Kraj posle 35 godina: Posrnuli gigant prekida proizvodnju laptopova

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog odseka za računare prodao kompaniji Šarp.

Izvor: Tportal
Podeli
Foto: depositphotos/peus
Foto: depositphotos/peus

Tošiba je tiho zatvorila svoj odsek za prizvodnju prenosnih računara, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina.

Ova kompanija je pre dve godine Šarpu prodala 80,1% udela u proizvodnji PC računara za 36 miliona dolara, nakon čega je Šarp to preimenovao u "Dynabook". Preuzimanje je zaključeno, nakon što je i preostalih 19,9% deonica promenilo vlasnika.

"Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo 'Dynabooka', koji je odsad u celosti pod vlasništvom Šarpa", objavili su iz kompanije Tošiba.

Prvi Tošibini laptopovi 1985. godine su imali, za to vreme, moćne T1100 baterije koje se mogu menjati, mesto za flopi-disk i 256 KB memorije. Cena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2.000 američkih dolara.

Tošiba je devedesetih i ranih dvehiljaditih bila na samom vrhuncu, ali dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti.

U trenutku prodaje Šarpu Tošiba je prodavala 1,4 miliona laptopova godišnje, a 2011. godine je prodala 17,1 milion uređaja, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.