Do kad je "normalno" dojiti dete?

Jedna majka objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju dok doji 3,5-godišnjeg sina nadajući se tako da će podstaći otvoren dijalog o produženom dojenju.

Daily Mail
Pošaljite komentar
  1. I jos malo stiva za obrazovanje vezano za dužinu dojenja i kvalitet mleka, pošto vidim da je neophodno u ovoj zemlji.

    [link]/
    (M., 31. jul 2015 12:49)

    # Link komentara

  2. Pošto vidim da je više osoba napisalo da kvalitet mleka opada pa ono postaje neupotrebljivo, treba sda se razjasni da je ovo mit i netačna informacija.

    Myth 24: Nursing a baby after 12 months is of little value because the quality of breast milk begins to decline after six months.

    Fact: The composition of human milk changes to meet the changing needs of baby as he matures. Even when baby is able to take solids, human milk is the primary source of nutrition during the first year. It becomes a supplement to solids during the second year. In addition, it takes between two and six years for a child's immune system to fully mature. Human milk continues to complement and boost the immune system for as long as it is offered.

    American Academy of Pediatrics Policy Statement on Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics 1997; 100(6):1035-39.

    Goldman, A. Immunologic components in human milk during the second year of lactation. Acta Paediatr Scand 1983; 72:461-62.

    Gulick, E. The effects of breastfeeding on toddler health. Ped Nursing1986; 12:51-54.

    Innocenti Declaration on the protection, promotion and support of breastfeeding. Ecology of Food and Nutrition 1991; 26:271-73.

    Mohrbacher, N., Stock, J. BREASTFEEDING ANSWER BOOK. Schaumburg, Illinois: LLLI, 1997; 164-68.

    Saarinen, U. Prolonged breastfeeding as prophylaxis for recurrent Otitis media. Acta Paediatr Scand 1982; 71:567-71.

    [link]
    (M., 31. jul 2015 12:42)

    # Link komentara

  3. Ja imam dva sina. Sa prvim se nisam bas snasla, pa sam ga dojila kratko. Drugog do druge godine. Ali je on daliko sitnij, nezniji i bolesljiviji od starijeg sina. Verovatno nije sve u majcinom mleku, ali je osecaj dojenja svoje bebe nezamenljiv :))
    (kontradiktorna, 30. jul 2015 21:57)

    # Link komentara

  4. Ja sam ćerku dojila do 9. meseca a sina do 8. meseca. Prih 5 meseci su sisali a aposle sam im svoje mleko stavljala u kaše, i nocu su sikili. Vodila sam računa o ishrani tokom dojenja, nisam se nervirala,zdrava sam, ali su moja deca ( oboje) sitnija i slabijeg zdravlja u odnosi na svu drugu decu koja su jela adaptirano mleko. Tako da je to čista glupost oko dojenja i koje je kakvo mleko i ko kako napreduje. Očigledno je individualno i zavisi od ishrane- Da li detetu dajete kuvanu organsku hranu ili kupujete smeće i genetski modifikovanu.... Oni koji jedu prvo biće sitniji u odnosu na ove koji jedu GMO i to će se lako primetiti ( isto kao da gledate kokoške domaće i ove sto nam prodaju koje su ko ćurke).
    Dojenje preko 8-9 meseca je nepotrebno jer se i kvalitet mleka menja- nije više masno mleko a samim tim i kvalitetno
    (jeca, 30. jul 2015 13:37)

