Koje su prednosti i mane kontraceptivnih sredstava?

Idealno kontraceptivno sredstvo je efikasno, neškodljivo, pristupačno, jeftino, jednostavno za upotrebu i ne remeti čin seksualnog odnosa. Izbor kontracepcije je individualan i zavisi od starosnog doba žene, životnih navika, učestalosti polnih odnosa i zdravstvenog stanja.

Izvor: nedeljnik.rs
Pošaljite komentar
  1. @samo da kazem
    Baš čitam dosta na tu temu ovih dana. Čini mi se da se to uglavnom događa ženama koje ne vode mnogo računa, tj.'zaborave' da odu kod ginekologa na kontrolu godinama, pa to maltene uraste... i radi se ako razumem o bakarnim, koje nemaju hormone.
    Mirena koja je hormonska, a deluje lokalno, ima više pozitivnih iskustava , rekla bih.
    Jedno je sigurno, jednom godišnje svakako treba ići na pregled, ili češće ukoliko je jasno da postoji neki problem.
    (VJ, 25. septembar 2017 16:09)

    # Link komentara

  2. Ne mogu da garantujem, ali čuo sam da je nekoliko žena (i jedna rođaka) koje su nosile spiralu morale da odstrane matericu zbog čestih upala i posledica toga - tumora. Kažu da sprečava začeće upravo što pravi konstantnu upalu... Voleo bih da se oglasi i neki lekar po ovom pitanju.
    (samo da kazem..., 23. septembar 2017 17:02)

    # Link komentara

  3. Ja obavio vazektomiju (posle 3 dece). Najbolje rešenje. Doduše to nije kontracepcija nego sterilizacija. U svakom slučaju, nema glavobolje.
    (Zeleni zmaj, 21. septembar 2017 21:30
    @Zeleni zmaj
    Auu prijatelju, pogledaj koliko metoda ima a ti se odlučio na srednjevekovnu, užas mi je kad pomislim na to a ne da bi to uradio. Siguran sam da to i za tvoje zdravlje nije dobro, hiljadu procesa se odvija u koje je uključeno i to što si ti "ukinuo". Neka ti je sa srećom ali mislim da tebi još nešto u dobroj meri nedostaje.
     (boris, 23. septembar 2017 10:23)

    # Link komentara

  4. Pijem pilule vec par godina (sa pauzama). Ne fali mi nista, imam 26 godina i stalnog partnera za koga cu se i udati. Ne brinem da li cu ostati trudna, pa brze-bolje uskociti u brak zbog toga. Ovako mozemo sve isplanirati jer, nazalost, situacija je takva da jedva i sami zivimo od dve prosecne plate... Nuspojava nemam - cak sam pojacala obline. Uzivamo u sexu i ne razmisljamo, lekar kaze da je sve ok i da mi one mogu jos i pomoci da kasnije (kada prestanem da ih pijem) ostanem lakse u drugom stanju... Ima vremena za sve ;)
    (Pilulica, 21. septembar 2017 21:56)

    # Link komentara

  5. Ja obavio vazektomiju (posle 3 dece). Najbolje rešenje. Doduše to nije kontracepcija nego sterilizacija. U svakom slučaju, nema glavobolje.
     (Zeleni zmaj, 21. septembar 2017 21:30)

    # Link komentara

  6. @ Marko

    U potpunosti se slazem. U mom slucaju je, kombinacija letroxa i jasmin pilula dovela do toga da imam nesnosne migrene i naravno da mi je savetovano da prekinem sa pilulama. Mozda je stvar individualna ali eto treba i o tome misliti. Naravno, terapija je kao i pilule uzimana uz konsultaciju sa endokrinologom.
     (ivon, 21. septembar 2017 21:23)

    # Link komentara

  7. @Marko, zivim u inostranstvu i imam bolest stitne zlezde, i nijedan od tri lekara vezanih za problematiku posle dijagnostike nije rekao da treba da prestanem sa kontraceptivnom hormonskom terapijom. Odakle Vama takva informacija? Usput i ovde su te bolesti postale jako ucestale, misterija kako bez tog cuvenog osiromasenog uranijuma.
     (lilia, 21. septembar 2017 20:43)

    # Link komentara

  8. Znači apstinencija je izlečiva!
     (Jović, 21. septembar 2017 20:28)

    # Link komentara

  9. Pa se posle pitate zasto ne mozete da zatrudnite. Samo razmislite za koliko slucajeva parova ste culi da ne mogu da imaju dece. Nije to bez razloga!
     (Pilates, 21. septembar 2017 19:45)

    # Link komentara

  10. Hormonska spirala, sipas i ne mislis!
    Jeste malo skuplja (oko 15k dinara sa ugradnjom) ali pet godina ste mirni. I da, javi se ciklus u sred ciklusa, jednom do dva puta godisnje. Nema gojenja i sl. gluposti, samo vece zadovoljstvo jer ste opusteniji kad ne razmisljate o tome da li ce da vam se omakne.
     (ojmilutine, 21. septembar 2017 19:31)

    # Link komentara

  11. U Srbiji, narocito posle bombardovanja, ima veoma veliki broj bolesti stitne zlezde zbog kojih se piju hormonski lekovi. To iskljucuje upotrebu hormonske kontracepcije jer se pravi hormonski haos u organizmu.
    (Marko, 21. septembar 2017 18:12)

    # Link komentara

  12. Zar je toliko tesko samo zavrsiti odnos van tela partnerke?
     (alek, 21. septembar 2017 17:50)

    # Link komentara