"Loša vest je da postajemo sve gluplji"

Konferencija Brand Minds koja je proteklog vikenda održana u Bukureštu, privukla je mnoge poslovne ljude sa Balkana i šire, pre svega zbog atraktivnih govornika, među kojima je najpoznatiji Geri Vejnerčak, pionir digitalnog marketinga, preduzetnik i motivacioni govornik.

Podeli
Foto: Martina Anđelković
Foto: Martina Anđelković

Piše: Martina Anđelković, stručnjak za digitalni marketing

"Ukoliko nemate srećan brak ili partnerski odnos, ne možete uspešno voditi kompaniju. Ako ne možete da izgurate u odnosu koji se sastoji od dvoje ljudi, kako možete da pravite uspešnu poslovnu priču sa velikim brojem ljudi?", rekao je švedski ekonomista Kjel A. Nordstrom, koji sa svojim kolegom Jonasom Riderstralom, edukuje poslovne ljude o kreativnim stranama biznisa.

"Ljudska bića, vi i ja i naša deca, vremenom postajemo pomalo pametniji. U toku perioda od 10 godina, koeficijent inteligencije prosečnog pojedinca poveća se za oko tri poena. Ne znamo zašto, ali primećujemo u statistikama. Dakle, vi ste malo pametniji od svojih roditelja, a vaša deca će biti malo pametnija od vas. Loša vest je da ukupno znanje, informacije, knjige, sav materijal na internetu eksponencijalno raste i to tako da nijedan pojedinac ne može da ga dostigne. U principu, razlika između onoga što mi znamo i onoga što se zna i svih informacija na svetu je činjenica da vremenom postajemo gluplji", zaključio je Nordstrom.

Poenta priče "fanki biznis dua" Nordstroma i Riderstrala je da čovek, kao i poslovna ideja, moraju da evoluiraju. Dobra poslovna ideja bez puta kroz koji će se provući inovacija je zapravo u startu propala. Svako ko se drži ideje, a ne razvija je u skladu sa trendovima i potrebama, proći će kao Kodak.

Foto: Martina Anđelković
Foto: Martina Anđelković

Nakon njih nastupila je jedina žena među govornicima na konferenciji - Lenja Faraguna. Govor je otvorila jednom pesmom:

Ona je upoznala publiku kroz svoju teoriju marCAREtinga gde je u centru odnos human2human.

Reč je o tome da brendovi i ljudi treba da budu u odnosu koji se zasniva na stvarnim potrebama i međusobnim osećanjima, što je potvrdila kroz mnogo primera dobre prakse u raznim oblicima oglašavanja.

Nakon Lenje, nastupio je Džulijan Trežer, koji je objasnio kako zvuk može da promeni tok poslovanja, profiliše brend i utiče na poslovne odluke.

On je približio tehnike slušanja i govora, ali i preporučio način zagrevanja govornog aparata pred javne nastupe.

Foto: Martina Anđelković
Foto: Martina Anđelković

Onda je dugoočekivani Gari V. stupio na scenu.

Većina inostranih posetilaca došla je na konferenciju upravo zbog njega i sala je bila prepuna.

"Ako u današnje vreme ne koristiš telefon za storytelling i ne koristiš sve prednosti tehnologija - ti praktično i ne postojiš", bila je jedna od ideja koje je Gari V. podelio s publikom. "Davati basnoslovne sume na bilborde je glupost. Tvoja ciljna grupa, dok se vozi od tačke A do tačke B u, recimo, gradskom prevozu, ne gleda kroz prozor u bilborde, već bulji u telefon".

Prisutnima je omogućio da mu postave pitanja, što su oni i činili duže od sat vremena. Bio je prisutan i čovek koji prati svaki Gerijev korak i podelio je s javnošću kako je raditi sa ovom zvezdom marketinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.