Ako ste dobili ovu poruku, nikako nemojte da kliknete na nju: Kako da ne postanete žrtva prevare?

Svakih nekoliko meseci u javnost isplivaju informacije o prevarama počinjenim putem mobilnih aplikacija za razmenu poruka, u kojima korisnici budu oštećeni za velike sume novca.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos, Im_Yanis
Ilustracija/Foto: Depositphotos, Im_Yanis

Predstavljamo vam lake korake koje treba da pratite kako vam se ne bi desilo ništa slično.

U Srbiji je prethodnih nedelja ponovo aktuelna prevara u kojoj se korisnicima Android telefona na Chrome pretraživaču pojavljuje oglas za ažuriranje Viber aplikacije, koje je navodno neophodno da bi se odblokirao Viber nalog - a da bi se to desilo, kako tvrde prevaranti, potrebno je poslati SMS poruku.

Iako je uložen veliki trud da to vizuelno deluje verodostojno, imitirajući logo, font i prepoznatljive boje, ovo, naravno, nema nikakve veze sa kompanijom Rakuten Viber. U pitanju je premijum SMS servis koji naplaćuje poslate poruke čak 180 dinara, a zauzvrat vam ne daje apsolutno ništa. Može se desiti da vas ova prevara skupo košta, jer ćete se slanjem SMS poruke pretplatiti na servis, koji će vam potom periodično (pojedini i na dnevnom nivou) naplaćivati SMS po 180 dinara, iako ga vi više niste slali, niti zahtevali bilo kakvu dalju akciju. Tako će vaš mesečni račun narasti do neslućenih razmera.

Foto: Depositphotos/stockasso
Foto: Depositphotos/stockasso

Najlakši način da ne budete prevareni jeste da apsolutno nikada ne klikćete na “iskačuće” reklame na pretraživačima, kojima je cilj da kod korisnika izazovu paniku i navedu ga na brzu i ishitrenu reakciju, te na taj način izmame novac.

Iz kompanijeporučuju da oni od svojih korisnika neće nikad tražiti da pošaljete SMS poruku, a sve novosti u vezi sa ovom platformom može se naći isključivo na njihovim zvaničnim kanalima.

Ukoliko dobijete ovakvu informaciju, najbolje je da odmah isključite pretraživač, pokrenete Viber aplikaciju na svom telefonu i ukoliko ona radi - ne postoje nikakvi problemi, niti je potrebno bilo šta da uradite da vam se „odblokira” nalog, jer on i nije blokiran. Ipak, ukoliko imate bilo kakav problem sa pokretanjem Vibera, posetite Play Store ukoliko ste Android korisnik i App Store za iPhone uređaje, te proverite da li ste preuzeli poslednju verziju aplikacije. U pitanju su zvanične “prodavnice” aplikacije, u kojima je ažuriranje Vibera bezbedno.

I za kraj, da razbijemo još jedan mit - i one lančane poruke koje svakih nekoliko dana dobijate od svojih poznanika o tome kako će “Viber uskoro postati platni“, takođe su prevara. Istina, nešto drugačija prevara, jer od vas ne traži novac, ali svakako ne treba da verujete u to, niti će vam se bilo šta loše desiti ako poruke ne prosledite dalje - Viber neće početi da naplaćuje svojim korisnicima slanje poruka, kao ni pozivanje unutar aplikacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.