Prvo mesto za softver koji pomaže osobama s invaliditetom

Ideja o proizvodnji i prodaji kompjuterskog softvera koji koristi solarnu energiju i olakšava kretanje osoba sa invaliditetom, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „"Poslovni izazov" održanom u hotelu M.

Podeli

Takmičenje je okupilo 100 učenika iz 24 srednje škole sa teritorije Beograda, a pobedio je tim koga su činili učenici Geodetske tehničke škole, Vazduhoplovne akademije, Ekonomske škole "Nada Dimić", Evropske poslovne škole "Milutin Milanković" i Srednje turističke škole.

Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje problema koji im je postavljen i kreirali biznis planove koje su na kraju dana prezentovali članovima žirija. "Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan", izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Član pobedničkog tima i učenik Geodetske tehničke škole Stanislav Mladenović kaže da je namera učenika bila da povežu humanost, kreativnost i održivi razvoj i da su timski osmislili ovaj softver.

"Nismo očekivalu pobedu, ali smo sada oduševljeni i jedva čekamo nacionalno finale u februaru", dodao je on.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom final, a pobednički tim će učestvovati i na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana u aprilu 2015. u Podgorici zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Poslovni izazov" je pokrenut sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova, u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu, učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj i kompanije BASF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.