Googleove naočare se "vraćaju iz mrtvih"

Dve godine nakon što je otkazan ceo projekat, Google ponovo vraća svoju kameru koja se nosi na licu, a koja bi trebalo da se koristi u fabrikama i drugim sprecifičnim radnim mestima.

Izvor: Net.hr
Podeli
Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Prvobitne naočare Google Glass stigle su s ogromnim publicitetom, ali su brzo naišle na brojne probleme, kako tehničke prirode tako i zbog negativne reakcije ljudi kada su snimani bez dozvole, piše Mirror.

Projekat ipak nije ugašen

Pretpostavljalo se da će ceo projekat Glass završiti negde duboko u arhivama, ali se pokazalo da je Alphabet, kompanija koju poseduje Google, okupila mali tim inženjera da nastave da rade na njemu.

Sada je objavljeno da je u prodaju pušten Google Glass Enterprise Edition.

“Radinici u brojnim poslovnim oblastima, poput proizvodnje, logistike, terenskih usluga i zdravstva kažu da je korisno što mogu da konsultuju nosivi uređaj dok su im ruke zaposlene”, objasnio je vodeći stručnjak projekta Džej Kotari.

“Zbog toga smo poslednje dve godine proveli blisko sarađujući s mrežom od preko 30 stručnih partnera kako bismo izgradili posebna prilagođena softverska i poslovna rešenja za Glass.”

Manje neprijateljski stavovi prema nosivim kamerama

Originalne Google naočare Glass zahtevale su od korisnika da se upišu u program, plaćaju visoku članarinu i doprinose razvoju projekta. Ova praksa nastavlja se s novim naočarama, ali one sada imaju brži procesor, bolju kameru i dugotrajniju bateriju.

Za dve godine od kada je Glass prvi put objavljen, stavovi prema kamerama na licu su se promenili. Tako je i Snapchat lansirao sopstvenu seriju naočara s kamerom.

Microsoft isto tako radi na sličnom uređaju po imenu Hololens, a navodno i Apple razvija svoju verziju pametnih naočara.

Glass – umesto uređaja za zabavu, alat za posao

Ali Google očigledno misli da uspeh ovog proizvoda leži u transformisanju radnog okruženja, poput fabričke hale ili distribucijskog centra, pa su odlučili da se koncentrišu na poslovnu primenu.

“Smanjivanjem količine vremena koje zaposleni potroše na proveravanje listi, proučavanje uputstva ili slanje fotografija s tableta ili laptopa dok sastavljaju mašine, Glass je uspeo da skrati vreme proizvodnje mašina za 25 odsto i vreme inspekcije proizvoda za 30 odsto”, izjavio je Kotari.

Dodaje da Google sada razmišlja o raznim vrstama poslova koje bi mogle da imaju koristi od Google Glass tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.