Apple želi da pretvori iPhone 6 u novčanik?

Apple se udružio sa Visom, Mastercardom i American Expressom kako bi narednu generaciju iPhonea pretvorio u novčanik, piše Bloomberg, a prenosi "Huffington Post".

Huffington Post
Pošaljite komentar
  1. @ (dzoni, 2. septembar 2014 15:09)

    Poenta je što bi te provizije pri plaćanju trebalo da budu niže nego kada se karticom plaća online.

    Pročitaj ovo: [link]/

    Citat: The banks have agreed to allow all of Apple's transactions to be conducted as "card present," a set fee charged when a customer uses a card in a physical retail location. Typically, there's also a higher "card not present" fee that's charged when a card is used online, due to security issues. Apple's also managed to secure a lower "card present" fee on top of that, cutting its costs further.

    U prevodu, piše da su se dogovorili sa bankama da se te transakcije računaju kao plaćanje karticom u fizičkim prodavnicama i da za to banke obično naplaćuju nižu proviziju nego za obično online plaćanje, a piše i da su uspeli da se dogovore da i ta provizija koja obično važi za fizičko plaćanje karticama bude niža, tako da imaju dodatnu uštedu i tu.

    Znači, ne bi trebalo da to računaju kao običnu online transakciju, pa da na to dodaju još neku dodatnu proviziju i da ispadne skuplje... nego bi trebalo da bude povoljnije od običnog online plaćanja.
    (Maks, 6. septembar 2014 08:05)

    # Link komentara

  2. Boze boze...
     (UvekPronalaziSitnicu, 3. septembar 2014 21:05)

    # Link komentara

  3. U skup novčanik, dodao bih.
     (složeni algoritam, 2. septembar 2014 22:21)

    # Link komentara

  4. ...ma apple zeli stosta ;)
     (velja, 2. septembar 2014 18:18)

    # Link komentara

  5. Znao sam da ce "genijalci" ovako da "komentarisu" ovu vest. A na kom to polju Apple kasni lebati? NFC ce tek sada ima smisla kad ga Apple upotrebio da bi zaokruzio sistem, svi ostali su ga trpali iako nisu znali sta ce s njim.
    (zmitjkoe, 2. septembar 2014 13:38)Zmićko, prijatelju, kada je Nokija to izbacila-MI nismo znali sta cemo sa tim. Mi, znaci: ti, ekipa sa foruma i ja. Nokija je znala cemu to sluzi, a posle nekoliko godina saznali smo, eto i mi. Mogli smo i ranije da saznamo, imali smo priliku, ali ni sad nije kasno za pametan potez. Pozdrav, Zoki.
    (zoki, 2. septembar 2014 17:44)

    # Link komentara

  6. Neka Apple, Google i ostali pomognu meni da zaradim novac. Mnogo mi je lakse da nadjem nacin da ga potrosim i za to mi njihova pomoc nije potrebna.
    (hvala, 2. septembar 2014 17:35)

    # Link komentara

  7. Sad sam bas pogledao pa i moja lumia 820 ima NFC i to taj za placanje opciju a i za sherovanje sa drugim NFC telefonom. Zanimljivo mada ja to nikad nebi koristio niti mogu bila lumia ili iphone. . . Za nas ovako zaostale u srbiji su kovanice jos zakon, polako se privikavamo i na papir a plastika i kartice su u najavi :D
    (Djurica, 2. septembar 2014 17:27)

    # Link komentara

  8. jel to da hakeri lakse uzmu i pare kad uzimaju vec podatke sa iclouda? najblaze receno - NE HVALA!
     (vladica, 2. septembar 2014 17:02)

    # Link komentara

  9. I koja je poenta toga da placas jos neke provizije.. Apple ne radi to za dz vec sigurno hoce neku proviziju sa sebe.. Trenutno na apple storeu cak 30% od cene programa ide apply.Ja i karticu imam samo jer moram za ono sto ide preko racuna i to onu gde ne mogu da udjem u minus.. I to uvek sve pare koje mi legnu odmah podignem.. Ostavim 50 din na racunu
     (dzoni, 2. septembar 2014 15:09)

    # Link komentara

  10. Ograničeni ste kao komšijina ograda.
    (Ivca, 2. septembar 2014 14:33)

    # Link komentara

  11. podaci ce biti cuvani i sigurni kao slike Dzenifer Lorens i Kejt Apton.
     (Che, 2. septembar 2014 13:47)

