Da li su proizvođači smartfona izgubili maštu?

Prošlo je više od sedam godina od kada je Apple predstavio prvu generaciju iPhonea i postavio standarde kada je reč o očekivanjima potrošača šta bi trebalo da bude pametni telefon.

Klix.ba
Pošaljite komentar
  1. Žestoko smo probili granice, ne samo da se nismo bavili glavnom temom članka uopšte (izvinjavam se moderatori, moje mišljenje je da većina proizvođača nije ni imala maštu, pa nije mogla da je izgubi), nego je naša glavna tema već promenjena, pa sad u osnovi pričamo o ukusima.
    U svakom slučaju, i meni je bilo zadovoljstvo.
    A domaći internet ima svoje momente, samo ih treba naći. :)
    (Mavs, 25. april 2014 21:58)

    # Link komentara

  2. @Mavs
    Bojim se da smo malo probili granice komentarskog žanra, pa ću vam odgovoriti samo na centralni (kako ja to vidim) prigovor, a to je "preuveličavanje značaja" Androida: meni se čini da njegova privlačnost, nezavisno od realnih vrlina i mana, počiva u relativnoj otvorenosti i fleksibilnosti koji ljudima daju (fiktivan ili ne :) ) osećaj slobode, za razliku od iOS-a koji (bez obzira, opet, na njegove realne prednosti i nedostatke, meni lično on, recimo, liči na loše skrojenu ludačku košulju, ali možda sam subjektivan, jer ne podnosim čitavu Apple filozofiju, organski i na najdubljem nivou, pre desetak godina sam, sticajem glupih okolnosti, morao da jedan ozbiljan posao sa deadlineom završavam na Meku, i ti dani su bili među najgorim i najstresnijim u mom životu :) ) predstavlja inkarnacija pokornog konformizma (čak - to jest pre a fortiori nego čak :) - i kad je zaodenuta u beslovesno-levičarske boje hipsterskog ološa koji nije u stanju da adekvatno artikuliše svoj prezir prema kapitalizmu ako nema na raspolganju najnoviji MacBook Pro :) ), ili, u manifestno političkoj ravni, simbole degeneracije zapada pod uticajem malignih doktrina ljudskopravaško-socijalističke welfare-state pareze :)) U svakom slučaju, premda ne bih dalje maltretirao moderatora, :) bilo mi je zadovoljstvo, srpski net baš ne obiluje prilikama da se čovek malo odlepi od najprizemnijih nivoa diskusije, i hvala što ste mi suprotno vašim net-navikama, persirali, meni to ipak nekako civilizovanije zvuči :)
    (EU Citizen, 25. april 2014 19:16)

    # Link komentara

  3. Da.
     (The answer is 42, 24. april 2014 22:01)

    # Link komentara

  4. @EU Citizen
    Pardon, ispostavilo se da Google Now postoji i za iOS (da ne pominjem desktop platforme). Nije ni čudo, s obzirom na njihov poslovni model. U slučaju novog market share konkurenta, Google bi poklonio sve prednosti njihovog ekosistema jer im je u interesu. Android je još manje bitan samim tim što je Google-ov proizvod.
    (Mavs, 24. april 2014 18:47)

    # Link komentara

  5. @EU Citizen
    ...U osnovi mislim da pridodajete (ne mogu da verujem da persiram ljudima na internetu) previše važnosti androidu.
    Njegov uspeh na tržištu (koji još uvek nije Google-ov uspeh - ne zarađuje pare na njemu) nije posledica njegovog kvaliteta. Posledica je isključivo toga što osposobljava kineze da rade ono što rade najbolje, a to je trka do dna.
    Android je jedan relativno nebitan middleware u ovoj priči. 99% korisnika ne koristi ni 10% njegovih mogućnosti. Njegov brending je slab. Njegov ekosistem (isključujem GNow, između ostalog jer ga 80% androida nema) je lako replicirati. Uz prave uslove, android je lako zameniti. Većina ne bi ni primetila. iPhone, sa druge strane, se identifikuje isključivo kao kontejner (otvaram šansu za napad :)) za iOS. A kako se ispostavilo, ljudi koji daju 700 zelenih na telefon dobro razmisle u koji će tabor da ulete i čije će mane da trpe. A ako već odluče da ne žele da plate cenu (ne monetarnu) iOS-ovog masivno superiornog ekosistema (bojim se da ovo nije pitanje ukusa), otićiće u Samsungov tabor. Gde će koristiti Samsungov GUI i uglavnom Samsungove aplikacije. I većinu će biti baš briga da li se android krije unutra ili ne.
    (Mavs, 24. april 2014 18:31)

