Velika avantura Xiaomi kompanije: Upoznajte Mi Notebook Air

Iako je kineski Xiaomi najpoznatiji po svojim jeftinim telefonima, kompanija je nedavno iskoračila i na tržište drugih uređaja.

cnet.com
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Ključne specifikacije

  • Intel Core i5-6200U, do 2.7GHz
  • 8GB RAM, 256GB SSD
  • 13.3-inča, full-HD (1,920x1,080 piksela)
  • 309 x210.9 x 14.8 mm; 1.28 kg
  • Type-C USB za punjenje, 2x USB 3.0, 1x HDMI, 3.5mm audio port
  • 40Wh baterija, autonomija od 9,5 sati

Od kamera do pametnih vaga, pa čak i prečišćivača vode, ova 60 milijardi dolara vredan startup gradi raznovrstan ekosistem oko svog glavnog biznisa.

Poslednji rezultat te ideje je lagani laptop Mi Notebook Air, ultraprenosivi uređaj sa takozvanom diskretnom grafičkom kartom (koje su obično brže od njihovih integrisanih pandana). Tačnije, reč je o Nvidia GeForce 940MX.

Od drugih specifikacija upadljiv je drajv od 256GB i 8GB RAM-a, a kome treba više prostora, ima SATA izlaz koji može povećati kapacitet skladištenja za još 256GB.

Predstavljen na događaju u Pekingu zajedno sa telefonom Redmi Pro, 13,3-inčni Mi Notebook Air dizajniran je tako da popuni prazninu na tržitu.

Naime, slični ultraprenosivi uređaji, poput Razer Blade Stealth, nemaju diskretnu grafičku kartu i oslanjaj se na Intelovu integrisanu, što znači da su njihove gejmerske sposobnosti ograničene. Iz Xiaomi tvrde da na njihovom novom laptopu bez problema možete igrati igre poput Dota 2 na 85 frejmova po sekundi u full-HD rezoluciji.

Na njegovom kućištu od aluminijuma nema nikakvih vidljivih obeležja kompanije. Tek kad ga otvorite, primećujete diskretni “Mi” logo. Naime, iako Xiaomi prodaje Notebook Air pod svojim brendom, zapravo ga izrađuje partnerska kompanija Tian Mi.

“Isprobao sam notebook na prezentaciji organizovanoj za novinare i bio sam impresioniran kvalitetom izrade, iako svakako ima mesta za poboljšanja. Recimo, ne izgleda tako čvrsto kao recimo Apple MacBook Air. Ipak, sviđa mi se tastatura, jer pruža odlično iskustvo. Definitivno je bolji od Asus Zenbook 3, koji sam takođe isprobao”, piše novinar Cnet Alojzis Lou.

Xiaomi takođe najavljuje 12,5-inčnu verziju Mi Notebook Air koja je nešto tanja i lakša (12,9 mnm i 1,07 kg). Ipak, ona neće imati diskretnu grafičku kartu i raspolagađe sa samo 128GB SSD, 4GB RAM i Intel Core-M procesorom. S druge strane, imaće trajniju bateriju sa autonomijom od 11,5 sati, što je dva sata više od 13,3-inčnog modela.

Ovaj laptop će se zvanično prodavati samo u Kini i to od 2. avgusta po ceni od oko 750 dolara., odnosno 525 dolara za 12,5-inčnu verziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.