    # Link komentara

  5. starija cerka je sisala 17 meseci, a mladja skoro 2 godine. jako sam srecna sto su dojene.nije bilo nimalo lako, u pocetku sa prvim detetom. tek nakon 6 nedelja mucenja je mleko poteklo kako treba. svi su mi savetovali da odustanem I predjem na dohranu, ali sam znala da je za nju bolje da izdrzim jos malo (dohranjivana je svaki put nakon podoja, morala sam tako). mislim da je dojenje fantasticna stvar. medjutim, u samom porodilistu sam vise saveta dobila od drugih majki I sa neta nego od osoblja. e, to je velika greska. skoro svaka zena moze da doji, uglavnom sve to I zele. ali je sestrama mnogo lakse da nahrane same bebe (onda ni ne placu), nego da po zahtevu donose bebu I pomazu majci, narocito ako je rec o prvoporodilji. samo zene koje su na tezim terapijama I one koje u dojkama nemaju dovoljno zlezda (jako mali procenat) nisu u stanju da obezbede svojoj bebi mleko. ostalo je sve izgovor.
    p.s. neposredno pred prekid dojenja mi je mladja cerka dobila neki gadan stomacni virus. iskljucivo je sisala u to vreme I to nas je spaslo hospitalizacije. sve ima svoje....kravlje mleko danas piju jaaakoo retko, uglavnom kroz drugu hranu. kravlje mleko je savrseno, za kravlje bebe:)
    (anana, 30. jul 2015 09:47)

    # Link komentara

  6. Doktori preporucuju minimum 6 meseci ali ne i maximum. Ovo sto ova majka radi je njen izbor. Majka priroda je ovoj zeni dala mleka i zasto da se ne iskoristi. Ako dete koje nije bas toliko veliko hoce i dalje da sisa zasto da ne.

    U nekim mestima na Filipinima deca sisaju do 6 godine ili dok ne krenu u školu.

    A zasto se zena slikala da pokaže svima? Zato sto postoji veliki broj majki koje isto tako žele da nastave dojiti decu stariju od 2 godine i ohrabrujuce je videti da nisu jedine.
    (Strelica, 30. jul 2015 06:33)

    # Link komentara

  7. Srbija u 21. veku... Sve govore komentari.
    (ferdinand, 30. jul 2015 01:19)

    # Link komentara

  8. Ja sam malo dojen mozda pola god zbog bolesti majke,pa ipak posao u skolu pre vremena,do 40 nikad kod lekara,skoro svi zubi na broju sa 55g.Tako da duzina dojenja nikakve veze nema sa zdravljem i intelektom.
    (dragan, 29. jul 2015 23:06)

    # Link komentara

  9. brinem za etf ako je rex medju pametnijim , koje zakljucivanje moje sestre i ja. Moje dete sisalo 3 meseca i medju najboljim na etf,a ja nisam dojena uopste i bila medju najpametnijima na beogradskom univerzitetu:-) i sta cemo sad
    (logicarka, 29. jul 2015 22:37)

    # Link komentara

  10. Svoje prvo dete nisam dojila i bio je non stop bolestan, drugo dete sam dojila dve godinei nikada nije bila bolesna. Moja cerka ima blizance od 16 meseci, Jedno je alergicno na sve vrste mleka pa cak i na specijalna mleka. Dojice sve dok dete bude moralo da pije mleko. Alergican je na sve sto ima veze sa kravom. cak je i moja cerka kao doilja izbacila iz ishrane sve proizvode od mleka, kao i meso. Ponekad je dojenje spas za dete.
    (Branka, 29. jul 2015 22:00)

    # Link komentara

  11. ej, "tata" ti si car. usirilo se mleko jer ga nije izmuzla... kako ima jakih komentara!
    (Gaga, 29. jul 2015 21:47)

    # Link komentara

  12. ja dojen 2 godine, zdrav prav pametniji od mnogih, na etf u. sestre dojene pola godina, starija jedva upisala osnovnu, ima trogodisnju srednju u 21 veku ejjjjjj, mladja, kad u osnovnoj dobije 2 iz mate ,hemije fizike, to se slavilo. i tako, fala bogu pa je anonimno kolko toliko (rex, 29. jul 2015 12:44)
    E nek' si ti na ETF, a to sto si nepismen nema veze. Elem, cim je ona detetu dala ima Sekvoja i kaci slike na drustvene mreze kako doji dete jasno je o kakvoj se zeni radi.
    (Ros Geler, 29. jul 2015 16:42)

    # Link komentara

  13. Neograničeno ako nije vaše.
    (Stariji adolescent, 29. jul 2015 16:03)

    # Link komentara

  14. Neke od skorijih statistika kažu da u Srbiji postoji svega 12,8% dece koja su isključivo dojena, i sva ona su mlađa od šest meseci, dok čak polovina beba nije adekvatno hranjena. Imajući u vidu jako slab odziv majki kada je u pitanju dojenje, i nedovoljnu edukaciju pedijatara i patronažnih sestara, bebe u Srbiji jako kratko doje. Zato ne verujem da učestalost izbačenig zuba ima veze sa dojenjem.