    # Link komentara

  6. Android ima mnogo više WM/Palm obrisa iz straha od alijenacije potencijalnih korisnika, ne elitizma. Svaka opcija koju Android ima preko iOS-a svakako nije posledica tehnološke superiornosti (isključujući Google Now - to je čista tech superiornost), nego izbora Apple-a da ih NE ubaci. U osnovi, meni je veći elitizam namerno izostavljanje funkcija, ako gledamo iz pravca programera. Naravno, dosta puta se pokazalo da su otišli predaleko. Prvi iPhone ne samo da nije imao App Store, nego po većini izvora nije trebalo da ga ima uopšte, ikad. Tu su još i priče o skeumorfizmu i multitaskingu. Sa druge strane, još uvek se drže toga da je tipičan vidljivi fajlsistem pogrešna filozofija. Sreća pa postoji jailbreak, pa se iPhone vrlo lako može ubediti da je mušterija uvek u pravu.
    Što se tiče androidovog potiskivanja, priča je malo smešna kad se vidi kod koga su pare. I zašto krem iOS developera odbija asimilaciju. Sumnjam da je ljubav prema Cocoa framework-u.
    Apropo "robotoika", jedini dokaz istog koji ja vidim je Galaxy Note serija. Za razliku od prethodnih uspešnih iPhone klonova, Samsung je napravio "anti-iPhone" (koliko je to moguće, sa obzirom na resetovana očekivanja mase) koji je vrlo uspešan. Kada se većina smartfona bude pravila po njegovom kalupu (uključujući najpopularniji) preskačemo "robotoik" i ulećemo pravo u "kasni samsungoik". :)
    (Mavs, 24. april 2014 17:45)

    # Link komentara

  7. @Mavs
    U mnogome ste, naravno, u pravu, ali šta ćemo sa Androidom, koji, po mom osećaju, ipak nosi mnogo više geekovsko-elitističkog WM/Palm genetskog koda nego nepatvorene applovske mediokritetovštine? :) I čiji tržišni udeo sve više potiskuje naslednike "prvog smartfona" koji uopšte nije bio smartfon, nazad u niche market od koga su krenuli? :) Nije li robot sa pratećom eksplozijom ekrana i performansi onda u istoj meri game changer kao i iPhone, naročito iz neameričke perspektive? I ne možemo li, pre nego o pre-iPhone/post-iPhone dihotomiji, onda pre govoriti o tri "geološka razdoblja": prekambrijskom, arhajskom "stilusoiku", reptilskom, srednjem i srednjaškom "ajfonocenu", i phabletoidnom, visokofrekventnom "robotoiku"? :))
    (EU Citizen, 24. april 2014 00:59)

    # Link komentara

  8. @EU Citizen
    Da li je bio konceptualno inferioran ili ne, to je više filozofsko pitanje.
    Pitanje je isključivo bilo da li je postavio standarde ili ne. A iPhone nije morao da bude inovacija u bilo čemu kako bi ih postavio. Slide to unlock nije bio iPhone-ov koncept (ali je zato Apple-ov patent, nemam pojma kako), ali se zna zašto svi telefoni sad slajduju. Čak i ako posmatramo Android kao hibridizaciju, 75% nje čini iOS, a pre iPhone-a je bilo obrnuto. Šta se desilo sa hardverskim tastaturama? iPhone ih je indirektno sahranio, i to tako što je prvi imao OK softversku tastaturu i samim tim običnog potrošača indoktrinirao da je lepo i tanko ponekad bitnije od korisnog.
    Ja znam i da moj iPaq nije imao hardversku tastaturu po difoltu, ali takođe znam da se niko nije setio Compaq-ovog uređaja iz 2002. kada je odlučio da izbaci hardverske tastature iz mejnstrim ponude.
    Svidelo se to nama ili ne, iPhone je bio prototip modernog smartfona. Previše stvari je uradio kako treba iz prve i previše je bio uspešan da bi bio ignorisan.
    Poenta onog članka je bila da proizvod koji menja kategoriju uopšte ne mora da bude bolji na papiru od onoga što menja. Taj proizvod svojim postojanjem resetuje očekivanja potrošača u svoju korist.
    I ja priznajem da sam snob, ali mi je ovaj put lepo dizajnirana prosečnost (ne mislim na estetiku) bila draža od loše dizajniranog elitizma, ipak pričamo o telefonima, ne ferarijima. :)
    (Mavs, 23. april 2014 18:20)

    # Link komentara

  9. @Mavs
    Duhovito napisan članak, ali ja uopšte ne poričem da je Džobz napravio odličan posao sa iPhone-om (koji su potonji korporatni mediokriteti već debelo potkopali), i uopšte nisam govorio o tome, niti me je za to bilo briga, već isključivo o tome da je, ako apstrahujemo donkey kriterijume tipa cheap & easy, jer su i za mene i, generalno, za tehnički pismene i iole platežne korisnike potpuno irelevantni (govorimo o telefonu, a ne o Ferariju ili vili u Kensigtonu, a rekao bih po stilu pisanja i drugim sitnicama da ni vi, biće, ne živite u Srbiji, pa strikture ekonomskog kolapsa nisu primenljive :) ), iPhone uprkos tome što je tržišno hiper-uspešan, takođe konceptualno i tehnički krajnje inferioran produkt. Vizura je tu nužno šizofrenična: kao nekom ko se, između ostalog, bavi i marketingom potpuno mi je jasno šta je iPhone napravio na tržištu i zašto WM nije bio konkurentan (ali Android, koji je, rekao bih, pre nego klon iPhone OS-a, u stvarnosti bio hibridizacija sa WM-om - ne zaboravite da su MS i HTC u trenutku kada se iPhone pojavio već eksperimantisali sa finger-friendlier interfejsima, swypovanjem i telefoničnijim UI dizajnom, i da je praktično cela developerska i korisničaka zajednica sa WM-a prešla na Android - i te kako jeste), ali kao (priznajem :) ) intelektualnom snobu i čoveku sa mentalitetom inženjera iako imam humanističko obrazovanje, predstavljalo bi mi poniženje i da taj koncentrat prosečnosti uzmem na poklon, a kamoli da nešto za njega platim :))
    (EU Citizen, 22. april 2014 22:43)

