B92.net drugi na srpskoj internet-azbuci

Portal B92 se nalazi među tri najpretraživanija pojma u Srbiji na Googleu koji počinju na slovo B drugu godinu zaredom, a ove godine je na drugom mestu, prema istraživanju Genuine Market Research tima.

Podeli

Od 99 najpretraživanijih pojmova na Guglu u 2016, 58 pojmova bilo je traženo i u 2015. Od toga je 36 zadržalo svoje pozicije, 22 pozicije zamenilo kroz rast ili pad, a 41 pojam ustanovljen je kao nov u odnosu na 2015.

"Na Guglu na prvom mestu tražimo zabavu i način da popunimo slobodno vreme (dominiraju igrice i sajtovi za zabavu sa ukupno 20 pojmova pretrage). Na drugom mestu su alati komunikacije i rada (17 pojmova). Na trećem mestu su mediji i informisanje sa ukupno 15 pojmova. Ovde je interesantno da se prvi put pojavio i jedan radio na listi (Radio S), a Večernje novosti su jedini medij koji se u listi pojavio dva puta i to kao najpretraživaniji pojam pod V i pod N", saopštava GMR.

Put do liste našlo je i pet poznatih ličnosti (3 domaće i 2 strane). Jedina ličnost koja se na listi pojavila i u 2015. bio je Novak Đoković. Đani je u 2016. sa liste potisnuo Balaševića. U listu je ušla Jelena Karleuša kao i pop ikone Džastin Biber i Džesika Alba.

Sajtovi za trgovinu Kupujemprodajem, Kupindo, Limundo i Polovni automobili očuvali su svoje pozicije drugu godinu za redom.

Prvi put u pretrazi se traže i crkveni kalendar kao čestitke za slavu. U 2016. kao i u 2015. ljubav je bila tema koja se dosta tražila. Tako se sajt za online dejting Badoo probio sa 3. na 1. mesto u odnosnu na 2015 godinu.

"Kladionice su nestale sa liste u 2016, ali smo zato počeli da se interesujemo za probleme terorizma (pogledaj pod dž). Neke od serija koje smo voleli u 2015 (Andjelka i Andrija) ustupile su mesto novim serijama (Ubice moga oca), a neke serije nastavile su da budu i dalje aktuelne (Čizmaši). U listu je ušao i talkshow Život priča, a vrlo je zabrinjavajuće što se dosta čitalo o šugi", piše u saopštenju.

Kako se navodi na kraju, primećen je i jedan pozitivan trend.

"Prvi put javile su se i teme koje se odnose na preduzetništvo, poslovanje i elektronsku upravu. To su sajtovi kao što su Agencija za privredne registre, E-uprava, Zakon o radu, Narodna banka Srbije i Centralni registrar obaveznog socijalnog osiguranja. Da li je ovo pokazatelj ekonomskog napredovanja ostaje na vremenu da pokaže", navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.