Uskoro, vaš posao će obavljati softver. Evo šta da uradite

Brojna zanimanja koja su nekada bila veoma tražena i dobro plaćena danas polako izumiru pod naletom sve bržeg razvoja modernih tehnologija i softvera, koji obavljaju znatan deo posla.

Podeli

Iako je početna ideja bila da isprogramirane mašine olakšaju posao čoveku, njihove sve modernije verzije na pojedinim pozicijama su zapravo potpuno eleminisale potrebu za radnicima.

S druge strane, na tržištu raste potreba za obrazovanim IT stručnjacima koji se bave kreiranjem takvih programa i omogućavaju čitav proces automatizacije. U narednih 5petgodina, zahvaljujući softverskim rešenjima, očekuje se da će se broj radnih mesta širom sveta umanjiti za čak 6%. Proverite da li je i vaše zannimanje među njima:

Analizu i administraciju preuzimaju moderna softverska rešenja

Finansijski analitičari, računovođe i bankari biće među onima koji će najviše osetiti sve veću moć kompjuterskih programa. Softver danas na osnovu brojnih podataka može da predvidi dešavanja na tržištu, kao i da vodi računa o taksama i porezima. Bankomati su već odavno obezbedili svoje radno mesto u filijalama širom sveta, a aplikacije i programi koji tek dolaze napraviće dodatnu pometnju na tržištu rada u pomenutim zanimanjima.

Stručnjaci koji se bave kreiranjem softverskih rešenja u ove svrhe jednim kvalitetnim prozivodom mogu znatno smanjiti obim posla, a samim tim i potrebu za novim analitičarima ili računovođama.

Ko sve gubi zbog mobilnih aplikacija?

Turizam je samo jedna od oblasti u kojoj će zaposleni imati sve manji značaj zahvaljujući mobilnim aplikacijama. Danas je putem pametnog telefona moguće kupiti avionske karte, rezervisati smeštaj, ali i informisati se o popularnim turističkim destinacijama, odnosno građevinama i atrakcijama koje viđamo na putovanju.

Osim turističkih radnika, aplikacije polako ali sigurno zauzimaju prostor zaposlenih i u drugim sektorima. Tako na primer upotrebom pomenutog uređaja, program vam može pomoći da dobijete i virtuelnog ličnog trenera ili profesora stranih jezika. Dok je zaposlenih na pomenutim pozicijama sve manje, tražnja za stručnjacima koji će raditi na razvoju novih mobilnih aplikacija u stalnom je porastu.

Softver i stručnjak za računarom zamenjuju cele timove

Tehnološka otkrića i sve savršeniji programi nisu prošli nezapaženo ni u Holivudu. Programi koji vam omogućavaju da u film ubacite i izmontirate efekte kakve god poželite smanjili su potrebu za velikim brojem ljudi čiji posao je nekada bio da ono što vidimo na platnu učine što realnijim.

Slična situacija je i u arhitekturi. Zahvaljujući moćnom softveru, određeni posao je moguće uraditi mnogo brže nego što je to bio slučaj ranije. Drugim rečima, jedan stručnjak za 3D dizajn i projekovanje i računar mogu obaviti ono za šta je nekada bio potreban ceo tim ljudi.

U oblasti informacionih tehnologija posla ima sve više

Najbolji dokaz da mašine ipak ne mogu u potpunosti zameniti ljude na svim pozicijama je upravo sektor informacionih tehnologija. Programi i mobilne aplikacije koje, s jedne strane, mnoge ljude ostavljaju bez posla, isto tako ne mogu da postoje bez stručnjaka koji ih kreiraju.

Upravo to je i osnovni razlog zbog koga je u oblasti IT-ja uvek moguće pronaći odlično plaćen posao ako posedujete potrebno znanje. Uz pohađanje brojnih kurseva, kao što je recimo kurs softverskog inženjerstva, do željenih znanja možete sitići za manje od godinu dana.

Zato dobro razmislite o svojoj budućnosti i izaberite moderno školovanje posle koga nikada nećete brinuti za svoj posao.