    # Link komentara

  10. @EU Citizen
    Evo članka koji odlično objašnjava kako je (i zašto) iPhone sahranio WM: [link]
    Samo treba zameniti reč ,,tablet" sa ,,iPhone" i ,,PC" sa ,,WM/BlackBerry/Symbian".
    (Mavs, 22. april 2014 15:11)

    # Link komentara

  11. Napravio si dobru obzervaciju u vezi iPhone-a 2007, samo si izvadio pogrešnu poruku odatle.
    iPhone nije bio moćniji od tvog Kaiser-a na papiru, ali je zato većinu stvari radio mnogo lakše, i samim tim bolje, nego Windows Mobile (koji se još uvek zvao Pocket PC 2002 zadnji put kada me je zanimao). U poređenju sa neergonomskom design by committee nakazom koja je bila WM platforma, iPhone je bio promena paradigme. I to prilično uspešna promena, jer većini taj feature creep nije nedostajao uopšte, pa su vrlo brzo zamenili svoje PDA telefone iPhone-om, koji za njih nije ni bio dizajniran (enterprise sektor), ali su ga korisnici toliko voleli da su uspeli da ga uglave i tamo gde mu nije bilo mesto. (LOL). Google-ova reakcija je bila da umesto blackberry klona naprave iPhone OS (tako se to tad zvalo) klon.
    Ja ne moram da idem dalje da dokažem da sam u pravu.
    Poređenje iPhene-a sa njegovom sporijom, manje funkcionalnom samim tim što ima gore aplikacije, manje bezbednom, gore napravljenom, manje popularnom konkurencijom nije bila tema. :)
    (Mavs, 22. april 2014 15:02)

    # Link komentara

  12. U softveru je buducnost. Tu ima da se napreduje koliko hoceš!
     (Tivadar, 22. april 2014 02:23)

    # Link komentara

  13. Ajfon je bio veoma interesantan gedzet kada se pojavio i jeste postavio odredjeni standard
    (Obavesten, 21. april 2014 20:26)
    To je sve što sam hteo reći.

    ...ali u trenutku kada se pojavio,postojalo je dosta zanimljivih i mocnih uredjaja,koji su upotrebno bili daleko mocniji od Dzobsovog ceda.
    (Obavesten, 21. april 2014 20:26)
    Zanimljivih da. Zanimljivijih ne. Njihova upotrebna moć je bila diskutabilna. Koliko je ljudi koristilo 100% funkcija tog komplikovanog čuda? Koliko ljudi je uopšte htelo da ih koristi? Što se tiče ergonomije, a to je je prva stvar koja mi padne na pamet kada se kaže ,,upotrebljivost", Windows Mobile je bio teško đubre prema iPhone-u. Na kraju krajeva, nije li taj isti Microsoft napustio taj divni Windows Mobile, i zamenio ga sa, u osnovi, iOS klonom koji ima iste principe i filozofiju prvog iPhone-a samo sa drugačijom estetikom? Ja ne tvrdim da je nešto bolje od nečeg drugog, niti da si ti napravio pogrešan izbor, samo tvrdim da je poricanje iPhone-ovog uticaja zabrinjavajuće glupo.
    Kada govorimo o postavljanju standarda, MacBook Air je interesantan proizvod. Evo laptopa koji nije doneo nijednu pravu inovaciju (osim multitouch trackpad-a), koji tehnički nije bio nikakvo čudo, a ne samo da je postavio ,,neke" standarde, nego je postavio SVE standarde modernog laptopa. Kako? Tako što su njegovi dizajneri vrlo pažljivo razmatrali šta je bitno, a šta nebitno, i napravili proizvod koji želi najveći broj ljudi.
    (Mavs, 22. april 2014 01:56)

    # Link komentara

  14. Ja sam na Androidima ali za neke stvari moram da koristim iPhone 5S. Onda uzmem klincev, da se razumemo, kamera na njemu snima superslow sa 100 slika u sekundi. Koristim je cesto kad trenira i eksperimentise sa servom (igra tenis, 12 god. mu je) te koristimo opciju za snimak i analizu. Takodje, aplikacija za merenje brzine sa detekcijom pokreta, nesto slicno za Android nepostoji. Naime, koristi video kameru i koristeci superslow mogucnosti sa 100fps ovo cini mogucim da moze da meri brzinu serve u realnom vremenu. Malo je tekst preopsteg karaktera, postoje ljudi sa specificnim zahtevima. Sigurno da postoji jos mogucih aplikacija i za Android i za iPhone koje su od velike koristi kao alati!
     (Swedenonline, 21. april 2014 23:58)

