Google konačno otkrio šta znači “O” u nazivu Android O

Zovite ga kako god želite - Android O, Android 8 ili prema zvaničnom imenu Oreo, najbitnija stvar je da je Google dovršio rad na svojoj najnovijoj mobilnoj platformi. Evo što ona donosi za srećnike koji će imati mogućnost nadogradnje...

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Android O je Oreo

Prva važna stvar u vezi sa predstavljanjem nove mobilne platforme je njeno puno ime. Android O je i zvanično dobio ime po popularnom brendu keksa Oreo.

Dostupnost

Što se Googlea tiče, priča je već počela. Od 21. avgusta Android Oreo je počeo da stiže na prve Android uređaje, a bez posebnog iznenađenja u prvom planu su vlasnici uređaja Google Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P i Nexus 5X.

A šta će raditi vlasnici miliona Sonyjevih, Samsungovih, LG-jevih, HTC-ovih i drugih mobilnih uređaja?

Kao i obično, stvari će zavisiti od modela do modela. Pojedini uređaji će možda dobiti nadogradnju u nekoliko narednih nedelja, ali će većina dobiti novi operativni sistem tek nakon nekoliko meseci (verovatno tek sredinom 2018. godine), pod uslovom da ga uopšte dobiju.

Prema zvaničnim podacima iz Googlea, najnovije izdanje Androida 7.1 imaće samo 1.2 odsto korisnika.

Nešto bolje stoji 7.0 s 12.3 odsto udela, ali ovo su rezultati nakon godinu dana od dostupnosti platforme, što je i dalje poražavajuće.

Odličan multitasking

Obavljanje više zadataka u isto vreme će na Android uređajima biti fenomenalno, naročito po pitanju videa.

Korisnici će moći da gledaju klipove ili imaju aktivan video chat dok istovremeno kucaju poruke ili koriste druge aplikacije.

Iako nije reč o drastičnom novitetu, s obzirom na to da ga je Samsung integrisao sopstvenim softverom još u stare Galaxy uređaje, ovo je prvi put da se nalazi u srži OS-a.

Naravno, novu mogućnost će najviše ceniti vlasnici uređaja s ekranima velikih dijagonala.

Dodaci za obaveštenja

Ikonice aplikacija su do sada bile relativno statične na Android platformi. S Oreom, stvari se pomeraju napred.

Podržane aplikacije će u vidu tačkica na ikonicama označavati da je moguće brzo videti šta se dešava s obaveštenjima (bez odlaska u centar za obaveštenja) u okviru njih.

Stvari funkcionišu vrlo slično kao kod Appleovog 3D Toucha, poznatom s novijih iPhone modela.

Zgodna stvar je i to da će ikonice aplikacija sada biti interaktivnije (animirane, uz dodatne mogućnosti), ali za taj korak će developeri tek morati da se pobrinu.

Sve je u brzini...

Google je optimizovao kod i način na koji sistem radi, pa će se Android uređaji pokretati brže nego ikada (do dva puta brže u odnosu na Android Nougat). Za sada nije jasno da li će hardverski slabiji uređaji moći da iskoriste ove prednosti.

...ali i u trajanju baterije

Iz generacije u generaciju, mobilna platforma Android trebalo je da konzumira manje resursa u radu. Međutim, kao i obično, stvari najviše zavise od proizvođača do proizvođača, od modela do modela uređaja, pa je teško pružiti neki konkretan procenat. Google ga, naravno, nije ni pružio.

Za sada je dovoljno reći da je Oreo 'inteligentniji' po pitanju optimizacija i koje aplikacije pušta da rade u pozadini - i koliko vremena. Čini se da bi ovo trebalo da rezultuje opipljivim povećanjem trajnosti baterije pri jednom punjenju.

Emotikoni, emotikoni svuda

Kada je reč o komunikaciji online, emotikoni su neizbežni. Google je toga svestan, pa je kompanija odlučila da dodatno proširi ionako bogatu bazu emotikona na Androidu.

Android Oreo donosi više od 60 novih emotikona, a postojeći će doživeti i redizajn.

Copy-paste nove generacije

Google je prilikom stvaranja novog operativnog sistema koristio mašinsko učenje na nezapamćenom nivou. Neki od najjednostavnijih zadataka u okviru OS-a postaju inteligentniji, pa tako i copy-paste funkcija. Android Oreo će znati kada je obeležen telefonski broj, a kada poštanski broj, pa će korisniku pružiti niz novih i odgovarajućih opcija koje je moguće iskoristiti za brži i jednostavniji rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.