U kakvoj su vezi želja za čokoladom i depresija?

Veza između raspoloženja i depresije specifičnija je za čokoladu više nego za bilo koju drugu vrstu hrane koja bi mogla da utiče na raspoloženje: kao što je kofein, masti, ugljeni hidrati i energetska hrana (a svi su uglavnom sastojci čokolade).

Izvor: nedeljnik.rs
Pošaljite komentar
  1. @Dzo: Samo umereno Dzo, to je tajna, u svemu, i za sve:)
     (Smuleco, 27. april 2017 09:48)

    # Link komentara

  2. "Devet od deset ljudi voli čokoladu, a onaj deseti laže."

    Da li su onda SVA deca depresivna?

    Maje, Inke, Acteci, ne znam tačno koji, su pravili napitak od kakaoa, ali sa čilijem i bez šećera. Naša je greška što previše trpamo šećera u čokoladu.

    Čokoladu ispod 70% kakaoa ne jedem. Jednom sam probao Lindt sa 99% kakaoa. U prvi mah mi je bila gorka, ali što sam duže otapao u ustima, to mi je bila lepša, dok nisam navikao. Šteta što nema kod nas. Tabla od 50 grama mi je trajala nekoliko dana.
    (čokoljubac, 27. april 2017 09:03)

    # Link komentara

  3. Uopste bijeg od depresije je bilo koje zadovoljstvo, pa tako i cokolada odnosno hrana uopste.
    (Znaci, 27. april 2017 08:54)

    # Link komentara

  4. @Smuleco,Moj drug hemicar. Nista te nisam razumeo. :) Koliko sam ukapirao, ja sam u depresiji zato sto ne jedem secer ni slatkise uopste. (zena i ja nasli kg secera, ko zna pre koliko god ga kupili :)). Ni zrnce! Samo ono sto je prirodno u vocu i povrcu, ali i to minimalno. Hocu li da umrem?
    (Dzo, 26. april 2017 18:28)

    # Link komentara

  5. @iq: Teobromin nije otrovan, u koncentracijama koje sadrži čokolada. Uostalom, to, da je otrov, može se re?i za svaku hemijsku supstancu, samo je pitanje, granične vrednosti letalne doze. Teabromin je strukturno vrlo sličan kofeinu, samo što za razliku od njega, ima jednu nemetilovanu amino grupu, iz prstena. Baš zato mu je, drugačije, i fiziološko dejstvo, od kofeina (sternih razlozi).
     (Smuleco, 26. april 2017 13:08)

    # Link komentara

  6. Crna sa narandžinom korom najlepše želje je predobra... ove druge jedem kada neko donese, ne sećam see kada sam poslednji put kupio neku čokoladu, mlečnu sem kinder, baš kad mi se nešto jako slatko jede.
    (SrbinsonKruso, 26. april 2017 13:03)

    # Link komentara

  7. Mislim da bih pomogla profesorki Beatris koja se bavi uticajem i uzrokom prevelikog konzumiranja cokolada i depesije iznosenjem svog poriva za cokoladom posebno u stresnim situacijama sto moze biti jedan od pokazatelja ,a to je da ja inace volim cokoladu ali je izbegavam u opustenim periodima jer mi je stalo do solidnog zdravlja i izgleda a u situacijama kada me preplavi nervoza,razocaranje ,briga u sasvim drugi plan stavljam neke sopstvene karakteristike kako spoljne tako i unutarnje.Hocu reci da mislim da kod svih poriv za cokoladom u losim prilikama potice od ignorisanja licnog zdravlja ,sto sam naravno godinama uocila i nacisto iskorenila.
    (esma, 26. april 2017 12:28)

    # Link komentara

  8. Depresivni je voše konzumiraju, jer im popravlja raspoloženje.
     (Smuleco, 26. april 2017 11:44)

    # Link komentara

  9. teobromin je opasna stvar i ubija čoveka na duže vreme,on se nalazi u kakau. Kakao je po prirodi gorak,zato se stavlja toliko šećera u čokoladu.Sve što je gorko u prirodi je odbojno,kako životinjama tako i ljudima pa vi izračunajte.
    (iq15, 26. april 2017 10:17)

    # Link komentara

  10. Pre godinu dana bila sam u gostima i ponudili su me “Milkom” sa jagodom. Rekla sam sebi, šta je to, malo čokolade, neće mi ništa biti. Isto veče kada sam se videla sa dečkom rekao mi je da naša veza ne ide nikuda i da želi da raskine sa mnom. Bila sam u šoku, nisam imala pojma da će me to malo čokolade toliko ugojiti i srušiti ceo moj život. Sada ću morati šest meseci da visim u teretani ne bi li se dovela u prethodno stanje. Devojke, čuvajte se.
    (milica, 26. april 2017 09:15)

    # Link komentara