Nemojte strimovati ako ste stranac u Kini

Strimovanje sadržaja uživo na društvenim mrežama je u velikom usponu u Kini, ali kako to tamo obično biva - nije sve onako kako smo navikli - strancima je to delimično zabranjeno.

Podeli
Foto: Screenshot / Yizhibo
Foto: Screenshot / Yizhibo

Kako prenosi "Mashable", nalozi stranih državljana na najvećim kineskim mrežama Yizhibo, iza koje stoji gigant Weibo, i Blued, koja je najveća LGBT mreža u zemlji, suspendovani su usred emitovanja.

"Aplikacija mi je prekinula prenos i dobio sam poruku da sam 'prekršio neka pravila'. Kasnije su mi rekli da je u pitanju novi nacionalni zakon", rekao je Ukrajinac Anton za "Sixth Tone".

Suspenzije stižu nekoliko meseci nakon uvođenja novih pravilnika, prema kojima strani državljani imaju obavezu da nameru da strimuju sadržaj uživo prijave Ministarstvu kulture.

Strimovanje je prošle godine postalo apsolutni hit u svetu, pa i u Kini, a aplikacije za prenos koristi više od 300 miliona ljudi u toj zemlji.

Osim velikog novca i milionskih ugovora koje potpisuju gejmeri, fenomen se prelio i na ljude koji prenose svakodnevne aktivnosti i postaju prave internet zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.