Nemačka testira softver za prepoznavanje glasa migranata

U Nemačkoj počinje testiranje softvera za prepoznavanje glasa koji može da odredi iz koje zemlje dolaze migranti bez dokumentacije, saopštili su zvaničnici.

Izvor: Beta
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Zavod za izbeglice i migrante u Nemačkoj saopštio je da će novi automatizovani sistem početi da radi u roku od dve nedelje, ali neće biti spreman za zvaničnu upotrebu najmanje godinu dana.

Cilj je da softver otkrije migrante koji govore arapski jezik i dolaze iz Sirije, a nemaju dokumentaciju da to dokažu, što će povećati njihove šanse za dobijanje azila u Nemačkoj.

Lingvisti sumnjaju u efikasnost novog sistema, navodeći da je nemoguće da će mašina biti potpuno tačna, jer se jezik i govor stalno menjaju.

Novi softver koristiće se uz tehnologiju za utvrđivanje identiteta koja je već u upotrebi, rekli su nemački zvaničnici za agenciju AP.

Kako se navodi, uz očitavanje glasa, mnoštvo podataka, uključujući dokumentaciju podnosilaca zahteva za azil, biće obrađeno pre odluke o azilu. Zvaničnici će, ako je to potrebno, potražiti i pomoć stručnjaka.

U Nemačkoj se od 1998. godine koristi manje sofisticirana analiza govora za procenu porekla, navodi Dojče vele.

Program je sličan sličnim sistemima za identifikaciju koji se koriste u bankama i osiguravajućim kompanijama i mogu da razlikuju dijalekte.

Softver

Viber predstavio novi interfejs

Viber, jedna od vodećih globalnih aplikacija za razmenu poruka, predstavila je novi brzi interfejs koji korisnicima dodatno olakšava korišćenje njihovih omiljenih funkcija za komunikaciju.

Softver četvrtak 20.10. 12:15 Komentara: 20
strana 1 od 31 idi na stranu