Potrošnja antibiotika u Srbiji pet puta veća nego u Evropi

Opsežna studija o potrošnji antibiotika u pedijatriji pokazala je da se u Srbiji antibiotici troše pet puta više nego u Evropskoj uniji, izjavila je danas u Nišu profesorka Medicinskog fakulteta i članica Radne grupe za antibiotike Ministarstva zdravlja Milica Bajčetić.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Po sopstvenom iskustvu sa dvoje dece od osam i sest godina: Izuzetno retko su im pedijatri prepisivali antibiotike, mozda desetak puta za obe u ovih osam godina. I to tek kad se stvar iskomplikuje. Ni kod nas antibiotici ne mogu da se kupe kako kome dune i skromnog sam misljenja da su ovakve vesti tendenciozno preterivanje, pa i otvoreno laganje, sa kojim ciljem- ne znam, Samo mislim da rezistenciju bakterija nisu izazvala prekomerna upotreba kod dece u Srbiji, sto se moze izvuci kao zakljucak nekih komentatora. Rec je o globalnom problemu, za ciju odgovornost snosi najvecim delom krivicu industrija mesa, tj. zivinarsko-stocarske farme. A u Indiji se uzgred, potrosi verovatno desetine puta vise doza po detetu nego u Srbiji.
    (2, 20. septembar 2017 22:55)

    # Link komentara

  2. ima se, može se!
     (Ivan, 19. septembar 2017 23:47)

    # Link komentara

  3. Doktori, zapitajte se.
     (lilitilit, 19. septembar 2017 22:13)

    # Link komentara

  4. Тек кад људи схвате да нису паметнији од лекара и да се антибиотицима не лече вирусне инфекције, него бактеријске, можемо да причамо даље. А то је требало да науче још у основној школи, на часу биологије.
    (1, 19. septembar 2017 18:07)

    # Link komentara

  5. U vreme kad sam ha bio dete, 70'-80', lekari su za svaku sitnicu deci prepisivali od 3-5 penicilnskih injekcija ili antibiotike.
    Kako sada te generacije odraslih mogu daa se izleče bez upotrebe antibiotika?
     (ivan, 19. septembar 2017 17:59)

    # Link komentara

  6. Prednjačimo bar u nečemu!
     (Jimmy PFC, 19. septembar 2017 17:26)

    # Link komentara

  7. Nekad nema pomoci kod hitnih slucajeva, ali u ostalim antibiotici su puno veca steta nego korist jer unistavaju crevnu floru, zdrave bakterije, u prevodu unistavaju imuni sistem.
    Medjutim najgore od svega je sto mi svi uzimamo antibiotike kroz hranu, posto je hrana (meso, mesne preradjevine, mleko, jogurt, sir, jaja) prepuno antibiotika i to u dozama puno jacim nego za ljude.
    Tako da ili izbegavajte hranu zivotinjskog porekla, ili se bar trudite da kupujete kod ljudi za koje znate kako drze i hrane zivotinje, niposto u velikim marketima, mesarama itd.
    Meni je ovo promenilo zivot u zdravstvenom smislu, nema vise alergija, prehlada, upala, sto je pre bilo nezamislivo.
     (st, 19. septembar 2017 16:41)

    # Link komentara

  8. Šarene bombonice...šta fali.
     (Smuleco, 19. septembar 2017 16:25)

    # Link komentara