4 najveća izazova freelancinga i kako da ih pobedite

U freelance svetu imate priliku da izgradite biznis koji god poželite, sami određujete radno vreme, birate poslove, klijente i uslove rada. Zvuči sjajno, ali je moguće samo ukoliko umete da se izborite sa izazovima sa kojima se susreću svi freelanceri, pogotovo na početku.

Podeli

Otkrijte kako da prevaziđete najveće freelance izazove i uspešno zarađujete putem interneta radeći posao koji volite.

IZAZOV #1: Šta ako nemam dovoljno iskustva?

Freelance svet raste iz dana u dan, pa nije ni čudo što početak rada kao freelancera može delovati kao da ste samo mala riba u moru koja će teško doći do svog angažmana. S pozitivne strane gledano, ogromna ponuda i potražnja koje postoje na freelance platformama znače i to da će se i za vas naći odgovarajući posao.

Kako biste podigli svoje samopouzdanje i veru u to da imate šta da ponudite čak i u među nepreglednom konkurencijom, posvetite se izgradnji svog portfolija, koji će dokazati vaše kvalitete, čak iako nemate toliko iskustva kao neki drugi. Pokažite dosadašnje radove i navedite sve kvalifikacije, a diplome i sertifikati koje ste stekli potvrdiće da ste stručni i da je znanje koje posedujete vredno da određeni klijent izabere baš vas za saradnju.

IZAZOV #2: Kako da steknem prve klijente?

Ako želite da radite kao freelancer, moraćete da izgradite veze sa klijentima – potencijalnim i postojećim. U tom nastojanju, dešavaće vam se da vas klijenti odbiju. To je normalno i dešava se svim freelancerima, te ne treba da vas obeshrabri. Ako je neko odbio vašu ponudu, jednostavno nastavite svoju potragu i otkrijte klijente sa kojima ćete sarađivati na obostrano zadovoljstvo.

Da biste povećali svoje šanse u dobijanju angažmana i sticanju klijenata, potrudite se da šaljete što više ponuda. Veći broj poslatih ponuda učiniće da na vas manje utiču oni koji su vas odbili. Takođe, dobra taktika je da se povežete sa ljudima iz svoje niše. Izgradite dobre odnose sa kolegama sličnih poziva i oni će preporučiti vaše usluge, što će potencijalnim poslodavcima biti znak da ste kvalitetan saradnik.

IZAZOV #3: Šta ako se klijentima ne svidi ono što uradim?

Freelance angažman često vas može dovesti u situaciju da niste sigurni šta je to što bi se najviše dopalo vašem klijentu, pogotovo kada prvi put sarađujete sa nekim. Naravno da želite da se pokažete u što boljem svetlu i ispunite ono što se očekuje od vas. Da prevaziđete bojazan od toga da se vaš rad neće dopasti klijentu, pokušajte neke od narednih stvari.

Prvo, razjasnite očekivanja što je pre moguće. Pošaljite klijentu primere svojih ranijih radova i pitajte šta tačno očekuje od vas. Zatim, nakon početne faze svog rada za klijenta, tražite povratne informacije o tome da li ste na dobrom putu ili je potrebno uraditi neke korekcije. Potražite konstruktivne kritike kako biste došli do najboljeg rezultata, koji će zadovoljiti i vas i klijenta.

IZAZOV #4: Šta ako ne uspem da završim zadato?

Strah od toga da nećete uspeti da završite zadatak u roku je najveća briga svakog freelancera. Čak i najiskusniji i dugogodišnji freelanceri pomišljaju na ovakav negativan ishod. Ono što možete da uradite povodom brige o ovome jeste da jednostavno date sve od sebe.

Napravite plan rada koji će pokriti sve što treba da završite u naznačenom roku, ali imajte u vidu i da neće uvek sve ići po planu. Napravite i rezervni plan za svaki slučaj i obezbedite da, bez obzira na sve, ispunite ono što se dogovorili da uradite. Budite istrajni, pokažite šta znate i uspećete da završite čak i ono što vam je početku delovalo nemoguće.

Obezbedite veštine koje će vam uliti sigurnost

Freelanceri, pogotovo oni koji tek počinju, dolaze u nepoznate situacije pa se usput, logično, javlja nesigurnost. Najbolji lek za to je svakako vera u svoje sposobnosti, što će biti sasvim prirodna stvar ukoliko posedujete kvalitetno znanje i praktične veštine.

Za freelancere koji žele da rade sa bilo kog mesta koje ima internet konekciju, posebno je pogodna mogućnost učenja na daljinu i sticanja traženih znanja u bilo koje vreme, gde god da se nalaze. Steknite nove, tražene kvalifikacije, i obezbedite uspeh u konkurentnom svetu freelancinga koji, iako može delovati haotično, zapravo nudi odlične uslove za uspeh i visoku zaradu.