Bizarna zloupotreba tragedije: Lažne slike žrtava zbog lajkova

"Internet je pokvaren", rekao je pre nekoliko dana jedan od osnivača Tvitera Ev Vilijams, a potvrda da to nije daleko od istine stiže nakon krvave noći i tokom paničnog jutra u Mančesteru.

Podeli
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP

U terorističkom napadu neposredno nakon koncerta američke pop zvezde Arijane Grande ubijene su najmanje 22 osobe, među njima ima i dece i tinejdžera, koji su i bili najveći deo publike.

Poznato je da u ovakvim slučajevima društvene mreže mogu da budu korisne za koordinaciju hitnih službi, brzo izveštavanje, ali i kako bi ljudi u panici mogli da pronađu svoje najmilije.

Međutim, umesto da se u takvim trenucima smanji "šum" i ostavi prostor za prave informacije, na Tviteru i Fejsbuku se pojavljuju gomile lažnih fotografija navodnih žrtava ili nestalih u mančesterskom napadu, često zarad lajkova, šerova, retvitova i sticanja većeg broja pratilaca.

Kako prenosi Inedependent, na jednom nalogu se pojavila fotografija devojčice uz prateći tekst da je u pitanju "devojka jednog rođaka, koja je nestala nakon napada", uz apel za retvit i pomoć.

Međutim, drugi korisnik društvene mreže je video fotografiju na kojoj se, u stvari, nalazi njegova poznanica, koja nije ni bila na koncertu.

Među "lažnim slikama" su i fotografije poznatih internet javnih ličnosti, ali i nasumično odabranih ljudi, čije se slike ni krive ni dužne sada šeruju širom interneta na hiljade puta.

Portal ističe da su zabeleženi i slučajevi u kojima se namerno dele fotografije određenih osoba kako bi im se napravili problemi, neprijatnosti, ali i kako bi se uplašili određeni ljudi, koji bi mogli da pomisle da su članovi njihove porodice nestale u napadu.

Policija je pozvala na odgovorno ponašanje i upozorila sve da "veruju samo proverenim izvorima".

Inače, često se ovakve tragedije zloupotrebljavaju objavljivanjem navodnih snimaka "trenutka eksplozije" i slično, a na takve stvari nekad nasednu i relevantni mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.