    # Link komentara

  12. Brate... Nokia N9 je imala NFC plaćanje pre nekoliko godina,od tada,svi Nokia modeli nose NFC u sebi. Samsung i Motorola takodje. Apple kasni godinama za ostalima na ovom polju...
    (@AleksandarCucu, 2. septembar 2014 01:04)

    Znao sam da ce "genijalci" ovako da "komentarisu" ovu vest. A na kom to polju Apple kasni lebati? NFC ce tek sada ima smisla kad ga Apple upotrebio da bi zaokruzio sistem, svi ostali su ga trpali iako nisu znali sta ce s njim.
    (zmitjkoe, 2. septembar 2014 13:38)

    # Link komentara

  13. Apple, kompanija koja otiske prstiju cuva na svojim serverima... A tek da im poverim i racun, naravno... Najveca pretnja po privatnost je Apple...
    (Mile, 2. septembar 2014 12:41)

    # Link komentara

  14. I kod Samsunga ima aplikacija Samsung valet pa mi ne pada na pamet da je koristim, odavno je obrisana. Ovde u Srbiju stižu polovni računari sa zapada i 99% njih je bez hard diska. Pametni ljudi., neće da im neko vrslja po hard disku i da im neko pokupi šifre koje su koristili.
    Koliko treba hrabrosti i poverenja imati kada prodajes svoj telefon i sve to stoji u njemu. Ili imati poverenja u iCloud i itunes pa im dati kompletan uvid a i mogucnost koristenja i zloupotrebe ovih podataka.
    Iphonu dajete više uvida u vaš život nego bilo kome u vašem okruženju.
    Meni je to malo bolesno.
     (Komšija, 2. septembar 2014 12:21)

    # Link komentara

  15. @Lale: Tacno,ne koristim i malo ko koristi NFC na nasim prostorima jer smo jos tehnoloski u debelom zaostatku. Iskreno, bio bih sretniji sa RFID-om, tako da mogu koristiti karticu za npr. otkljucavanje vrata na poslu i sl., da ne nosam kartice za pristup
    (neba, 2. septembar 2014 11:17)

    # Link komentara

  16. U San Francisku se uveliko placaju stvari nfc skenom, al to zavisi od lokala da li zeli da implementira tu tehnologiju ili ne.. Ovde su ipak pioniri u svemu tako da niko ne zaostaje. Al ima mnogo prostora za sredjivanje i bas time se Apple upravo bavi. Samo napred!
    (San Fran, CA, 2. septembar 2014 11:13)

    # Link komentara

  17. A ne, neće jabučari imati baš ništa sa mojim novčanikom.
    A to je super, poveriš sve Apple-u (može i guglu, svejedno), prvo privatni život, slike, snimke, muziku, sad i sav novac, sutra auto i stan (ključeve), pa onda dođe neki haker i sve ti pokupi. Kao one slike zvezda od pre neki dan.
     (only fools and horses, 2. septembar 2014 11:13)

    # Link komentara

  18. Moja Lumia 920 ima NFC vec dugo...
    (neba, 01. septembar 2014 23:09)

    I, cemu ti sluzi? Koliko puta si ga koristio? Neko od komentatora je vec dobro zapazio da Apple jedini ima "siru sliku" tj. strategiju sta, kako i kada implementirati u odnosu na kompletan ekosistem, to im se ne moze osporiti. Svi ostali se trude da ih prestognu samo u odredjenim segmentima, niko nema zaokruzenu pricu kao oni. Kad je Apple ubacio 64-bitni procesor u iPhone 5s, bilo je "to nema svrhu sa 1GB memorije". Kad Apple izostavi NFC, onda bude "Moj telefon to vec ima ihahaj otkad".
    (Lale, 2. septembar 2014 10:38)

    # Link komentara

  19. A vec godinama su bili protiv NFC-a, to je nesto sto me jako iritiralo kod ajfona dok sam ga imao. Taj NFC je ustvari toliko koristan a ovi slepci to nisu videli? Ne kontam nikako.
     (Washington, 2. septembar 2014 10:34)

    # Link komentara

  20. @rango: daj citat ili ne lazi ljude... Ono sto se zna je da je apple poslednjih cetiri modela ubacivao nfc i uvek ga posle povuku jer nisu znali sta da rade sa njim. Ovaj put su verovatno smislili neku dobru promenu (da ne stoji i da visi beskoristan kao na androidu).
    (nikola87, 2. septembar 2014 10:31)