    Inače, svetska zdravstvena orgabnizacija izričito preporučuju dojenje do druge godine, a ne ograničava ga.
    (M., 29. jul 2015 15:57)

    # Link komentara

  15. Svi znamo koliko je zdravo da dete doji.Ali,kad uveliko pocne da jede cvrstu hranu,ne vidim smisao.Dojenje je kako nutritivna stvar,tako i psiholoska-tako se mama i beba povezuju u prvim danima zivota.Prekidanje dojenja je stresna situacija i cesto majke odustaju jer im je zao.Dete sa tri,cetiri god i majka koja ga jos uvek doji-tu je neka frka u glavi Znate kako kazu"ako je dovoljno odraslo da trazi,onda mu vise ne treba".
    (D, 29. jul 2015 13:56)

    # Link komentara

  16. Do 7 uvece. Posle je crtani film, a posle njega na spavanje.
    (lol, 29. jul 2015 13:42)

    # Link komentara

  17. Dok ne uđe u pubertet. Onda nađe devojku i ona preuzima.
    (Srbin, 29. jul 2015 13:38)

    # Link komentara

  18. Sve mi je jasno, čim je dete nazvala Sekvoja...
    (Boki, 29. jul 2015 13:35)

    # Link komentara

  19. U tekstu se najmanje radi o detetu i njegovoj dobroboti, radi se o majci koja je procenila "dam detetu sisu i odma' se smiri".
    Pastoje i druge metode kako se deca opustaju i umiruju i mislim da je proces socijalizacije upravo za to-da se nauce kako da se nose sa "stresom" i nezadovoljstvom.
    Mislim da u ovom slucaju majka ima potrebu za promocijom
    (Pipilotta, 29. jul 2015 13:34)

    # Link komentara

  20. svaki covek je jedinka za sebe i nemoze se univerzalno posmatrati.moja zena je nase prvo dete dojila 11 meseci jer je bila trudna pa je morala prekinuti dojenje,drugo i trece oko godinu,cetvrto je odbilo sisu na tri meseca jer smo se zadrzali na putu pa se mleko usirilo i promenilo ukus jer ga zena nije izmuzla sama,a peto dete nam je sisalo do zabavista sest godina.bilo je to vreme pticijeg gripa pa kao dete ce imati veci imunitet ako sisa.i na sest godina je bilo zalosno odbiti dete koje mene moli da ubedim zenu da dozvoli da jos sisa.najkrupnije dete nam je prvo a najvise cetvrto sto je najmanje sisalo,peto je trenutno najvise u razredu,a sto je najvaznije svi imaju dobar imunitet,znaci da dojenje i nije toliko bitno.supruga nije neemancipovana vozi dobar auto i direktorica je firme.znaci ko voli puno dece je ok,ko voli jedno ili dve i to je ok.ko doji ili nedoji individualna stvar i to treba postovati sve ostalo su babske price.
    (tata, 29. jul 2015 13:31)

    # Link komentara

  21. Nenormalno je dojiti trogodisnje dete, to vec ima nezdrave, psiholoske korene.
    (nnn, 29. jul 2015 12:57)

    # Link komentara

  22. Noj dete je dojilo godinu i dva meseca.Ali mislim da je najbolje do godinu dana
    (kg, 29. jul 2015 12:54)

    # Link komentara

  23. super, neka mali sisa do 30.
    (deki, 29. jul 2015 12:52)

    # Link komentara

  24. ja dojen 2 godine, zdrav prav pametniji od mnogih, na etf u. sestre dojene pola godina, starija jedva upisala osnovnu, ima trogodisnju srednju u 21 veku ejjjjjj, mladja, kad u osnovnoj dobije 2 iz mate ,hemije fizike, to se slavilo. i tako, fala bogu pa je anonimno kolko toliko
    (rex, 29. jul 2015 12:44)

