Najčešća meta WannaCry napada je najpopularniji OS današnjice

Kaspersky Lab objavio je statističke podatke vezane za globalni WannaCry ransomware hakerski napad.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Prošlo je nedelju dana otkako se tehnološki svet suočio s jednim od najvećih hakerskih napada u istoriji, famoznim WannaCry ransomware udarom koji je pogodio nekoliko stotina hiljada računala u više od 150 svetskih zemalja. Nakon brojnih rasprava i analiza, situacija se, očekivano, smirila ali se i dalje sumiraju posledice napada.

Jedan od zanimljivijih podataka svakako je vezan za procenat operativnih sistema koji su najviše pogođeni napadom. Iako se u prvom trenutku najviše špekulisalo da je ‘penzionisani’ operativni sistem Microsoft Windows XP bio najčešća meta WannaCry napada, situacija je zapravo sasvim drugačija.

Jedna od najpoznatijih kompanija za računarsku bezbednost - Kaspersky Lab, objavila je statistiku koja, realno, nakon što se stvari sagledaju s vremenskim razmakom, nimalo ne čudi.

Prema rezultatima njihovog istraživanja, najpogođeniji operativni sistem je Windows 7. Na 98 odsto računara koji su bili meta napada instaliran je upravo ovaj Microsoftov OS.

Unapred nepravedno inkriminisani Windows XP je u analizi Kaspersky Lab stručnjaka zapravo prisutan samo u “tragovima”, toliko zanemarljivim da čak nisu objavljene konkretne brojke.

Nakon Windows 7 OS najčešća meta bio je Windows Server 2008 R2 s 1 odsto udela, a odlična vest je da je najnoviji Microsoftov OS, Windows 10 očigledno više nego dobro zaštićen i imun na ovakvu vrstu napada, jer njegov udeo iznosi 0,03 odsto.

Oni koji su bili pogođeni napadom i još nisu uspeli da pronađu rešenje za vraćanje svojih datoteka bez plaćanja otkupnine (što ionako ne znači da će sve dobiti nazad), mogu rešenje da potraže u novoobjavljenom alatu koji ima “relativni uspeh” u vraćanju kriptovanih datoteka u njihovo izvorno stanje.

Bendžamin Delpi, u virtualnom svetu poznat kao ‘gentilkiwi’, objavio je alat ‘wanakiwi’ koji je dostupan na GitHubu. Alat radi samo na operativnim sistemima Windows XP i Windows 7, ali postoji i ‘caka’, jer ovaj će alat vrlo verovatno očistiti vaše datoteke ali samo ako u međuvremenu niste restartovali svoj računar. Da je alat koristan i efikasan potvrdili su i stručnjaci iz Evropol centra za sajber kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.