Facebook: Zašto nikada neće postojati "Dislike" dugme

Svi smo se našli u sličnoj situaciji. Neko je postavio nešto na Facebooku, ne možete da se setite bilo čega smislenog što bi mogli da napišete, a pritiskanje „Like“ dugmeta poslalo bi znatno drugačiju poruku od one koju zapravo želite da prenesete. Kada bi samo postojalo „Dislike“ dugme...

TechRadar
Podeli

U pitanju je nešto što se svako malo pojavljuje među korisnicima, ali i ljudima iz Facebooka i što je predstavljalo predmet debate prilikom stvaranja „Like“ dugmeta.

To znamo zbog toga što je kreator „Like“ dugmeta Bret Tejlor to izjavio za Techradar.

Međutim, on je takođe objasnio zašto ono ne postoji, i zašto verovatno nikada i neće postojati – isuviše je kompleksno.

„Dosta smo pričali o ‘Dislike’ dugmetu. Zapravo, čak je i jezik dugmeta bio predmet diskusije. Međutim, glavni razlog za njegovo nepostojanje jeste to što bi ono moglo da ima brojne neželjene posledice. Razlog za lansiranje ’Like’ dugmeta ležao je u činjenici da su ljudi želeli da odaju određenu priznanje nekoj osobi, ali nisu imali šta da napišu, a veliki broj komentara odnosio se samo na ‘kul’ ili ‘super’, tako da je ovo dugme radilo to isto samo uz pomoć jednog klika“.

Međutim ‘Dislike’ dugme ne bi radilo na isti način, tvrdi Tejlor, već bi samo donelo konfuziju i negativnost. Kada je maltretiranje na internetu u pitanju, implikacije bi bile zaista loše.

„Ukoilko želite da nekome pokažete svoj stav tog tipa, najverovatnije ćete napisati nešto, sigurno postoji reč za to šta želite da izrazite“, tvrdi Tejlor.

Tejlor ne smatra da ‘Like’ dugme nema svojih mana, ali ono bi bilo još kompleksnije sa negativnim sentimentom kao što je ‘Dislike’.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.