Prilika za mlade stručnjake i u unutrašnjosti Srbije

IT industrija odavno je postala najperspektivnija oblast u mnogim državama širom sveta, a takav trend proteklih godina došao je i u Srbiju. Izvoz IT usluga dostigao je vrednost poljoprivrede, a samo IT tržište u 2015. godini vredelo je preko 700 miliona evra.

Podeli

Pored Beograda, kao centra razvoja tehnologija u Srbiji, nekoliko gradova pretenduje da izraste u ozbiljne igrače na ovom polju. Razvoj IT sektora u gradovima unutrašnjosti pruža mladim ljudima priliku da ostanu u njima, rade za uspešne kompanije ili pokrenu svoj biznis.

Oni su jedini koje problem nezaposlenosti ne dodiruje

U ovom trenutku jedan od najvećih problema Srbije je hronična nezaposlenost, pre svega mladih ljudi, od kojih, prema statistici, čak 50% na posao čeka i po nekoliko godina. Do posla teško dolaze gotovo svi osim programera, kojima poznavanje određenog programskog jezika garantuje siguran posao.

Pored toga, posedovanje IT veština postalo je i sinonim za odlične zarade, kojima se eksperti iz ove oblasti izdvajaju u odnosu na mnoge visokoobrazovane stručnjake u Srbiji.

IT kao pokretač razvoja gradova unutrašnosti

Iako je Beograd najznačajniji industrijski centar u Srbiji, gradovi poput Novog Sada, Niša, Kragujevca i Inđije ubrzano napreduju u svom pozicioniranju na mapi interesantnih lokacija za IT kompanije. Dokaz da se Novi Sad pretvara u IT centar nalazi se u činjenici da u njemu danas posluje preko 110 IT kompanija sa ukupnim godišnjim prihodom većim od 80 miliona evra.

Predviđanja analitičara pokazuju da će broj IT kompanija u unutrašnjosti Srbije nastaviti da raste i u narednom periodu, što će dovesti do potražnje velikog broj obrazovanih stručnjaka iz ove oblasti.

IT znanja – prilika za posao u Kragujevcu, Inđiji, Nišu...

Domaće kompanije koje posluju u oblasti informacionih tehnologija počele su da ulažu u razvoj svojih centara širom Srbije. Tako je Comtrade kao najveća softverska kompanija u Jugoistočnoj Evropi otvorila softverski kamp u Kragujevcu 2014. godine, i zaposlila više od 200 mladih stručnjaka specijalizovanih za softversko programiranje.

Razvoj IT industrije u Inđiji podržan je izgradnjom najvećeg IT parka u regionu, sa svim infrastrukturnim preduslovima za rad kompanija iz sektora informacionih tehnologija, kao što su internet protok najvećih brzina ili mogućnost obrade i skladištenja podataka.

Niš, takođe, ima potencijal da postane jedan od vodećih IT centara u regionu. U sektoru naprednih tehnologija u Nišu posluje 170 kompanija sa oko 3.000 zaposlenih. IT veštine pružaju veliku fleksibilnost i omogućavaju obrazovanim stručnjacima priliku za angažovanje na različitim freelance projektima od kuće i u vremenu koje njima odgovara. U takvim benefitima naročito uživaju niški freelanceri koji su, prema nekim istraživanjima, jedni od najaktivnijih iz Srbije na sajtu Upwork, specijalizovanom za pružanje freelance usluga.

Postanite obrazovani stručnjak iz bilo kog mesta

Zahvaljujući napretku modernih tehnologija danas je moguće usvajati najsavremenija znanja iz IT sektora bez obzira na to gde se nalazite. Uz internet konekciju i platformu za online učenje, veštine potrebne za rad u oblasti informacionih tehnologija dostupne su svima.

Uz iskusne predavače, preko potrebne tehnike za rad u najperspektivnijoj grani industrije možete steći po specijalizovanim programima ITAcademy. Temeljno obrazovanje koje jednom steknete kvalifikovaće vas kao IT stručnjaka i pružiće vam priliku da započnete svoju uspešnu karijeru gde god se nalazili.