    # Link komentara

  25. Manje je poznato da su Spartanke dojile sinove do 7. godine, upravo do polaska u agogu, najsuroviju vojnu obuku do tada (a i mnogo kasnije) poznatu ljudskom rodu. Ako bi u medjuvremenu ostala bez mleka, dečak je išao na dojenje kod druge žene...
    (Lakedemon, 29. jul 2015 12:43)

    # Link komentara

  26. Pitanje je "Do kad je normalno pametovati drugima?"
    Pustite majke da doje gde i dokle žele i mogu. I nek stavljaju slike na internet ako hoće. Manimo se vređanja i ismevanja.
    Ne diraj u majku!
    (Madhva (Hare Krišna), 29. jul 2015 12:40)

    # Link komentara

  27. Kakve neki ljudi prave deci probleme zarad samih sebe.
    (Kalindi, 29. jul 2015 12:36)

    # Link komentara

  28. Bice malo nezgodno kad ovo dete podje u skolu, pa na odmoru otrci kuci da posisa majku.
    (bolesnica ne trazi savet nego paznju, 29. jul 2015 12:35)

    # Link komentara

  29. Cekam ove iz 18.veka da kazu do pete godine, ili "sto duze to bolje".
    (A, 29. jul 2015 12:27)

    # Link komentara

  30. Zasto se muska deca teze odvikavaju od si*e nego zenska?

    Zato sto znaju da ce proci dosta vremena dok se ponovo ne docepaju iste.
    (Igor, 29. jul 2015 12:22)

    # Link komentara

  31. @ I MOJ OTAC I MUŽ SU,ONOMAD, SISALI DO 3 GOD., PA POSTAŠE LJUDI ZDRAVI I PRAVI. SVE JE TO INDIVIDUALNA STVAR I NEMA VEZE SA OSTALOM ISHRANOM. jELI SU POREDMAJČINOG MLEKA I SVU OSTALU HRANU, KRAVLJE MLEKO I SVE ŠTO TREBA...ZATO NE TREBA PRAVITI FAMU OD NAJOBIČNIJIH STVARI, IMA MNOGO VEĆIH PROBLEMA OD TOGA DO KADA DETE TREBA DA SISA!!!
    (BAKA IZ BANATA, 29. jul 2015 10:10)

    Bako, upalo ti nešto u Caps Lock.
    (E, nama su tako u Petrovcu četr'es treće ulećeli prerušeni u džbunje..., 29. jul 2015 12:21)

    # Link komentara

  32. Najsmešnije je da su najjači protivnici produženog dojenja upravo odrasli ljudi koji piju mleko krave i drugih životinja (isto kao da sisaju sisu od životinje). Šta se zapravo krije iza propagande protiv produženog dojenja i ko je finansira. Finansiraju farmaceutske i zdravstvene kompanije koje profitiraju od bolesnih ljudi. Čim se dete prebaci sa ljudskog na životinjsko mleko imunitet biva narušen i to dete će non stop biti bolešljivo, što znači da će takva osoba trošiti puno na lekove i doktore tokom života, što je dobro za zapadne ekonomije i industrije i naravno sve doktore.
    (Pametnjaković - there can be only one!, 29. jul 2015 12:01)

    # Link komentara

  33. Tipicna lujka.

    Da misli da je to normalno, samo bi ga dojila i ne bi isla da se slika za novine sa tim.
    Nista drugo nego lujka.
    Kad vidim da sinu da ime Sekvoja-odmah mi je jasno da je u pitanju osoba koja ima bolesnu zelju da skrene paznjnu na sebe- sve ostalo samo potvrdjuje da je ovo egocentrik.
    (ostavi dete na miru!, 29. jul 2015 11:59)

