Moždani udar - katastrofa koja nam se događa svakodnevno

„Iako je broj smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarom u Evropi u opadanju već 20 godina, moždani udar je katastrofa koja se upravo događa, jer je sve više onih koji su uspeli da prežive šlog, ali i onih koji su ostali sa trajnim invaliditetima“ upozorio je dr Ivan Milojević, neurolog i član odbora udruženja SAFE (Stroke Alliance for Europe) prilikom predstavljanja rezultata istraživanja „Teret moždanog udara“ na 57. međunarodnom kongresu neurologije u Puli.

Pošaljite komentar
  1. Pijte zeleni caj redovno i spavajte bar 7 sati, za prevenciju mozdanog udara su ovo jako vazni faktori. Plus sto vise spanaca, blitve, koprive,kelja, brokola.
    (maja, 30. maj 2017 13:09)

    # Link komentara

  2. @Srba Mozdani i srcani udari su najcesce ubice ljudi, prvi su na listi, a mogu se uspesno izbeci ali i tretirati zdravom ishranom bez zivotinjskih proteina i masti. Nazalost zasicene masti su najveci problem za krvne sudove i srca i mozga, a ima ih najvise u mesu, mleku i jajima pa i u ulju. Masni slojevi na arterijama se mogu videti vec kod dece od 10 godina ako jedu puno ovih namirnica, vremenom se to gomila i protok krvi se sve vise otezava. Dakle jesti najpre mnogo mahunarki (pasulj, socivo, grasak, leblebije i sl.) jer se zdravlje i dugovecnost u studijama konstantno poklapa sa redovnom konzumacijom istih. Zatim integralne zitarice, voce, povrce i posebno zeleno lisnato povrce, Dr Eselstyn je kardiolog koji svoje pacijente tretira samo dobrom ishranom sa mnogo zelenisa svaki dan. Zelenis pomaze endotelijumu (to je unutrasnji sloj u krvnim sudovima) da proizvodi azot oskid ne bi li se krvni sudovi otvorili koliko je potrebno. Ulje izbegavati u bilo kom obliku takodje. Inace jesti po zelji, ne brojati kalorije i opusteno. Ljudima najpre opadne visok pritisak, a onda primete i druge efekte. Dr Esselsyn kaze da su svi vaskularni problemi nesto sto je vezano iskljucivo za hranu i da uopste ne bi postojali kad se ne bismo zatrpavali masnocama u meri u kojoj to radimo, a i ne primecujemo.
    (ivana, 30. maj 2017 12:59)

    # Link komentara

  3. Idite u Slankamen nasu specijalizovanu ustanovu za te slucajeve da vidite kako izgleda horor. Nepokretni leze u nemogucim uslovima i niko o tome ne brine. To nije za ljude. kao u srednjem veku.
    (Dr House, 29. maj 2017 23:00)

    # Link komentara

  4. Pa što ne rekoše par saveta, šta jesti, šta ne jesti, kako postupiti itd.
    Nije ovo mesto gde smo željni stručno statističkog izveštaja.
    (srBA, 29. maj 2017 15:13)

    # Link komentara