Jakne koje pune mobilne uređaje bi uskoro mogle postati stvarnost

Ideja o laganim i udobnim jaknama koje proizvode električnu energiju da bi osvetile one koji uživaju u noćnom trčanju uskoro bi mogla da postane stvarnost. Naučnica koja se bavi istraživanjem materijala Triša Endrju sa Univerziteta Masačusets u Amherstu, uskoro bi mogla da proizvesti upravo jedan takav primerak.

Izvor: klix.ba
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Endrju i njene kolege otkrili su način kako da se savitljive nemetalne elektrode pričvrste na odeću, tako da ona i dalje bude udobna na dodir i da je u stanju da prenosi dovoljno energije za snabevanje manjih elektronskih uređaja.

"Naša laboratorija radi na tekstilnoj elektronici. Cilj nam je da izgradimo nauku o materijalima tako da bilo koju odeću i bilo koju vrstu tkanine možemo da pretvorimo u provodnik. Takav tekstilni provodnik može vremenom da prerase u sofisticiranu elektroniku. Jedan od načina jeste da se prikupi energija koja nastaje kretanjem tela i da se pretvori u struju tako što bi, svaki put kada se telo kreće, proizvodila energiju", rekla je Triša Endrju.

Ovakvi napredni materijali, koji mogu da prate zdravstvene podatke su važni za npr. vojsku, ali i za zdravstvenu industriju. Odeća treba da bude napravljena tako da bude otporna na pranje, trljanje, ljudski znoj, mnogobrojna nošenja i eventualna cepanja.

Endrju navodi da je vrlo moguće da se u budućnosti bilo koja vrsta odeće pretvori u solarnu ćeliju, tako da sunčeva energija kojoj je odeća izložena može biti uskladištena u bateriji, a mogla bi i da snabdeva energijom male električne uređaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.