4 najveća izazova freelancinga i kako da ih pobedite

U freelance svetu imate priliku da izgradite biznis koji god poželite, sami određujete radno vreme, birate poslove, klijente i uslove rada. Zvuči sjajno, ali je moguće samo ukoliko umete da se izborite sa izazovima sa kojima se susreću svi freelanceri, pogotovo na početku.

Izvor:
Podeli

Otkrijte kako da prevaziđete najveće freelance izazove i uspešno zarađujete putem interneta radeći posao koji volite.

IZAZOV #1: Šta ako nemam dovoljno iskustva?

Freelance svet raste iz dana u dan, pa nije ni čudo što početak rada kao freelancera može delovati kao da ste samo mala riba u moru koja će teško doći do svog angažmana. S pozitivne strane gledano, ogromna ponuda i potražnja koje postoje na freelance platformama znače i to da će se i za vas naći odgovarajući posao.

Kako biste podigli svoje samopouzdanje i veru u to da imate šta da ponudite čak i u među nepreglednom konkurencijom, posvetite se izgradnji svog portfolija, koji će dokazati vaše kvalitete, čak iako nemate toliko iskustva kao neki drugi. Pokažite dosadašnje radove i navedite sve kvalifikacije, a diplome i sertifikati koje ste stekli potvrdiće da ste stručni i da je znanje koje posedujete vredno da određeni klijent izabere baš vas za saradnju.

IZAZOV #2: Kako da steknem prve klijente?

Ako želite da radite kao freelancer, moraćete da izgradite veze sa klijentima – potencijalnim i postojećim. U tom nastojanju, dešavaće vam se da vas klijenti odbiju. To je normalno i dešava se svim freelancerima, te ne treba da vas obeshrabri. Ako je neko odbio vašu ponudu, jednostavno nastavite svoju potragu i otkrijte klijente sa kojima ćete sarađivati na obostrano zadovoljstvo.

Da biste povećali svoje šanse u dobijanju angažmana i sticanju klijenata, potrudite se da šaljete što više ponuda. Veći broj poslatih ponuda učiniće da na vas manje utiču oni koji su vas odbili. Takođe, dobra taktika je da se povežete sa ljudima iz svoje niše. Izgradite dobre odnose sa kolegama sličnih poziva i oni će preporučiti vaše usluge, što će potencijalnim poslodavcima biti znak da ste kvalitetan saradnik.

IZAZOV #3: Šta ako se klijentima ne svidi ono što uradim?

Freelance angažman često vas može dovesti u situaciju da niste sigurni šta je to što bi se najviše dopalo vašem klijentu, pogotovo kada prvi put sarađujete sa nekim. Naravno da želite da se pokažete u što boljem svetlu i ispunite ono što se očekuje od vas. Da prevaziđete bojazan od toga da se vaš rad neće dopasti klijentu, pokušajte neke od narednih stvari.

Prvo, razjasnite očekivanja što je pre moguće. Pošaljite klijentu primere svojih ranijih radova i pitajte šta tačno očekuje od vas. Zatim, nakon početne faze svog rada za klijenta, tražite povratne informacije o tome da li ste na dobrom putu ili je potrebno uraditi neke korekcije. Potražite konstruktivne kritike kako biste došli do najboljeg rezultata, koji će zadovoljiti i vas i klijenta.

IZAZOV #4: Šta ako ne uspem da završim zadato?

Strah od toga da nećete uspeti da završite zadatak u roku je najveća briga svakog freelancera. Čak i najiskusniji i dugogodišnji freelanceri pomišljaju na ovakav negativan ishod. Ono što možete da uradite povodom brige o ovome jeste da jednostavno date sve od sebe.

Napravite plan rada koji će pokriti sve što treba da završite u naznačenom roku, ali imajte u vidu i da neće uvek sve ići po planu. Napravite i rezervni plan za svaki slučaj i obezbedite da, bez obzira na sve, ispunite ono što se dogovorili da uradite. Budite istrajni, pokažite šta znate i uspećete da završite čak i ono što vam je početku delovalo nemoguće.

Obezbedite veštine koje će vam uliti sigurnost

Freelanceri, pogotovo oni koji tek počinju, dolaze u nepoznate situacije pa se usput, logično, javlja nesigurnost. Najbolji lek za to je svakako vera u svoje sposobnosti, što će biti sasvim prirodna stvar ukoliko posedujete kvalitetno znanje i praktične veštine.

Za freelancere koji žele da rade sa bilo kog mesta koje ima internet konekciju, posebno je pogodna mogućnost učenja na daljinu i sticanja traženih znanja u bilo koje vreme, gde god da se nalaze. Steknite nove, tražene kvalifikacije, i obezbedite uspeh u konkurentnom svetu freelancinga koji, iako može delovati haotično, zapravo nudi odlične uslove za uspeh i visoku zaradu.

Prati B92 na Viberu

PR

ITAcademy vam za svoj 10. rođendan poklanja 40% popusta

Za rođendan obično slavljenici dobijaju poklone, ali ITAcademy za svoj jubilarni 10. rođendan organizuje nešto drugačiju proslavu. U rođendanskoj nedelji, ITAcademy poklanja popust od čak 40% na cenu upisa, a svi koji se prijave do 16. juna dobijaju i bonus – paket celoživotnog školovanja koji će vam omogućiti da i u budućnosti unapređujete svoja IT znanja, i to potpuno besplatno!

PR petak 16.06. 11:00 Komentara: 0

ITS poklanja stipendije najboljim srednjoškolcima

Već smo navikli da nam iz Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS stižu samo dobre vesti, a evo i najnovije: Zbog ogromnog interesovanja za ITS stipendije koje najuspešnijim srednjoškolcima u Srbiji pružaju šansu da upišu najtraženije IT studije, rok za konkurisanje je produžen do 15. juna.

PR ponedeljak 12.06. 10:37 Komentara: 0

Raiffeisen banka prva uvela višenamenske bankomate

Raiffeisen banka je, prateći najsavremenije bankarske trendove, kao i razvoj na polju digitalnih tehnologija, i tokom 2017. godine nastavila proces transformacije svoje mreže filijala. Pored modernog dizajna i prijatne atmosfere, redizajnirane poslovnice odlikuje i zona za samousluživanje, u kojima su klijentima na raspolaganju višenamenski bankarski uređaji (takozvani „pametni“ bankomati).

PR subota 10.06. 08:50 Komentara: 1

Kako zadržati kupca u eri digitalne ekonomije

"Digitalna transformacija je uveliko u toku, i da kompanije koje se ne transformišu na vreme, rizikuju da u budućnosti nestanu sa tržišta. Ima dosta primera u skorijoj prošlosti kako su uspešne kompanije 'propale', ili barem izgubile lidersku poziciju".

PR petak 2.06. 09:57 Komentara: 0

Ovo je škola u kojoj je profesor učenikov najbolji prijatelj

Često smo svedoci istinitosti poslovice da su “deca ogledalo roditelja”, ali ona su takođe odraz svojih učitelja, nastavnika i profesora. Upravo se ovim vode profesori najmodernije Kembridž gimnazije u Srbiji, Savremene gimnazije, koji svakodnevno unapređuju svoj odnos sa učenicima.

PR petak 2.06. 09:00 Komentara: 2
strana 1 od 12 idi na stranu