    # Link komentara

  15. Nokia nikako, Samsung itekako.
    (Nikola, 21. april 2014 23:38)

    # Link komentara

  16. @Mavs
    Što se tiče smartfona, bez obzira što poslednjih par godina koristim Samsung, mogu samo ja da učim i Samsungov muzej, a, biće, i vas, :) jer sam se pametnim telefonima na WM platformi ozbiljno bavio još pre više od jedanaest godina (na XDA-developers sam bio aktivan negde od proleća 2003. :) ) dok je Samsung još pravio samo usisivače i "daljince" s alarmom kao najnaprednijom funkcijom :)) A takođe me nimalo ne zanima ni koliko je ovaca Džobz ubedio da su njegovi primitivni špilerajčići "revolucionarni pomak" i "promena paradigme", mnogo više verujem vlastitom zdravom razumu koji mi je, pošto sam u jesen 2007. prvi put imao prilike da koristim originalni iPhone, posle pola sata neverice koliko stvari koje je moj tadašnji HTC Kaiser mogao i umeo ovaj telefon koji je pratila neviđena medijska pomama ni u ludilu ne ume i ne može, rekao, ovo nije PDA-telefon (tako se to tad zvalo :) ), i nikad neće biti. A kad zatvorene, nestandardnim priključcima i neudobnim interfejsima obogaljene spravice sa totalno nefleksibilnim operativnim sistemom, minijaturnim RAM-om, sporim procesorima i patuljastim ekrančićima uporedim sa zverima kao što je Note 3 (pa čak i 2 ili 1, toliki je zaostatak), HTC One, LG G2 ili čak i gomilom Kineza višeg segmenta, jasno mi je da sam bio sasvim u pravu, i da je jedina revolucija tu bilo terminalno rastakanje poslednjih ostataka ovčijeg mozga, :) što je takođe skroz OK, ovo je slobodan svet, i svako ima pravo da svoj novac baci na inferioran proizvod :))
    (EU Citizen, 21. april 2014 22:54)

    # Link komentara

  17. Telefoni su postali kao i lopte.
    (Tehman, 21. april 2014 21:16)

    # Link komentara

  18. Kada govorimo o inovacijama, treba znati da su revolucionarne inovacije delo genijalnih pojedinaca i da njihova uspesna komerijalizacija (tj. difuzija inovacija, kako se kaze u strucnoj literaturi) nosi monopolski profit. Epl je uspeo da prisvoji oko 70% ukupnog profita sa ovog trzista koje je sam kreirao. Zatim se pojavljuju imitatori koji taj profit obaraju i obaraju cene. Kao sto u tekstu lepo pise, nece se desiti nista revolucionarno vec ce se stvoriti slicni proizvodi sa slicnom cenom u kojoj ce marketing imati kljucnu ulogu u prodaji. I to je normalno jer je inovacija usla u fazu institucionalne evolucije u kojoj inzinjeri u velikim kompanijama unapredjuju proizvod. A tu nema revolucije, u 99% slucajeva.
    (Aca86, 21. april 2014 21:12)

    # Link komentara

  19. @Mavs
    Ajfon je bio veoma interesantan gedzet kada se pojavio i jeste postavio odredjeni standard,ali u trenutku kada se pojavio,postojalo je dosta zanimljivih i mocnih uredjaja,koji su upotrebno bili daleko mocniji od Dzobsovog ceda.
    Pre Ajfona ,defakto standard u svetu pametnih uredjaja su bili uredjaji sa windows mobile platformom,kojoj je falila bolja podrska za koriscenje prstima,imala je ogranicenja po pitanju rezolucije i boja,ali je poslovno bila daleko bolje orijentisana od bilo cega na trzistu.Danas je itekako prisutna u poslovnom okruzenju u npr.prodavnicama ,magacinima,kod terenskih prodavaca i sl.Na njima je postojalo sve sto danas npr.postoji na androidu,sto znaci da su imali fajl menadzere,mogli su da se podesavaju po zelji i da se ima potpuna kontrola nad uredjajem i okruzenjem.Koristio sam ih sve dok nisam presao na android.
    Dobio sam prvi ajfon cim je izasao i bio odusevljen samim uredjaem,ekranom koji je bio fantasticno precizan u odnosu na konkurenciju,sarenisom koji se nalazio u njemu,sve dok nisam poceo stvarno da ga koristim,kada je usledilo razocarenje.Bas sam neki dan isprobavao 5s i ostao razocaran ,jer se nisu makli sa mrtve tacke sve ove godine.Jeste da lepo rade,ali dzaba kad nemam kontrolu nad njim,niti mogu da ga podesim da radi kako ja hocu.Mnogima to nije potrebno,niti bi znali to da urade,ali meni je to velika mana.
    Android nema tih ogranicenja i zato ga koristim,sve dok se ne pojavi nesto mocnije.
    (Obavesten, 21. april 2014 20:26)

    # Link komentara

  20. @ konfuči

    Ja mislim na pravi hologramski projektor, ne na obican mali projektor. Recimo ti pricas sa nekim upalis projektor i vidis to osobu u 3D (kao u filmovima) a ne u 2D na zidu. . .
    (Ilija, 21. april 2014 20:07)

    # Link komentara

  21. Тако неру није понестајало маште, па је од софтвера за резање правио све оно што он није. Наравно да се сегменти који иду на једноставност кад-тад исцрпљују. Паметни телефони одавно нису више телефони. Па, не треба ваљда да се претворе у нешто што ће људима да се гади? Простора за иновације још има, али иновирање ради иновирања не води бољитку. Мора да буде природно.
     (Недељко Стефановић, 21. april 2014 19:55)

