Novi malware preuzima kontrolu nad Android uređajima

Istraživači sa Univerziteta Santa Barbara i Georgia Tech otkrili su tip malware napada po imenu "Cloak and Dagger", koji pogađa Android uređaje.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Reč je o malwareu koji je skriven u aplikaciji i prilikom instalacije preuzima potpunu kontrolu nad Android uređajem. Korisnik ni po čemu ne može da zna da je njegov uređaj zaražen.

Malware može da beleži sve što korisnik piše, dobije dozvolu za pristup svim delovima uređaja, krišom otključa uređaj, pa čak i kontaktira kontakte iz imenika, a da pritom ekran uređaja ostane ugašen.

Istraživači koji su otkrili ovaj malware upozoravaju da su sve verzije Androida izložene mogućnosti ovakvog napada.

Google stoga trenutno radi na bezbednosnoj zakrpi, ali nije poznato kad bi mogla da postane dostupna korisnicima ni da li će obuhvatati i starije verzije Androida.

Kako se zaštititi?

Iako su aplikacije u Google Play prodavnici, u većini slučajeva, bezbedne za preuzimanje i instalaciju, uvek može da se dogodi da se provuče neka koja to nije.

Da biste zaštitili svoj uređaj i svoje podatke, trebalo bi da budete oprezni prilikom instalacije aplikacije.

Prvenstveno, trebalo bi da onemogućite instalaciju aplikacija koje nisu preuzete iz Google Play prodavnice. U podešavanjima u vezi sa bezbednošću uređaja proverite da li vam je ta opcija deaktivirana.

Takođe, ako već niste, instalirajte antivirus na svoj Android uređaj. Čak i ako ste vrlo oprezni prilikom odabira i preuzimanja aplikacija, antivirus može da vas zaštiti od neželjenih infekcija do kojih može da dođe tokom korišćenja interneta, otvaranja sumnjivih linkova ili dokumenata koje primite putem e-mail ili chat programa.

I naravno, redovno skladištite svoje podatke u vidu sigurnosne kopije na eksterni disk ili neki od servisa skladištenja u oblaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.