Googleov softver pobedio čoveka u tradicionalnoj kineskoj igri

Googleov program AlphaGo pobedio je u prvoj od tri ovonedeljne partije protiv 19-godišnjeg genija i Go prvaka Kine, Ke Jieja. Tokom petodnevnog događaja, program će igrati i protiv drugih najbolje rangiranih kineskih igrača.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Printscreen YouTube/DeepMind
Printscreen YouTube/DeepMind

AlphaGo je Kea dobio za pola boda, što je "najmanja moguća razlika", rekao je Demis Hasabis, osnivač Googleove kompanije DeepMind koja je razvila AlphaGo. Ke je rekao da je program napravio veliki napredak otkako je prošle godine pobedio južnokorejskog prvaka i da je "potpuno drugačiji igrač".

"AlphaGo je po prvi put bio kao čovek. Ranije je imao slabosti, ali sad se vidi da njegovo razumevanje ove drevne igre i prosuđivanje koje nadilazi naše sposobnosti", rekao je Ke.

Go igrači naizmenično stavljaju bele i crne kamenčiće na drvenu ploču označenu sa 19 vodoravnih i 19 uspravnih linija koje prave mrežu od 361 polja (odnosno ukrštanja), sa koje pokušavaju da zauzmu i ukloniti protivničke kamenčiće tako što ih okružiti svojim. Igra traje dok se oba takmičara ne slože da više nema slobodnih polja ili se jedan od njih preda.

Igra je nastala u Kini pre više od 2.500 godina i sve do 2015. u njoj nisu uspeli da pobede ni računari koja su pobeđivali u nekim drugim igrama.

"Go" se smatra većim izazovom od šaha, jer skoro beskonačni broj mogućih poteza zahteva intuiciju i fleksibilnost pa su igrači očekivali da će proći bar još decenije pre nego što računari budu mogli da pobede najbolje igrače. AlphaGo je najprije 2015. godine pobedio evropskog prvaka, a 2016. i Korejca Lija Sedola, kada je prenos meča pratilo oko 280 milijuna ljudi.

Igrači ističu da AlphaGo ima prednost jer se ne umara, što je jedan od ključnih aspekata te mentalno naporne igre. Iz Googlea poručuju da AlphaGo tehnologija intuicije u rešavanju kompleksnih problema može da bude iskorištena za asistente u pametnim telefonima i rešavanje svakodnevnih problema.

Go igraju desetine miliona igrača u Kini, Japanu i obe Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.