    # Link komentara

  22. Naravno da nisu. Sta treba da naparve, okrugli telefon? Ima telefona svakavog dizajna za svaciji ukus i dzep. Ali glavna ogranicujuca stvar je ekran jer on je 90% dizajna tj. povrsine telefona, sta tu moze da se razlikuje? Mora da bude tanak, ekran preko skoro cele povrsine, kameru nazad.... znaci samo da naprave okrugli ili trouglasti ekran....
    (DaLanik, 21. april 2014 19:55)

    # Link komentara

  23. @EU Citizen
    Komentar koji počinje sa rečenicom da iPhone nije postavio nikakve standarde ne treba dalje čitati, zato sam tu i stao. Čoveče, sa takvim glupostima se ne bi složili čak ni Balmer i Šmit, kamo li neko normalan. Želiš li linkove, ili da ih tražiš sam?
    Tebe kao da je samsungov muzej inovacije učio o tehnologiji. :)
    [link]
    (Mavs, 21. april 2014 19:03)

    # Link komentara

  24. Mislim da svi znate ko je najbolji,a to Lumia sa novim 8.1 wp,koji ih je pretekao za par godina u stabilnosti osa,a o kameri ne treba ni trositi reci..
    (badjura, 21. april 2014 19:03)

    # Link komentara

  25. Sledeca prava revlucija ce biti kad neko ubaci hologramski projektor, a to ce se desiti nikad. Za razliku od ostalih sporednih gluposti koje ubacuju ta funkcija bi im zahtevala puno vise rada i lupanja glavom, a i sredstava, tako da ona zasto izbaciti nesto dobro kad mozemo i gluposti jer narod i ovako i onako kupuje sve sto mu serviramo. . .
    (Ilija, 21. april 2014 13:40)

    Pa zapravo to postoji i zove se samsug galaxy beam
     (konfuči, 21. april 2014 18:58)

    # Link komentara

  26. Note 3, pa 10 praznih mesta i onda kako hocete...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zurkolomac, 21. april 2014 16:55)

    Sta li ces pisati kad izadje Note 5,a tata i mama ne budu hteli da ti kupe
    (vlade, 21. april 2014 18:21)

    # Link komentara

  27. Nokia lumia 520 forewer...procesljajte malo windows phone...bez kocenja,zastajkivanja baterija 2 dana....
    (borko, 21. april 2014 18:13)

    # Link komentara

  28. Најбитније је то да смо пре 7 година за телефон давали €150, а данас €550. Ћутке смо прешли преко тога, јер забога, ово су "паметни" телефони! Велика победа корпорација над потрошачима.
     (Остоја, 21. april 2014 18:05)

    # Link komentara

  29. Smartfoni su najmanje od svega telefoni.
    (xRade, 21. april 2014 17:52)

    # Link komentara

  30. Jedna od stvari koja me najmanje zanima na ovome svetu su mobilni telefoni. S druge strane, kompjutere bas gotivim. Meni telefon sluzi za sledece: Pozovi/primi poziv, posalji poruku, internet- kraj! Za slikanje? Pa za slikanje se koriste foto aparati a mobilni je usput onako ako nesto neplanirano zelite uslikati. Video klipovi? Davno izasli iz mode. Igrice? Kakve su to igrice na mobilnim telefonima? I sve ostale budalastine kao sto su editovanje slike i dr., sve se to radi na kompjuteru mnogo bolje i efikasnije.
    (neo, 21. april 2014 17:50)

    # Link komentara

  31. @wik L1520 sa WP 8.1 radi savrseno ovde. Notifikacije rade savrseno, a i ceo sistem mi se cini malo zategnutiji i ispeglaniji. Ne znam za druge modele, bar mi moj telefon nekako bolje i funkcionalnije izgleda
    (Momentum, 21. april 2014 17:11)

    # Link komentara

  32. Proizvođači smartfona nisu izgubili maštu, jer su najnoviji telefoni doterani do ivice savršenstva. Naravno da uvek može i bolje. Sad je red da tvorci aplikacija pokažu šta znaju, jer lično smatram da tu ima dosta mesta za razvoj.
     (omtw, 21. april 2014 17:10)

    # Link komentara

  33. Ne vidim i ne znam u cemu je problem? Evolucija, a ne revolucija. Telefoni se, uglavnom, uzimaju uz ugovor na 2 godine, tako da je upgrade tehnoloski opravdan. Problem imaju oni koji telefon menjaju na 6 meseci.
    (Marinko, 21. april 2014 17:06)

    # Link komentara

  34. Apple od iPhone-a 4 do iPhone-a 5S nista nije uradio samo nesto malo unapredio I to vazi za Samsung isto jer ne znaju sta drugo da naprave a svaki put je cena po 70000din samo napale ljude da pomisle da je nesto novi model najbolji do sada I tako nesto....ja jos uvek imam svoj iPhone 4 I jos me jako dobro sluzi I ne pada mi napamet da kupujem iPhone 5s samo zato sto ima jaci processor I malo vise RAM-a I vise Mpx I veci ekran i sve to ..... Ja sam voleo Apple pre kada su znali nesto da naprave kada je Stive Jobs bio ziv a sada Apple ne zna nista dobro da napravi i stvarno su me razocarali....
    (Vucko024, 21. april 2014 17:01)

