"Android O" donosi stabilnost, bezbednost i izdržljivost baterije

Šef Google-a Sundar Pičai nedavno se pohvalio da je broj mesečno aktivnih korisnika Androida premašio dve milijarde, a pored mobilnog operativnog sistema, ta kompanija ima još šest servisa sa više od milijardu korisnika: Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps, Search i Google Play. Na I/O konferenciji, u sredu su predstavljene nove opcije koje donosi nadolazeća verzija najpopularnijeg (mobilnog) operativnog sistema na svetu, kod koje se Google primarno fokusirao na trajanje baterije, bezbednost, stabilnost i brzinu.

Izvor: theverge.com, zimo.dnevnik.hr
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Google već skenira aplikacije u Play Store-u protiv malware-a, a nova opcija Google Play Protect korisnike će obaveštavati o nedavno skeniranim aplikacijama. Što se brzine tiče, telefon bi trebalo da se pokreće dvostruko brže, pa bi i sve aplikacije trebalo da rade brže.

"Android O" će ograničiti vreme aktivnosti pozadinske lokacije i aktivnosti aplikacija, što će smanjiti potrošnu baterije. Kada pozadinska aplikacija želi da proveri lokaciju, umesto aktiviranja GPS-a, ona će koristiti poslednje poznatu lokaciju telefona, dok će GPS koristiti prilikom pokretanja i aktivnog korišćenja aplikacije.

Nova verzija Googleovog mobilnog operativnog sistema ima i novi način prikaza obaveštenja – u obliku tačke u gornjem desnom uglu aplikacija koje imaju nova obaveštenja. Unapređen je i način selekcije teksta, pa će Android prepoznati kada pokušavate da selektujete telefonske brojeve i adrese (dvostrukim dodirom po ekranu odabraće se te informacije) i ponudiće vam odgovarajuću aplikaciju putem koje možete iskoristiti te informacije (npr. uz telefonski broj ponudiće aplikaciju za telefoniranje).

Ostale opcije uključuju novi dizajn "smajlija" i opciju slike u slici tako da dok npr. pišete mejl, u posebnom malom prozoru moćićete da gledate videozapise sa YouTubea ili Netflixa.

Treba još jednom napomenuti da je reč o beta verziji "Androida O". Ako želite da je instalirate, imajte na umu da ćete prilikom ponovne instalacije Nougata morati da izbrišete sve sa uređaja, odnosno da ćete sve podatke morati ponovo da instalirate.

U početku, "Android O" beta će biti dostupan samo na određenim modelima Nexus i Pixel pametnih telefona. Još uvek nije poznato kada možemo da očekujemo konačnu verziju, najverovatnije u drugoj polovini godine.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Korak ka povezivanju onlajn marketinga i svakodnevne kupovine

Google će prikazati novi servis za merenje prodaje u prodavnicama kojim će praćenje navika korisnika moći da obavlja i u svakodnevnim situacijama a ne samo na internetu. To se dešava u sklopu najnovijeg pokušaja Googla da proda još više digitalnih oglasa. Alatka za praćenje će skenirati najveći broj transakcija s kreditnim i debitnim karticama da bi Gugl automatski obaveštavao prodavce kada njihove digitalne reklame rezultiraju u kupovinama u tradicionalnim prodavnicama.

Vesti utorak 23.05. 17:08 Komentara: 0

Otkriveno kako Fejsbuk "cenzuriše" postove

Pravila po kojima se postovi na Fejsbuku prikazuju ili ne prikazuju na vašim "zidovima" su obavijena debelim velom tajne, a samo delić su razotkrili novinari britanskog "Gardijana", koji su došli u posed "internih pravilnika za cenzuru".

Vesti ponedeljak 22.05. 13:42 Komentara: 0
strana 1 od 1611 idi na stranu