Nokia nudi Android uređaj kakav svi žele?

Nokia je na ovogodišnjem MWC najavila da će njene telefone "šest", "pet" i "tri" pokretati "čista" verzija Androida ili verzija koja je najpribližnija Vanilla verziji, koju priželjkuje većina korisnika ovog OS.

Yahoo
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Štaviše, Nokia je najavila da će njeni telefoni po kratkom postupku dobijati ažuriranje sistema.

Izgleda da je kompanija ušla u neka strateška partnerstva sa Google-om i Foxconn-om.

"Većina pametnih telefona na tržištu nema operativni sistem kakav bi trebalo da ima", rekao je potpredsednik kompanije za Bliski istok i Severnu Afriku Per Ekman. "Kupci imaju pravo da zahtevaju poslednju verziju operativnog sistema i mi ćemo je nuditi zajedno sa zakrpama, čim je Google učini dostupnom".

U teoriji, to zvuči dobro, ali je stavljanje "čistog" Androida u pametni telefon nešto što ni Google više ne radi.

Po prvi put, Google je Android prilagodio sopstvenom telefonu i stvoren je Pixel, koji nudi neke opcije kakve nisu bile dostupne na Nexus uređajima.

S druge strane, primarni partner Google-a, Samsung, polako okreće leđa Androidu. Ta južnokorejska kompanija predstavila je Bixby, konkurenciju Google Assistant-u, što znači da bi uskoro mogla da se pretvori u njenog takmaca na tržištu.

Možda će saradnja sa voljenim brendom biti od interesa Google-u.

U svakom slučaju, ispred HMD Global je veliki izazov jer će njihovi telefoni izaći na 120 tržišta sveta krajem maja ili početkom juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.