    # Link komentara

  35. Note 3, pa 10 praznih mesta i onda kako hocete...
     (Zurkolomac, 21. april 2014 16:55)

    # Link komentara

  36. Od telefona ocekujem da mi zameni foto aparat, navigaciju, racunar u nekom uzem smislu, mp4 player i uredjaj sa koga mogu pustiti muziku na kucni bioskop, smart tv i sl.
    Za ove stvari meni je Lumia odlican da ne kazem najbolji izbor. Umesto 5 uredjaja koristim jedan i to je otprilike ono sto mi treba. Prica o broju jezgara u procesorima ili o nestvarno velikom broju ppi na ekranu me don't interesting :)
    (crnogorac, 21. april 2014 16:45)

    # Link komentara

  37. Fali nam jedan Mocart:))
    (H:)), 21. april 2014 16:17)

    # Link komentara

  38. Profesionalno se bavim razvojem softvera 15 godina, što u aplikativnom, što u sistemskom delu. Po meni, najveća mana SVIH telefona je užasno loš softver, počev od operativnog sistema. Imamo višejezgarne procesore na gigahercima, imamo gigabajte memorije, a koliko dugo vam se otvara imenik koji je u suštini lista sa par stotina elemenata? Sa hardverom koji imamo i kvalitetnim softverom, imenik bi morao da bude na ekranu u roku od nekoliko milisekundi, a on se otvara posle nekoliko sekundi.
    I tako će biti i dalje. Tako je bilo i sa PC-jem. Zapravo je neverovatna paralela između razvojnog puta PC i pametnih telefona i tableta. Sve ide po istom šablonu i boluju iste dečije bolesti, bilo da je u pitanju hardver ili softver.
    (S, 21. april 2014 15:56)

    # Link komentara

  39. Danas dominira jedan oblik i to je touchscreen, nokia i dalje izbacuje jeftinije modele sa qwerty tastaturom ali pitanje je dokle ce i to trajati! Zaista mi ne pada na pamet kako bi mogao da izgleda sledeci dominantni oblik telefona, mozda nesto sa hologramom kao sf filmovima mada smo od toga bas daleko!
     (Kol, 21. april 2014 15:17)

    # Link komentara

  40. Ne znam po kom osnovu se 5s, s5 i htc one stavljaju i isti koš?! 5s je već zastarela tehnologija sa inferiornim softverom i mogućnostima, htc one ima i naslednika m8, koji je odličan telefon, a s5 je stvarno odličan i to niko ne može osporiti. Nisam fan nijednog brenda, samo kažem.
     (Steva, 21. april 2014 14:51)

    # Link komentara

  41. O, da.
     (red, 21. april 2014 14:35)

    # Link komentara

  42. @spooky, Mislim da se Ara nece primiti kod ljudi. Jeste sledeca velika stvar kod ljudi ali nije fensi ka iphone. Nece svi to lako ukapirati. Zivimo u svetu gde proste stvari i ljudi preovladavaju.
     (D, 21. april 2014 14:34)

    # Link komentara

  43. Pametni telefoni napreduju kako treba,ne muci njih to.Sta je vise potrebno na jednom telefonu,a da vec nema,a ko koristi telefon u punoj meri zna koliko znaci "malo RAM-a" kada se doda.Isto tako,poboljsanje pojedinih funkcija je jako prakticno.Nijedan proizvodjac telefona od Apple-a,preko Samsunga i Sony-a,do Nokia-e nije blesav sto se bavi poboljsanjem postojeceg.Stabilniji i brzi sistemi,bolji multitasking i naravno manja potrosnja baterije sa doteranijim kamerama je nesto sto je danas neophodno.Nije potrebno izmiljati nove stvari,koje ce nerazradjene uci u proizvodnju i prodaju.
     (Legionar, 21. april 2014 14:31)

    # Link komentara

  44. kao sto su naveli, iphone jeste napravio bum sa iphonom, koji jeste bio dobar ali kao sto kazu dosta je bio ogranicen, najvecu revoluciju je po meni napravio samsung galaxy s2, iskreno, telefon koji je u najvecoj ekspanziji smartfonova bio telefon ispred svog vremena, telefon koji i dan danas predstavlja poredjenje sa mnogim telefonima i posle 4 godine .. sve ovo danas sto vidimo su zapravo njegove sitne evolucije!! zamislite samsung galaxy s2 sa baterijom iz s5, to bi bio verovatno i danas best buy!!!
    (niki, 21. april 2014 14:23)

    # Link komentara

  45. Sledeca revolucija u vezi sa mobilnim telefonima ce biti kad bude obavezno nosenje smart telefona, na kome ce biti vasa licna karta,zdravstvena knizica ,bankovna kartica i svako jutro cemo se prijavljivati dodirom na dugme koje prepoznaje otisak prsta,tako da se tacno zna da se bas mi nalazimo na kordinatam koje pokazuje nas gps telefona. ;)
     (dar mar, 21. april 2014 14:18)

