno, psiholog je muskarac....a muskarci, poznato je, znaju sve o pms-u... 0.o
    (štreberka, 17. novembar 2017 00:34)

    Zapravo nije. Procitaj tekst ponovo.
    (strebaj bolje, 17. novembar 2017 03:18)

    # Link komentara

  47. Koliko sam shvatio iz teksta, psiholog je ZENSKO. Mislim da nijedan muskarac ne bi tvrdio da PMS ne postoji. Mi mozda nismo sampioni osecajnosti, ali nam apsolutno nije svejedno kad se nama bliska osoba (zena, partnerka, majka, cerka) oseca lose i zali na bolove i tome slicno.
    Verujem da je sve to u vezi promocije rodne ideologije po kojoj je zena isto sto i muskarac,moze sve sto i muskarac, a rodne uloge su samo "drustveni konstrukti". E, pa, to nije istina i hvala Bogu sto su zene i muskarci razliciti.
    (B, 17. novembar 2017 03:11)

    # Link komentara

  48. Prosto ne mogu da poverujem da niko nije ukapirao da je ovaj psiholog zena. U celom tekstu se pominje "mi", "nas" itd... Nijedan iole ozbiljan naucnik nece pisati o pms-u ako je muskarac. Jednostavno mucnite glavom ili procitajte pomno tekst. Inace, verujem da nije mit.
    (treca smena, 17. novembar 2017 03:09)

    # Link komentara

  49. Nije mi jasno kako ste zaključili da je naučnik muškarac kada je na nekoliko mesta u tekstu jasno da je reč o ženi, tj ženama. Štaviše, reč je o jednoj psihološkinji i jednoj profesorki.
    (Čitajte pažljivije, nemojte se blamirati..., 17. novembar 2017 02:27)

    # Link komentara

  50. Jeste, ni porodjaj ne boli, samo nam se cini...Rece to muskarac. Onda ni udarac u testise nije bolan, svi samo glume da padaju.
    (Asparagus, 17. novembar 2017 02:26)

    # Link komentara

  51. Aaaa, zene, pomesale ste polove, ovo je zena sto je pisala, a ne musko. Guglajte pa vidite. Hvala
    (Neven, 17. novembar 2017 02:09)

    # Link komentara

  52. Naravno, psiholog je muskarac....a muskarci, poznato je, znaju sve o pms-u... 
    0.o
    (štreberka, 17. novembar 2017 00:34)

    "U njenoj novoj, provokativnoj knjizi "The Hormone Myth: How Junk Science, Gender Politics And Lies About PMS Keep Women Down", ona "raskrinkava mitove" u vezi sa dejstvom ženskih hormona.,"

    OK, a sta si ti štreberka?
    (Swedenonline, 17. novembar 2017 01:05)

    # Link komentara

  53. Naravno, psiholog je muskarac....a muskarci, poznato je, znaju sve o pms-u...
    0.o
    (štreberka, 17. novembar 2017 00:34)

    # Link komentara

  54. Dal stvarno mogu da umislim da me grudi toliko bole da moram da ih pridrzavam dok silazim niz stepenice? Ili da se sva nadujem pa ne mogu da skinem prsten sa ruke? Da, verovatno umisljam i da mi bubuljica izadje bas pred menstruaciju i da onog dana pre nego sto cu da dobijem imam uzasnu glavobolju. Molim naucnika muskarca da mi objasni kako da ne budem umisljena zena. Hvala unapred
    (Marija, 17. novembar 2017 00:21)

    # Link komentara

  55. Nekada mi grudi oteknu za ceo broj, bole, posebno ujutru kada ustanem iz kreveta, kada skinem brus, i kada me neko jače stisne po njima. To traje bar 5-6 dana, nekada i duže. Leđa mi se obavezno ukoče u donjem delu par dana pre nego što dobijem. Kada dobijem, leđa odmah prođu, grudi za dan-dva, kao da nikada nisu bolele. To su najjači simptomi koje ja imam. Kod svakoga je različito, nekada sve izostane, ali to je retko. Nema veze sa umorom. To je ono - sit gladnom ne veruje...
    (Žena s pms-om, 17. novembar 2017 00:12)

    # Link komentara

  56. jos jedan izgovor za maltretiranje muskaraca.
    uvek se pitam kako to zene nikad ne ispoljavaju PMS neraspolozenje prema mami, tati, bratu sestri prijateljici ?
    (z, 17. novembar 2017 00:03)

    # Link komentara

  57. Dovoljno je samo da te nešto malo tišti u stomaku, pa da budeš jako nervozan, pogotovo ako to traje satima, ceo dan, nekoliko dana.
    (Ahtung, 16. novembar 2017 23:39)

    # Link komentara

  58. Mit, nego sta. Foliraju se ili stvarno pocnu da umisljaju simptome. Kako da nase babe nisu imale tih problema. Nije nijedna rekla ,,danas nema rucka nego cu ceo dan da lezim u krevetu i jedem slatkiše" ili izvodile neke napade nervoze
    (anastasije, 16. novembar 2017 23:39)