    # Link komentara

  21. Sa mojim iPhonom i American Express karticom vec odavno placam hotele, avio karte i ostslo. Uvek je sve bilo apsolutno perfektno.
    (Misa, 2. septembar 2014 10:06)

    # Link komentara

  22. I opet se ponavlja ista priča, Apple izmišlja toplu vodu i nešto što postoji već godinama najavljuje kao "revolucionarno".
    (sscele, 2. septembar 2014 10:04)

    # Link komentara

  23. Kole komentar ti je malo smesan.Windows Phone i iPhone tj iOS ne stekaju,ne kice i zato nems potrebe da se vadi baterija.Mozes mjenjati ikonice i ostalo pomocu jailbreaka ali to nema potrebe jer je sve ok.Meni je vazno da mi telefon ne steka da imam app za komunikaciju,novine i navigaciju.Kada platim telefon 400-600 eura hocu da mi ne stela,da ne pucketa pod prstima.A to du iOS7 i WP8.1.A kad hocu da se zezam odem sa drustvom napolje ili upali Xbox ili playstation.
    (Gagi990, 2. septembar 2014 10:03)

    # Link komentara

  24. Ma to su gluposti,mogu li na Ajfonu da se menjaju teme-ne mogu,može li da zablokira ko android pa da mu vadiš bateriju i zezaš se-ne može....
    (Kole, 01. septembar 2014 22:04) EJ MIJ KOLE, TI NISI VIDEO IPHONE KADA OVOLIKO GLUPOSTI PISES. Svaku temu mozes da sklonis kad god zeli i kada zabrljas sa necim. Tu je Apple daleko inteligentniji nego androjid resenja!
    (Ekonomista, 2. septembar 2014 09:50)

    # Link komentara

  25. A nasi u Srbiji misle da Apple propada... Hehehe! A on sve veci u sve jaci!
    (Ekonomista, 2. septembar 2014 09:46)

    # Link komentara

  26. Samo je pitanje dana (ili godine) kada cemo mobilne telefone koristiti za placanje na kasama, otkljucavanje/zakljucavanje automobila i stanova. Sa sobom vise necemo da nosimo kljuceve od kancelarije, stana, automobila, novcanike, papire... Nevezano za iPhone ili Android, verujem u takvu budicnost, gde ce se mobilni koristiti za mnogo vise korisnih stvari koje olaksavaju zivot.
    (Kraljevčanin, 2. septembar 2014 09:10)

    # Link komentara

  27. Ma to su gluposti,mogu li na Ajfonu da se menjaju teme-ne mogu,može li da zablokira ko android pa da mu vadiš bateriju i zezaš se-ne može....
    (Kole, 01. septembar 2014 22:04)

    Googlaj pre nego sto ispametujes..
    Mogu teme da se menjaju.
    Iphone se ne baguje ;)
    (ja, 2. septembar 2014 09:05)

    # Link komentara

  28. @ kole
    kako to mislis, iphone kasni? zar nisu oni i vreme izmislili? :-)
     (komsija, 2. septembar 2014 08:04)

    # Link komentara

  29. WOWWWWW, topla voda?!?

    Uostalom, banke ce se udruziti i sa crnim djavolom... zarad profita.
    (PPeca@SER, 2. septembar 2014 07:08)

    # Link komentara

  30. Svi koji imaju nesto da prodaju zele svoje pipke u dzepovima potrosaca. Pustiti svoja novcana sredstva na milost mobilnog telefona nije dobra ideja, pustate trgovce preblizu naivcinama.
    (Rascia, 2. septembar 2014 07:05)

    # Link komentara

  31. Skoro svaka banka na zapadu ima svoj ios app preko koje se mogu obavljati transakcije, sam ios odavno vec ima passbook za kartice kojima se vec odavno sve zivo placa...sta je sad ovde novo...watta hell?
    (2112, 2. septembar 2014 05:04)

    # Link komentara

  32. Sve u cilju kontrole informacija pod reklamom za bolji zivot. Sto ne predju odmah na cipovanje nego nas muce postepeno?
     (mc, 2. septembar 2014 04:41)