    # Link komentara

  46. Kamera da ima veci senzor, manje mpx, da ima stabilizaciju slike i da se munjevito pokrene. Potrebno je takodje da telefon ima makar jos tri hardverska dugmica (prekid i uspostavljanje veze, kamera). Baterija ne moze biti bolja jer je vrhunska. Problem je potrosnja komponenti a ne kapacitet baterije (ko razume, shvatice). Jos sto bih voleo da se telefoni kupuju sa cistim androidom bez proizvodjackih gluposti. Ostalo mi je sve cool.
     (Zoran, 21. april 2014 14:15)

    # Link komentara

  47. Dajte vi inovaciju u vidu baterije koja će izdržati 2 dana nonstop maltretiranja sa WiFi uključenim i ne trebate više da idete u budućnost, ovo je sasvim dovoljno, meni ne treba 3D skener na telefonu...još uvek...možda MRI da skeniram zglob kad ga izvrnem ili neki drugi deo tela,eto to bi bio napredak neki...ovo ostslo ostavite kako jeste...
    (Darko, 21. april 2014 14:07)

    # Link komentara

  48. Baš zanimljiv članak. Ima jos nade za razvoj. Ali nema tu velikih promena. Meni je Lg2 super izmislio oko dugme iza..nešto novo. Gde bi moglo biti razvoja jeste u vezi zdravlja. Da prati rad srca i salje status itd. Ja bi baki rado uzeo narukvicu, nedo Bog da se nešto desi odmah kontakt.
     (SrbinMusliman, 21. april 2014 14:06)

    # Link komentara

  49. HTC - njabolji, prvo kao uređaj, a drugo HTC SENSE kao najbolji, trenutno koristim NOKIA Lumia 820 WP8, i što se tiče prijema signala Nokia i HTC su u istom rangu, pa posle ostali... ja sam malo matoriji pa volim da imam izmenjivu bateriju (zato Nokia Lumia 820), optimalni ekran za telefon 4,3 inča - ostalo su fableti i mora sa dve ruke - WP8 Black kao operativni sistem nije loš čekam kako će se pokazati WP8.1 ... da li će to biti to što se očekuje od WP .... T
    (wik, 21. april 2014 13:57)

    # Link komentara

  50. Moj One je daleko od dosadan. A, kako S seriju ne mogu ni zamisliti da koristim - sve su samo ne slični.
     (Psn, 21. april 2014 13:52)

    # Link komentara

  51. Sledeca prava revlucija ce biti kad neko ubaci hologramski projektor, a to ce se desiti nikad. Za razliku od ostalih sporednih gluposti koje ubacuju ta funkcija bi im zahtevala puno vise rada i lupanja glavom, a i sredstava, tako da ona zasto izbaciti nesto dobro kad mozemo i gluposti jer narod i ovako i onako kupuje sve sto mu serviramo. . .
    (Ilija, 21. april 2014 13:40)

    # Link komentara

  52. malo veci ekran na iphone..i miran sam...ali ne previse veliki..a ove modularne fore nece proci...na zalost...
     (marko, 21. april 2014 13:35)

    # Link komentara

  53. Portal piše kako su najbolja tri telefona na tržištu, iPhone 5S, Samsung Galaxy S5 i HTC One, ....
    Po čemu su oni najbolji, ilibolje pitanje u čemu su oni najbolji...
    (roki, 21. april 2014 13:24)

    # Link komentara

  54. nemam komentara
     (ime, 21. april 2014 13:23)

    # Link komentara

  55. Samsung mora da poradi na vizuelni izgleda telefona jer su mu svi telefoni isti fizički.
    (31, 21. april 2014 13:19)

    # Link komentara

  56. Ne smarajte vise. Po ovakvoj logici i proizvodjaci automobila su izgubili mastu jer eto vec zadnjih 100 godina svako auto ima 4 tocka i volan. Smartfon je smartfon, jednom kad se postavi definicija takav je dok se ne desi nesto novo (Google glass, smart watch, itd.)
    (Washington, 21. april 2014 13:12)

    # Link komentara

  57. 1. Telefoni su preskupi. Pogledajte kineske kopije. Note 3 clon sa slicnim specifikacijama se prodaje nov za 160 $.
    2. Od 1gb ram i dual core za android su sasvim dovolji za odlican rad ( uz dobru optimizaciju sistema ). Recimo od S2 pa na dalje sve je malo brze.
    3. jedina mesta za inovacije na telefonima su:
    a) Kamera. Bilo bi odlicno kada bi slika bila kao na dslr.
    b) Fleksibilni ekran. Kada bi samsung napravio telefon koji bi mogao da postane tablet, to bi bilo odlicno.
    c) Baterija. Tu cemo vec dobiti neke inovacije od sledece godine!

