Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze

Kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, promena ishrane i obilje zeleniša u proleće uzrokuju brojne tegobe. Zato nije retkost da se upravo u ovo doba godine češće nego inače traži pomoć gastroenterologa.

Izvor: Večernje novosti
Pošaljite komentar
  1. Nije fudmap nego FODMAP dijeta (
    Fermentable Oligo-saccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides And Polyols)
    (Vanja, 31. mart 2017 01:56)

    # Link komentara

  2. U mom slučaju je celijakija u kombinaciji sa stresom prouzrokovala ulcerozni kolitis. Tako da verujte da se ne hranimo svi tako samo iz pomodarstva već dosta nas i iz nužnosti, nažalost. Takođe, činjenica je i da mi većina salata smeta i da me nadima, ali opet sve je to jako individualno.
    (Vladimir, 29. mart 2017 09:04)

    # Link komentara

  3. Uzrok gastritisa je nezdrav zivot,lose navike i uticaj okoline.
    Gornji deo zeludca i slabo zasticen sluzokozom i zbog toga cesto dodje do upale a tome doprinese stres,hektika,privatni problemi,problemi na poslu,zivotni problemi,egzistencijalni problemi,prejedanje,konzumiranje teske,masne,kisele i prezacinjene hrane,slatko,citrus vocke,alkohol i pusenje, i sve to pojacava lucenje sone kiseline ( HCl )koja unisti i eksere a kamo ne bi zeludac.Tegobe su vece u zimskom periodu kad se vise lezi na kaucu i gleda tv jer se kiselina preleva u gornji deo zeludca zato je vazno spavati sa visim jastukom.Normalno prvo treba kontrola na helicobacta pylori.
    (dr cobo, 28. mart 2017 09:00)

    # Link komentara

  4. Gluten
    (Vanja, 28. mart 2017 01:25)

    # Link komentara

  5. NIje bas uvek krivac Helicobacter pylori za Gastritis.
    (ima jos nesto, 27. mart 2017 19:43)

    # Link komentara

  6. @mnb, uzrok cira je helikobakter pilori, a gastritis moze da se javi i bez nje, kao kod mene, npr. inace, posto i dalje ne postoji (ili samo ne radi svoj posao uopste) inspekcija koja kontrolise kolicinu pesticida na povrcu i vocu direktno na pijacama, moja cela familila je od zelene salate sa pijace dobila dijareju.
    (antibiotik, 27. mart 2017 14:50)

    # Link komentara

  7. Želudac boli samo kada nemam zeleniša u novčaniku.
    (STFU, 27. mart 2017 14:29)

    # Link komentara

  8. Gastritis od zelenisa? A ne od mesa,slanine,preterivanja sa mlecnim proizvodima? Prvo upropastimo creva tim smecem a, posle nam smeta zelenis, naravno. Pisite malo o tome kako uopste nastaju takvi problemi,a ne o sanirannu simptoma.
    (maja, 27. mart 2017 12:50)

    # Link komentara

  9. odtina je da se samo prati i osluskuje svoj organizam....
    (istina, 27. mart 2017 12:26)

    # Link komentara

  10. Imao sam godinama velikih problema sa probavom.
    Zavrsio sam i na operacionom stolu,jer mi je pukao cir na dvanaestopalacnom crevu,srecom,dosao sam na vreme i operacija je bila uspesna.
    U periodu oporavka pitao sam mnoge gastroenterologe sta smem,a sta ne smem jesti,dobijao i neke odstampane tekstove sa spiskom namirnica na beloj i crnoj listi.
    Pridrzavao se uputstava,ali vec za par meseci su tegobe opet pocele.
    Slucajno saznam za nekog starog specijalistu,covek odavno u penziji,vec je zagazio u devetu deceniju zivota,povremeno se pojavljivao u jednoj privatnoj klinici,honorarno radeci po potrebi.
    Zakazem pregled i kod njega.
    Covek mi rece da se ne hranim kako treba i da zaboravim na sve savete,koje sam godinama dobijao od njegovih kolega.
    Prosto,rekao je da nismo svi isti i da slusam svoj organizam.
    Slobodno jedi SVE i prati sta se desava,cak i ako ti nesto ne odgovara prvi put,probaj to opet i opet...ako se svaki put desava,tek onda eliminisi u potpunosti.
    Rezultat je neverovatan.
    Pola od onog sto mi je bilo dozvoljeno na raznim listama u stvari mi je izazivalo tegobe,a mnoge `zabranjene` stvari sam jeo bez problema.
    Vremenom sam dosao do zakljucka sta mi odgovara,a sta ne.
    Covek je bio u pravu,NISMO SVI ISTI,pratite sta vam organizam porucuje!
    Ponekad se `pocastim` i sa necim za sta znam da ce biti problema,ali se unapred pripremim za tu situaciju i preventivno popijem uobicajene lekove za ublazavanje tegoba i sve to prodje bez ikakvih problema.
    Hvala mu!
    (Moj slucaj, 27. mart 2017 10:58)

    # Link komentara

  11. Uzrok gastritisa je bakterija helicobacter pylori
    (mnb, 27. mart 2017 08:39)

    # Link komentara