    # Link komentara

  33. NFC.
     (dzona, 2. septembar 2014 03:54)

    # Link komentara

  34. Zlo i naopako ukoliko bi telefon od 700Eu trokirao i kočio, ma ko da je proizvođač. Evo drug ima S5 od trenutka kada je izbačen na tržište, nije zakočio ni jednom. A to je u rangu 5s. Takođe ja imam nexus 5 na kojem sve radi smooth, koliko god ga ja čačkao.
    Ne možeš porediti android od 50Eu sa iPhone od 700. Naravno da će taj jeftini da troikira i koči, kada je šteđeno na svemu. Ne bi smelo ni to da se dešava, ali opet optimizacija sistema i sve ostalo nije za priču ovde.
    P.S koliok se sećam, isti taj Apple je pljuvao po NFC govoreći kako je nepraktičan i beskoristan a sada kada je opšte prihvaćen nemaju izbora nego da ga koriste.
    (Jovan, 2. septembar 2014 03:26)

    # Link komentara

  35. @Kole nema potrebe da mu vadis bateiriju i da se "zezas" jer prosto ne blokira. Nije to drndroid da bi blokirao i podesavao po 10 sati. Kupis jednom i gotova stvar. Apple ce sad bas dominirati trzistem zato st pre prelazite na Apple (kucni racunari i to).
    (teoreticar, 2. septembar 2014 03:13)

    # Link komentara

  36. Nadam se da ce se i oni ukljuciti u paypass i paywave placanja...
     (miloje, 2. septembar 2014 01:57)

    # Link komentara

  37. King...
     (Sasa, 2. septembar 2014 01:24)

    # Link komentara

  38. i opet debelo kasne, tako da...
     (dadobh, 2. septembar 2014 01:18)

    # Link komentara

  39. Brate... Nokia N9 je imala NFC plaćanje pre nekoliko godina,od tada,svi Nokia modeli nose NFC u sebi. Samsung i Motorola takodje. Apple kasni godinama za ostalima na ovom polju...
    (@AleksandarCucu, 2. septembar 2014 01:04)

    # Link komentara

  40. Obo već ima na lumia 920 telefon je iz 2012 godine.
    (miljan, 2. septembar 2014 00:31)

    # Link komentara

  41. zele da od iphone-a naprave novcanik u kome nemam nista posto sam prethodno dao 800€ da bih taj "novcanik" imao...
     (oki, 2. septembar 2014 00:27)

    # Link komentara

  42. Zalepis kreditnu na ekran i eto
     (Glupi Zmaj, 1. septembar 2014 23:59)

    # Link komentara

  43. Da ga napravi od koze, sa dva odeljka za papirne novcanice, odeljkom za kovanice i prostorom za kartice?
    (M.R., 1. septembar 2014 23:20)

    # Link komentara

  44. Oni koji me citaju ovo vec znaju, to je sustina najnovije revolucije koju ce Apple da pokrene sa iPhone 6. Ovo ce vaziti i za placanje sa ziro racuna, a ne samo preko kreditnih kartica. Dakle u samiski, racun sa kase se vidi na iPhone i platis - palcem. Samsung je vec iskopirao citac otisaka, a NFC chip je imao ihahaj pre Apple, samo sto je Apple planirao unapred i znao sta ce sa njima, a Samsung ni dan danas ne zna sta ce s NFC. iPhone 6, zajedno sa najnovijim iOSom, pokrenuce jos nekoliko malih revolucijijica (u zdravstvenom sistemu recimo). Sve je teze kopirati Apple, cak i hardverski (A7 procesor). Jedino Apple ima sopstveni hardver, OS, programe, ekosistem, drugi imaju ili samo OS, ili samo softver, ili imaju displeje i cipove, ali nemaju procesore, OS i aplikacije.

    A ovde balavurdija razglaba da li je Apple sa iPhone 6 pokrao dizajn SG 2 ili HTC One, Two, Three, Four ...

    Goodbye, no more.
    (zmitjkoe, 1. septembar 2014 23:17)

    # Link komentara

  45. Ma otkud sad NFC, zar nije Apple govorio da ta tehnologija nema budućnost :) Koliko su puta do sada sami sebi uletili u usta... :D
     (Rango, 1. septembar 2014 23:15)

    # Link komentara

  46. Moja Lumia 920 ima NFC vec dugo...
    (neba, 1. septembar 2014 23:09)

    # Link komentara

  47. vlasnici samsung s4 i s5 to vec uveliko koriste ovde gde zivim a oni koji imaju druge telefone kupe od banke tkz "magnetsku traku" ugrade u iste i gotova stvar.
     (iphone kasni, 1. septembar 2014 22:13)

    # Link komentara

  48. Ma to su gluposti,mogu li na Ajfonu da se menjaju teme-ne mogu,može li da zablokira ko android pa da mu vadiš bateriju i zezaš se-ne može....
    (Kole, 1. septembar 2014 22:04)

    # Link komentara