Kako hakovati Galaxy S8 (VIDEO)

Kompanija Samsung istakla je tokom predstavljanja Galaxy S8 uređaja da je novi skener dužice oka jedan od najboljih načina za zaštitu ovog telefona. Najnoviji video, međutim, ukazuje na to da bi hakovanje ovg smartfona moglo da bude relativno lako.

Izvor: techtimes.com
Podeli
Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Na video-snimku objavljenom na YouTubeu, demonstrirano je hakovanje skenera dužice oka na Galaxyju S8, bez potrebe za korišćenjem skupe tehnologije.

Sve što vam je potrebno jeste infracrvena kamera, laserski štampač kojim ćete odštampati fotografiju dužice oka i veštačko sočivo koje će imitirati zakrivljenost pravog sočiva. Iako se Samsung oglasio u vezi sa navodima u videu, kompanija nije direktno porekla da je moguće hakovati uređaj.

“Želimo da uverimo naše klijente da je tehnologija skeniranja dužice oka na smartfonu Galaxy S8 podvrgnuta strogim testiranjima kako bi se omogućio visok nivo preciznosti i sprečili pokušaji kompromitovanja sigurnosti uređaja, poput korišćenja fotografija dužice oka korisnika. Ukoliko se bude ispostavilo da ovaj sistem u sebi krije ranjivosti ili se bude pojavio novi hakerski metod koji prevazilazi naše napore, učinićemo sve da rešimo problem što je brže moguće”, navodi kompanija.

Kao glavna mana nove hakerske metode navodi se činjenica da je gotovo nemoguće fotografisati dužicu oka korisnika izbliza, a da on to ne primeti, kao i da se ukradeni uređaji najčešće odmah vraćaju na fabrička podešavanja, a ne hakuju.

U zvaničnom saopštenju koje je, povodom ovoga slučaja, Samsung dostavio redakciji b92.net kaže se:

"Svesni smo izveštaja, ali želimo da uverimo naše korisnike da je tehnologija skeniranja dužice u uređaju Galaxy S8 razvijena pomoću rigoroznih testova, kako bi se obezbedio visok stepen preciznosti i sprečili pokušaji kompromitovanja bezbednosti, kao što je upotreba fotografija dužice vlasnika. Tvrdnje novinara mogle su nastati samo usled retke kombinacije okolnosti. Bila bi potrebno, što je malo verovatno, da neko poseduje fotografiju dužice vlasnika telefona u visokoj rezoluciji snimljenu IR kamerom, kontaktno sočivo i telefon datog vlasnika u svom posedu, sve u istom trenutku. Sproveli smo interne demonstracije pod istim okolnostima i bilo je ekstremno teško ponoviti ovakav rezultat. Ukoliko ipak postoji potencijalna ranjivost, ili se pojavi novi metod koji bi ugrozio naše napore da u svakom trenutku obezbedimo sigurnost, reagovaćemo u najkraćem mogućem roku da tu situaciju razrešimo."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.