    # Link komentara

  59. uzas. sedi jedan.
    (bojana, 16. novembar 2017 23:17)

    # Link komentara

  60. Znao sam da se foliraju.
    (Marko, 16. novembar 2017 23:09)

    # Link komentara

  61. ovaj lik nije nikad imao zenu xD
    (Milos, 16. novembar 2017 23:08)

    # Link komentara

  62. Ma nemoj mi reci! Treba neko drugi da mi kaze kako se osecam! PMS je sve samo ne mit! Sve me boli, place mi se zbog gluposti, jedem kao mecava, preznojavam se kao da sam u klimaksu i bolje da mi se niko ne obraca jedno nedelju dana pre ciklusa! Vidi se i po broju uzvicnika u ovoj poruci!!!!
    (aha, 16. novembar 2017 22:54)

    # Link komentara

  63. Muskarac nikad nece znati sta je PMS, sta je menstruacija i sta je porodjaj. Kraj.
    (ipakadusa, 16. novembar 2017 22:44)

    # Link komentara

  64. Do pre 20 godina, sve su bile normalne, a danas sve pate od PMS-a...
    Cisto pomodarstvo i razmazenost!
    (Pera, 16. novembar 2017 22:42)

    # Link komentara

  65. Muskarac komentarise PMS; to je jednako licemerno kao kada objasnjavaju kako je zeni pri porođaju. Nije cak potpuno relevantno ni kad zena iznosi svoja iskustva vezana za to, jer je sve to individualno, ali ima mnogoo vise smisla jer ima ISKUSTVO.
    (Star, 16. novembar 2017 22:40)

    # Link komentara

  66. Bogami, ja sam muškarac i povremeno imam neobjašnjive promene raspoloženja i periode u mesecu kada mi poiskaču bubuljice, što pripisujem hormonima, a kamoli žene. Sa suprugom se dan pre nego što dobije ne može razgovarati. Trebalo mi je neko vreme da uhvatim "signal" da je to PMS. Iskreno.
    (Neko iz mase, 16. novembar 2017 22:40)

    # Link komentara

  67. Od kada se psiholog razume u endokrinologiju i uopšte u somatsku medicinu???
    (tanja, 16. novembar 2017 22:38)

    # Link komentara

  68. Da ti dodjem tamo da ti dokazem da li postoji ili ne postoji pms! Ne znam kako da ga uvredim a da objavite komentar. ....... jedan!!!! Naucnicki!
    (mala, 16. novembar 2017 22:35)

    # Link komentara

  69. imala sam grčeve,bolove ,odlive,kako može to da se izmisli?
    (ka, 16. novembar 2017 22:33)

    # Link komentara

  70. Ja mislim da su to zene namerno izmislile - kod mene na poslu se uvek neka zena javi i kaze da ima bolove i pms i to je to - izgovor. Nepravda je sto i mi ne mozemo da se na isti izgovor izvlacimo vec moramo da radimo i kad nam nije dobro i jos ljudi nece da priznaju da zene imaju privilegije.
    (Pavle, 16. novembar 2017 22:13)

    # Link komentara

  71. malo sutra mit :)
    (muskarac, 16. novembar 2017 22:12)

    # Link komentara

  72. Jos neka kaze da ne postoje hormoni, svasta, sve je variranje hormona a on kao muskarac ne moze to da zna jer ne oseca!
    (Mici, 16. novembar 2017 22:12)

    # Link komentara

  73. To što ona nema jake simptome ne znači da ostale žene nemaju.
    Mit je nešto što je izmišljeno a prilično sam sigurna da se ne kljukam lekovima protiv bolova za vreme pms-a iz fore.
    (pmsnijemit, 16. novembar 2017 21:55)

    # Link komentara

  74. Kamo srece da je mit!
    (207, 16. novembar 2017 21:50)

    # Link komentara

  75. kako da ne, mit! Pitam se sto sinoc oka ne sklopih, mislila da mi dosao sudnji dan, grudi bole kao odsecene, ruke i noge. utrnele, svaka zlezda na telu otekla. Danas, sam dobika ciklus, stomak boli kao da me neko isekao nozem i povadio sve iz mene. Ovo je komentar za muskarce, koji misle da zene blefiraju!
    (Naucnik, 16. novembar 2017 21:42)

    # Link komentara

  76. he he , neka ovaj to objasni mojoj zeni kada je u pms-u , ostace invalid , u najboljem slucaju :)
    (kladzom do bola, 16. novembar 2017 21:38)

    # Link komentara

  77. зашто не искористити пмс као оправдање за џангризавост?
    (без приговора савести, 16. novembar 2017 21:36)

    # Link komentara

  78. Napokon ..znao sam...
    (realno, 16. novembar 2017 21:31)

    # Link komentara