    # Link komentara

  34. Mene su dojili do 5. godine i evo zdrav, prav. Mozda malo lud, ali zdrav prav.
    (djomladin, 29. jul 2015 11:58)

    # Link komentara

  35. Do 27 god.
    (:O, 29. jul 2015 11:57)

    # Link komentara

  36. Dojenje je bioloski esencijalan proces nase vrste i u bioloskom smislu ono ima funkciju do 7-8 godine tj. do trenutka kada deca gube mlecne zube i dobijaju stalne. Iz tog razloga se prvi zubi zovu mlecni. Velikim uticajem kulture koja seksualizuje zensko telo neuki posmatraju dojenje kroz prizmu seksualnosti. Dojenje nema nikakve veze sa seksualnoscu i dojke nisu muske igracke vec mlecne zlezde koje imaju ogroman znacaj u opstanku vrste. Ne postoji "produzeno" dojenje i ne treba vrsiti pritisak na zene sa pricama sta je "normalno" jer "normalno" cesto definisu neznanje i predrasude a ne nauka. Dojenje itekako ima funkciju i posle 2 godine i mi nikada necemo napraviti dohranu i zamenu za majcino mleko koje nutritivno mogu da pariraju majcinom mleku.
    (Vigo, 29. jul 2015 11:54)

    # Link komentara

  37. NEKA RADI KO ŠTA HOĆE, SAMO DOK NE SMETA DRUGIMA. MENI LIČNO NE SMETA.
    (ZMAJ, 29. jul 2015 11:51)

    # Link komentara

  38. Moja supruga jos uvek doji dete koje sada ima 18 meseci. Posto ide na posao, dojenje obavlja ujutru, po povratka sa posla i pred spavanje. Dete za svo ovo vreme nije bilo bolesno, cak ni prehlada. E sad dal je do sisanja, ili do prirodnog imuniteta, ali cenim da je ovo prvo. Zelim joj da doji dokle god ima mleka...
    (Nixon, 29. jul 2015 11:47)

    # Link komentara

  39. Do pola sedam.
    (DejanD, 29. jul 2015 11:42)

    # Link komentara

  40. Kad sam pocela da dojim bebu govorila sam do godinu dana i to je to, i pricala sam kako ne shvatam majke koje doje 2-3 godina. U medjuvremenu moja beba je porasla i sad ima 14 meseci, a ja sam shvatila da nije do majki da li zele da prestanu da doje, vec do dece. Ako se pre godine ne prestane sa dojenjem, bebe postaju svesne gde se sika nalazi i same traze-uzimaju jer im ne to najbolji nacin da se smire i da jedu. Tako da niko tu ne pita mamu, deca se pitaju hehe a pored toga Svetska Zdravstvena Organizacija preporucuje do 2 godine dojenje, pa ako smo srecnice da imamo mleko, zasto da ga ne dajemo detetu.
    (005, 29. jul 2015 11:40)

    # Link komentara

  41. Dojenje u prvih 6 meseci bi se moglo nazvati neophodnim, jer u tom periodu dete dobija mlekom imunoglobuline koje nije u stanju samo da sintetiše. Kada postane sposobno da traži dojenje, što odgovara uzrastu od 12 do 15 meseci, vreme je za prekid.
    (stecky, 29. jul 2015 11:29)

    # Link komentara

  42. Lično niti podržavam niti osuđujem, smatram da je u pitanju lična stvar majke i deteta, verujem da može preći i u patologiju ali da to nije stvar matematičkog proračunavanja (do tada i tada je normalno a od tog uzrasta postaje loše i sl.) ali ne shvatam jednu stvar o kojoj se govori u tekstu: Kakve veze ovo pitanje ima sa FEMINIZMOM???
    (Mali Perica, 29. jul 2015 11:26)

    # Link komentara

  43. Kao stomatolog i ortodont sa visegodisnjim iskustvom, smatram da je pogresno duze dojenje, jer se kod dece koja duze doje zadrzava tzv. infantilni tip gutanja koji prouzrokuje tiskanje jezika .Ta deca kasnije imaju problem sa izbacenim frontalnim zubima,nekada i kompletna donja vilica je izmestena unapred,a i problem sa govorom.Kao ortodont veoma cesto zapazam kod mladih ljudi i tinejdzera izbacene gornje zube ,tiskanje jetika i suskanje prilikom govora.Ne znam da li je to posledica duzeg dojenja kod svih tih mladih ljudi,ali sam jedno sigurna-toga je sve vise i sto je najtragicnije ,po meni to postaje moderan tip lica.Tome u prilog govore i sve vise slucajeva pravljenja izbacenih prednjih zuba-vecinom na zahtev pacijenata.
    (Dr Vera Nikolic, 29. jul 2015 11:13)

