Nemačka testira softver za prepoznavanje glasa migranata

U Nemačkoj počinje testiranje softvera za prepoznavanje glasa koji može da odredi iz koje zemlje dolaze migranti bez dokumentacije, saopštili su zvaničnici.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Zavod za izbeglice i migrante u Nemačkoj saopštio je da će novi automatizovani sistem početi da radi u roku od dve nedelje, ali neće biti spreman za zvaničnu upotrebu najmanje godinu dana.

Cilj je da softver otkrije migrante koji govore arapski jezik i dolaze iz Sirije, a nemaju dokumentaciju da to dokažu, što će povećati njihove šanse za dobijanje azila u Nemačkoj.

Lingvisti sumnjaju u efikasnost novog sistema, navodeći da je nemoguće da će mašina biti potpuno tačna, jer se jezik i govor stalno menjaju.

Novi softver koristiće se uz tehnologiju za utvrđivanje identiteta koja je već u upotrebi, rekli su nemački zvaničnici za agenciju AP.

Kako se navodi, uz očitavanje glasa, mnoštvo podataka, uključujući dokumentaciju podnosilaca zahteva za azil, biće obrađeno pre odluke o azilu. Zvaničnici će, ako je to potrebno, potražiti i pomoć stručnjaka.

U Nemačkoj se od 1998. godine koristi manje sofisticirana analiza govora za procenu porekla, navodi Dojče vele.

Program je sličan sličnim sistemima za identifikaciju koji se koriste u bankama i osiguravajućim kompanijama i mogu da razlikuju dijalekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.