"Digitalizacija više nije nešto o čemu se samo priča, ono najbolje tek dolazi"

Đorđe Vuksanović, glavni direktor za transformaciju, Vip mobile i A1 Slovenija govoreći o digitalizaciji naveo je u intervjuu za b92.net da je ona postala deo svakodnevnog rečnika u Srbiji, ali se čini da njeni potencijali nisu dovoljno prepoznati i iskorišćeni.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

"Digitalna transformacija se odvija na nekoliko paralelnih frontova: unutar kompanije i tu pre svega podrazumeva način na koji organizacija razmišlja, radi a zatim i usvaja nove tehnologije i pristupa tržištu i korisnicima, kroz razvoj digitalnih kanala i servisa", naveo je Vuksanović, te dodao:

"U poslednjih nekoliko godina, posebno prošle, kao društvo smo napravili kvantni skok u ovom pogledu: od poručivanja hrane i prevoza, preko plaćanja računa i online nastave i elektronskog zdravstva. Mi smo kao kompanijia u 2020. definisali tri prioriteta – očuvanje zdravlja naših zapolenih, održavanje kvaliteta usluge koju pružamo našim korisnicima i značajno unapređenje naših digitalnih kapaciteta. Godinu smo započeli uvođenjem eSIMa, u jeku pandemije smo prvi na tržištu Srbije predstavili virtuelnu prodavnicu da bismo u trećem kvartalu tržištu predstavili novo iskustvo kupovine kroz redizajniran webshop. U 2021-vu smo ušli i sa novom MojVip aplikaciom baziranoj na najboljim iskustvima naših sestrisnkih kompanijia iz A1 Grupe. Dodatno, izašli smo iz zone komfora mobilinih opeartera i učestvovali u pokretanju DokTok platforme – besplatnog online medicinskog savetovališta za građane u cilju rasterećenja zdravstvenog sistema. Digitalizacija odavno više nije nešto o čemu se samo „priča“, već nešto što se živi".

"Zato je digitalno opismenjavanje društva, kao treći segment digitalne transformacije podjednako važan, posebno kada govorimo o osetljivim kategorijama kakvi su stariji ili deca na primer. Za stariju populaciju ubrzana digitalizacija društva predstavlja prepreku u integraciji. Zato smo krajem prošle godine pokrenuli projekat Stari znalci sa ciljem da skrenemo pažnju javnosti na njihov položaj u društvu. Oformili smo posebne tarife i unapredili korisničku podršku, kako bi lakše ostali u komunikaciji sa bližnjima i u toku sa novostima. Naš portal Bezbedni klinci je tu da roditeljima pruži relevantne infirmacije i podršku pri savladavanju izazova koje odrastanje dece u digitalnoj eri nosi".

Nove tehnologije zaista pružaju brojne mogućnosti, posebno ako se koriste u svrhu dobra, odnosno za dobrobit čovečanstva. Gde vidite najveći potencijal za unapređenje i razvoj?

Zaista verujem da tehnologija ima moć da pomera svet u boljem pravcu, to se pokazalo i kroz istoriju. Na našem podneblju su u fokusu tri oblasti na kojima se očekuje najveći pomak u narednom periodu. To su obrazovanje, medicina i zaštita životne sredine. Vidim našu veliku ulogu u tome, neka polja smo već otvorili, prvi smo operater koji ušao u oblast telemedicine u Srbiji, zaštita životne sredine je deo DNK-a Vipa godinama unazad od Ekomotivacije preko čišćenja i očuvanja reka do internih ekološki efikasnih praksi. Trudili smo se da zaista ostavimo trag i doprinesemo da sredina u kojoj živimo bude bolje i zdravije okruženje za sve.

Šta je sledeća velika stvar na polju novih tehnologija?

U svetlu digitalne transformacije koju smo pomenuli, nesumnjivo dolaze i nove mogućnosti. Neki poslovni modeli će pretrpeti velike promene ili čak nestati, ali će se kreirati novi disruptivni poslovni modeli. Sve ovo ide u prilog nama u Srbiji: nove tehnologije i alati su lako dostupni, imamo vrlo pametnu i aktivnu startap zajednicu koja ima veliki potencijal globalnog skaliranja svojih poslovnih modela.

Verujem da će uvođenje 5G mreže biti sledeća velika stvar, jer će otvoriti vrata jednog novog sveta, umreženog ekosistema koji će podići konektivnost kakvu poznajemo na viši nivo superbrzom širokopojasnom mrežom, komunikacijom sa malim kašnjenjem, masivnim komunikacijom između mašina, velikom pouzdanošću i energetskom efikasnošću. Kontrola saobraćaja i automatska kontrola u fabrikama i medicina samo su neke od oblasti u kojima će ova tehnologija imati široku i relevantnu primenu.

Da li mislite da će nove tehnologije zameniti kreativni um čoveka?

Iskreno ne. Nove tehnologije su tu da nam omoguće da brže i efikasnije radimo stvari, što našem kreativnom umu daje više vremena i prostora da maksimalno iskoristi svoje kapacitete. Nedavno sam pročitao intervju sa Mišom Lukićem koji je vrlo lepo opisao ovaj izazov - moramo da shvatimo i prihvatimo da mašine mogu neke stvari da rade brže i bolje od nas. To će omogućiti mnogo veću brzinu, relevantnost i fleksibilnost komunikacije.

Poznato je da je Vip mobile članica A1 Telekom Austria Grupe. Koliko to utiče na kreiranje i implementaciju inovativnih rešenja na domaćem tržištu?

A1 Grupa je lider u pružanju telekomunikacionih i digitalnih usluga u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Prednosti poslovanja pod takvim okriljem su brojne, najviše na polju razmene ekspertize i primeni najnovijih tehnologija. Pred nam je značajna godina, jer ćemo se posle 13 uspešnih godina poslovanja rebrendirati u A1 i postati jedini mobilni operator na tržištu koji može da dovede u Srbiju produkte i servise iz drugih država. Već u prethodnih godinu dana smo uložili dosta resursa i pažnje u jačanje digitalnih kapaciteta da bismo spremni ušli u novu etapu razvoja. Digitalna tehnologija nudi fascinantne nove mogućnosti, obogaćuje naš svakodnevni život, ali ga takođe čini složenijim. Kao provajder digitalnih proizvoda i usluga, s jedne strane imamo odgovornost da ponudimo adekvatna rešenja koja olakšavaju svakodnevni život u dititalnom dobu, a s druge strane da ljudima pomognemo da odaberu najbolje opcije za sebe u mnoštvu izbora. Jako je važno da možete da se pouzdate u svog operatora, i da računate na njega za pomoć i podršku u korišćenju mogućnosti koje digitalizacija donosi na najbolji mogući način u odnosu na svoje želje i potrebe. Želimo da sa A1 brendom osnažimo digitalni život ljudi.