    # Link komentara

  44. Dete će imati snažan imunitet a majka jako smanjen rizik od tumora dojke.
    Lako je proguglati i naći ozbiljne naučne radove koji to govore.
    (Radojko, 29. jul 2015 11:05)

    # Link komentara

  45. Dok mu/joj ne izrastu zubi.
    (Banezi, 29. jul 2015 10:55)

    # Link komentara

  46. Ovo su vec slucajevi za psihijatrisku analizu. Lepo je zena objasnila. Posle druge godine dojenje nema svrhu.
    (Slobodan, 29. jul 2015 10:43)

    # Link komentara

  47. Njihova stvar ko će koga koliko dugo da doji. Ako majka misli da je u redu, neka to radi, radi se o njoj i njenom detetu i nikoga drugog ne ugrožavaju. Ako majka sumnja da možda ipak nije u redu, neka se obrati za pomoć ljudima koji su za to stručni (pedijatri, psiholozi, nutricionisti, psihijatri,...). Ne razumem porive ljudi koji ovakve duboko privatne stvari objavljuju na društvenim mrežama.
    (Zemljoradnik, 29. jul 2015 10:38)

    # Link komentara

  48. Svoje dvoje dece sam dojila po 10-11 meseci, koliko je tada trajalo porodiljsko bolovanje.
    U to vreme, pre više od 20 godina, govorilo se da je: 3 meseca neophodno, 6 meseci potrebno a 9 meseci poželjno.
    (Nataša, 29. jul 2015 10:36)

    # Link komentara

  49. Bolest
    (Seal, 29. jul 2015 10:24)

    # Link komentara

  50. I MOJ OTAC I MUŽ SU,ONOMAD, SISALI DO 3 GOD., PA POSTAŠE LJUDI ZDRAVI I PRAVI. SVE JE TO INDIVIDUALNA STVAR I NEMA VEZE SA OSTALOM ISHRANOM. jELI SU POREDMAJČINOG MLEKA I SVU OSTALU HRANU, KRAVLJE MLEKO I SVE ŠTO TREBA...ZATO NE TREBA PRAVITI FAMU OD NAJOBIČNIJIH STVARI, IMA MNOGO VEĆIH PROBLEMA OD TOGA DO KADA DETE TREBA DA SISA!!!
    (BAKA IZ BANATA, 29. jul 2015 10:10)

    # Link komentara

  51. Nas je mama dojila i vise nego do 10e godine. Bilo nas je 7oro sveukupno, a hrane nije bilo u to vreme posle WWII, tako da je uvek naglasavala, kolko je bila sretna sto je imala mnogo mleka. A tako su dojile i vecina drugih zena njene generacije i starijih. Dojenje se 60ih pocelo drasticno skracivati sa emancipacijom zena i sa serviranjem izvestacene hrane za decu.
    (mustang289, 29. jul 2015 10:03)

    # Link komentara

  52. Podrzavam poslednji pasus sa komentarom o dojenju preko dve godine..cak mi i to deluje mnogo , ali opet nije mi strasno. Mozda nije problem u deci vec u mama koje se plase da ako dete odbiju od sisanja nakon godinu i po -dve dete nece vise biti povezano sa njima..tu pre svega vidim sebicne motive nesigurnih majki.
    (keva, 29. jul 2015 10:01)

    # Link komentara

  53. Danas je normalno da se zena izgladnjuje posle porodjaja da bi vratila staru kilazu, a dojenje nije bitno, danas sve moze da se kupi za dohranu bebe.
    (zena, 29. jul 2015 09:56)

    # Link komentara

  54. Do pojave zuba.
    (Leonov, 29. jul 2015 09:56)

    # Link komentara

  55. Dok ne bude sposobno da jede cvrstu/kasastu hranu, sigurno ne kad ima zube i ide treba da krene u skolu.
    (Android 17, 29. jul 2015 09:47)

    # Link komentara