Zaposlite se u IT kompaniji uz pomoć ovih 5 saveta

Da su oni zaposleni u IT kompanijama među najplaćenijima, znaju već i ptice na grani, kao i to da je potražnja za kadrovima u oblastima IT poslovanja u stalnom porastu. Međutim, kako da znate šta je to što poslodavac očekuje od kandidata prilikom zapošljavanja i kako da osigurate da će baš vas zaposliti i dati vam priliku da pokažete svoje veštine?

Podeli

Iskoristite sledeće savete i obezbedite svoje radno mesto u nekoj od uspešnih IT kompanija.

1. Iskažite zainteresovanost za posao za koji se prijavljujete

Ono što će najviše očarati bilo kog poslodavca jeste da vidi kandidata koga pokreće posao kojim se bavi, tj. za koji se prijavljuje, jer to između ostalog ukazuje i da će biti izuzetno posvećen. Možda želite da se zaposlite jer vam je potreban novac, i dobra plata je ono što vas stvarno motiviše, međutim, poslodavci žele da vide istinski predanog radnika.

Pokažite da se prijavljujete za posao zbog koga jedva čekate da se probudite ujutru, da vas intrigiraju novi IT trendovi, te uvek nastojte da ih pratite i, naravno, pokažite da vas zanima kako funkcioniše kompanija u kojoj ste aplicirali za posao.

2. Pokažite da ste spremni odmah da radite i usput učite

IT svet je inovativan i zato oni koji u njemu rade, bez obzira na poziciju, moraju biti spremni da stalno unapređuju svoj rad, uče nove veštine, upoznaju se sa savremenim alatima, ali i da sami imaju ideje kako da poboljšaju poslovanje. Idealan kandidat je orijentisan na rezultate, a da bi došao do njih, u konstantnoj je potrazi za novim znanjima i veštinama.

Sa povećanjem sposobnosti radnika, poboljšaće se i korist kompanije, te je logično da poslodavci traže one koji nisu statični. Pokažite da ste spremni da se prilagođavate i usavršavate i bićete izbor svakog regrutera.

3. Pokažite da umete da radite sami, ali i u timu

Iako zvuči kontradiktorno, ovo je često ključna stavka pri izboru kandidata. U današnjim uslovima rada, svako bi pomalo trebalo da bude preduzetnik, odnosno da bude sposoban da sam obavlja zadatke i vidi širu sliku svog rada. Niko ne želi zaposlenog koga mora konstantno da nadzire i svaki čas podseća šta treba da radi. Morate biti samostalni i pokazati da umete da radite sami.

S druge strane, ovo ne isključuje timski duh, te bi isto tako trebalo da ukažete na to da vaša individualnost ne remeti timski rad. Koliko god bili samostalni, ipak ste deo celokupnog kolektiva – zato budite svoji, ali i pristupačni za rad sa drugima.

4. Budite konkretni u definisanju uspešnih projekata, ali i neuspešnih pokušaja

Kandidati moraju znati ne samo kako da stignu do rezultata već i da procenjuju uspešnost postignutog. Da biste ukazali na to da znate da merite procenat uspešnosti određenog posla, navedite prethodne projekte koje smatrate primerom dobro urađenog zadatka, kao i one manje uspešne.

Pokažite da umete realno da sagledate svoj učinak, ali i da iz lošijih ishoda umete da izvučete pouku, te unapredite svoju efikasnost na budućim projektima.

Poslodavac će vas više ceniti ako uvidi da ste objektivni i da umete da svako iskustvo koristite kao novu lekciju.

5. Dokažite kvalifikovanost sertifikatima

Ono što poslodavci najviše cene jesu kandidati koji rade na svojim kvalifikacijama. U poslednje vreme, sve više se ističu oni koji su tokom svog obrazovanja stavili akcenat na sticanje praktičnih znanja, jer upravo takvi kandidati umeju bolje da se snađu kada dobiju prvi zadatak na novom poslu.

Dokažite svoju stručnost priznatim sertifikatima i diplomama, a prilikom razgovora sa poslodavcima navedite i oblasti koje vas najviše zanimaju. Ako, na primer, želite da radite na razvoju aplikacija, predočite šta ste sve naučili tokom kursa Windows Application Development i pomenite projekte u kojima ste primenili stečeno znanje.

Savršen kandidat za neki od IT poslova poseduje kombinaciju tehničkih sposobnosti, samostalnosti u radu, želje za funkcionisanjem u timu i predanosti struke za koju se opredelio. Pokažite da imate ovaj idealni miks kvalifikacija i pozicija programera, web dizajnera, administratora, ili već neka druga za koju želite da vas izaberu, sigurno je vaša.