Švedska vlada objavila lične podatke o - gotovo svima

Švedska transportna agencija je smestila baze sa osetljivim informacijama na cloud server, a zatim ih poslala mejlom svim svojim pretplatnicima.

Tportal
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Neke od osetljivih informacija u bazi:

  • Imena, fotografije i kućne adrese vojnih pilota
  • Imena, fotografije i kućne adrese svih u policijskom registru
  • Imena, fotografije i adrese stanovanja svih operatora u tajnim vojnim jedinicama
  • Imena, fotografije i adrese svih u programu zaštite svedoka
  • Tip, model, težina i sve manjkavosti u svim vladinim i vojnim vozilima, uključujući i njihovog operatera

Strah od toga da će mejlovi osetljive sadržine završiti na pogrešnoj adresi prisutan je kod svih poslovnih ljudi u 21. veku, ali teško da se prosečnoj osobi može desiti ono što se desilo švedskoj agenciji.

Ona je otkrila važne državne informacije, uključujući identitete policajaca, vojnika i sudskih svedoka pod državnom zaštitom milionima ljudi.

Agencija je slučajno poslala bazu podataka svima koji su odabrali da primaju njihova saopštenja putem mejla. Ova državna služba potpisala je s kompanijom IBM ugovor za održavanje svih baza podataka. Onda su službenici podigli sve te baze na cloud server i prosledili ih... svima. Najgore od svega, poruke nisu bile šifrovane.

Osim toga, neki od zaposlenih u kompaniji IBM van Švedske dobili su pristup sistemima agencije i to bez sigurnosnih provera. IBM-ovi administratori u Češkoj takođe su dobili puni pristup svim podacima i zapisnicima.

Iako je do tog incidenta došlo 2015, švedska tajna služba je to otkrila tek 2016. godine i započela istragu. Najnovije analize pokazuju da šteta još nije sanirana i da to neće biti do jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.