Srpski istraživači "rame uz rame" sa kolegama iz sveta

Nišan za tenk, simulator za upravljanje termoelektranama, ali i brojni inovativni softveri, neki su od izuma koje je "srpska pamet" predstavila na ovogodišnjem 61. Međunarodnom sajmu tehnike i tehnoloških dostignuća u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Vesna Petkovski (L), istrazivač u Institutu &Mihajlo Pupin&, predstavila je ekipi Tanjuga poseban softver, specijalni simulator za upravljanje termoelektranama - proizvod &srpske pameti& (Foto: Tanjug / Dimitrije Goll)
Vesna Petkovski (L), istrazivač u Institutu "Mihajlo Pupin", predstavila je ekipi Tanjuga poseban softver, specijalni simulator za upravljanje termoelektranama - proizvod "srpske pameti" (Foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

Iako podaci kažu da privatni sektor Srbije ulaže četiri puta manje para u razvoj tehnologija u odnosu na evropske zemlje, da imamo svega 2.800 istraživača na milion stanovnika, te da je izdvajanje za nauku iz budžeta 0,4 odsto, naši naučnici ne odustaju od novih ideja.

Istraživaci sa Instituta "Mihajlo Pupin" u Beogradu pokazali su na Sajmu specijalan simulator, nišana za tenk T-55 koji koriste Vojska Srbije kao i druge vojne jedinice širom sveta.

"Već duži niz godina razvijamo simulatore za potrebe vojne industrije, a ovde smo prikazali model nišanske sprave za tenk T-55 koji služi za obuku nišandzija i upravljanje kupolom kao i pogađanje ciljeva", kaže za Tanjug, rukovodilac odeljenja za regulaciju i upravljanje Instituta "Mihajlo Pupin", Nebojša Radmilović.

Međunarodni sajam tehnike ugostio je 500 izlagača iz 30 zemalja, a među najatraktivnijim pronalascima i savremenim tehničkim dostignućima, "rame uz rame" sa svetskim, predstavili su se i srpski stručnjaci sa domaćih instituta, fakulteta, kao i naše tehnološke kompanije.

Vesna Petkovski, istraživac u Institutu "Mihajlo Pupin", predstavila je ekipi Tanjuga poseban softver, specijalni simulator za upravljanje termoelektranama - proizvod "srpske pameti".

Tanjug / Dimitrije Goll
Tanjug / Dimitrije Goll

"Reč je o trenažnom simulatoru termoblokova, koji je razvijen u svrhu obuke rukovaoca u termoelektranama. Na njemu stručnjaci uče kako funkcioniše jedna termoelektrana i kako postupati u nepredviđenim okolnostima", objašnjava Petkovska i dodaje da su simulatori posebno osmišljeni za TE "Nikola Tesla A" u Obrenovcu.

Srđan Živkov iz kompanije "Solfins" koja je na Sajmu predstavila najsavremenije 3D štampače, kaže da ne postoji ograničenje šta se sve danas može "odštampati".

"Ukoliko se u industriji neki delovi pokvare, a ne postoji za njih dokumentacija na osnovu koje bismo izradili novi deo, tada se stari delovi skeniraju, a 3D štampač ih napravi", objašnjava Živkov.

On kaže da štampači mogu da proizvedu sve, od plastičnih igrački, čija vrednost je oko 100 evra, do specijalnih delova za rakete, oružje, pa čak i nove veštačke organe koji mogu da koštaju na desetine hiljada evra.

"Ovi štampači predstavljaju revoluciju u proizvodnim tehnologijama. Jedan od proizvoda koji smo odštampali je i titanijumski deo jednog raketnog sistema. Reč je o strukturi koju je nemoguće proizvesti bilo kojom tehnologijom, osim 3D štampom", kaže on i navodi da se na tržištu mogu kupiti kineski 3D štampaci za 500 evra ali i oni koji dostižu cifru od preko milion evra.

Tanjug / Dimitrije Goll
Tanjug / Dimitrije Goll

Na sajmu je predstavljeno više od 100 tehničko-tehnoloških inovacija, od alata i CNC mašina, različitih komponenti za namenske industrije, do softverskih rešenja i robota za lasersko sečenje tvrdih materijala.

Kompanija "Messtech" iz Austrije, koja u Srbiji traži partnere, predstavila je tako, specijalne multi-senzore koji skeniraju krajnji proizvod, poput automobilskih delova, flasa, plastičnih komponenti pa čak i dijamanata, a roboti, koje su doneli na sajam, vrede više od 200.000 evra.

Pored njih su i Slovenci iz kompanije "Yaskawa", sa specijalnim robotima za zavarivanje koji zamenjuju rad ljudi u proizvodnim halama u ekstremnim uslovima.

Jer, ovim robotima ne smeta buka, gasovi, kao ni temperatura koja se stvara na mestu vara od preko 1.000 stepeni.

Na jednoj od najprestižnijih sajamskih manifestacija u regionu, predstavili su se izlagači iz Srbije, BiH, Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Kine, Nemačke, Koreje, Rusije, Slovenije, SAD, Slovačke, Turske, Tajvana (NR Kina), Turske, Francuske, Finske, Konga, Kanade, Kipra, Poljske, Švedske, Rumunije, Belgije, Holandije, Japana, Velike Britanije. . .

Posetiocima su se u Hali 3, pored pojedinačnih izlagača predstavile i nacionalne izložbe Češke Republike, Austrije i Hrvatske.

Tanjug / Dimitrije Goll
Tanjug / Dimitrije Goll

.

Tanjug / Dimitrije Goll
Tanjug / Dimitrije Goll

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.