    Sve ostalo je budzenje specifikacija za fanatike I gejmere, ili uvodjenje gluposti kao heart beat monitor na S5, koji svako ko ima kameru i blic na telefonu, moze da instalira aplikaciju za to..
     (ja, 21. april 2014 13:04)

    # Link komentara

  58. Iskorak je bila serija PDA uredjaja i telefona as Windows Mobile OSom. Sve pre toga nije bilo ni s od smart. iPhone je samo doneo podrsku za online naplatu softvera. Od ostalih unapredjenja u odnosu na wm istice se lakse rukovanje.
     (sanjuro, 21. april 2014 13:01)

    # Link komentara

  59. Smesni su ovi kojima je iPhone pocetak vremena. Da ste vi zivi i zdravi...
     (miloje, 21. april 2014 13:00)

    # Link komentara

  60. Članak koji počinje rečenicom koja tvrdi da je iPhone postavio bilo kakve standarde u oblasti pametnih telefona, ne treba dalje ni čitati, jer svako ko je kao ja, kada se taj telefon pojavio, već nekoliko godina imao u džepu tehnički daleko superiornu mašinu HTC-a, HP-a ili neke druge firme, koja je imala sve što iPhone nije, snimanje videa, multitasking, copy/paste, i još mnoge druge stvari bez kojih telefon po meni ne zaslužuje da se uopšte nazove "pametnim", i to originalni iPhone nije ni bio, zna da su to presne budalaštine i do savršenstva doveden lažljivi marketing što i jeste najveća "tajna" uspeha ovog brenda :) Jedino što su iPhone i Apple uradili bilo je usporavanje razvoja cele te oblasti, pa hvala bogu za Google, Android i kasnije Samsung, jer su HP i Microsoft u jednom trenutku napravili pogrešnu procenu i skoro potpuno napustili razvoj u sferi smartfona na nekoliko godina, a HTC je, iako sve vreme pravi odlične pametne telefone (koristio sam ih osam godina, od 2003., to jest, skoro tri godine pre izlaska iPhone-a, pa sve do pojave Samsungove Galaxy Note serije, pa znam) ipak bio previše mali i nedovoljno vešt u plasiranju svojih produkata da se izbori sa poplavom tehnički inferiornog a marketinški napucanog treša za tehnofobe, nabeđene umetnike, šiparice i metroseksualce koja je kuljala iz Kupertina... :)
     (EU Citizen, 21. april 2014 12:42)

    # Link komentara

  61. Ljudi nemaju leba da jedu a pojedinci bacaju enormne količine novca na obične igračkice koje su statusni simbol čak i za one koji izdvajaju mesečno 2-3.000 dinara da bi pokazali svoju igračkicu, a sa druge strane jedva spajaju kraj sa krajem. A proizvođači nisu čudotvorci već imaju dobar marketing
    (Ja, 21. april 2014 11:37)

    upravo to! Drugar mi duguje 100e, ali je zato kupio neki extremno velik telefon LG G2(valjda). I jos koliko je fasciniram telefonom zaboravlja da mi duguje pare, pa mi se hvali opcijama telefona! mesecno od prilike 3000din daje na ratu! ja imam lumia 520 i koristim ga iskljucivo za poziv, SMS, pregledam vesti preko WiFi i to je od prilike to...
    (jovanSRB, 21. april 2014 12:40)

    # Link komentara

  62. Ne slažem se sa tekstom. Najnoviji model Iphonea i onaj prošli su nebo i zemlja. Ko je probao, zna.
    (Haralampije, 21. april 2014 12:20)

    # Link komentara

  63. BB10 su trenutno najbolji telefoni ako se u obzir uzme odnos kvalitet-cena.
    (BB, 21. april 2014 12:18)

    # Link komentara

  64. Odlican tekst,ostaje im samo da dodaju ram memoriju,malo ubrzavaju procesore pomalo poboljsavaju kameru i sve to naplacuju svake godine 600-700e sto moramo priznati nije vredno prelaska svake godine na nov model.
    (vlade, 21. april 2014 12:09)

    # Link komentara

  65. Gde je u ovoj priči Z2? Ako ćemo realno Sony je taj koji je napravio tehnološki iskorak počev od K750i pa do čitave Z serije.
     (bole9, 21. april 2014 12:08)

    # Link komentara

  66. ono sto je bitno jeste da telefon nije toliko bitna stvar u zivotu
     (brankito, 21. april 2014 11:59)

    # Link komentara

  67. Sledeci bum ce doneti projekat Ara sa modularnim telefonima ali tek za par godina.
     (Spooky, 21. april 2014 11:46)

    # Link komentara

  68. Naravno da jesu. Nekad se uporedjivalo da li telefon ima antenu ili ne, vibraciju, igrice, pozadinsko osvetljenje. Onda su se pojavili telefoni sa ekranima u boji i to je bila bas, bas revolucija, pa telefoni sa kamerom, internetom,... Tada sam i pratio telefone i sa zebnjom i strepnjom iscekivao svaki novi model. A ovo danas, proizvodjaci stalno izbacuju telefone sa sve jacom kamerom, procesorom, vecim ekranom, hardom, memorijom itd. a sve bez neke vece i sire primene. Retko kome to iskreno treba osim tinejdzerima kojima je to IN ili onih malo starijih (do 30-35 god.) koji su nesigurni u sebe i na taj nacin zele da skrenu panju na sebe. Cast ljudima koji to koriste iskljucivo u poslovne svrhe.
    (Lale Gator, 21. april 2014 11:45)

    # Link komentara

  69. Kakva glupost, pa šta hoće oni, da telefon bude drvo?!, meni je Lumia 1020 sasvim brutalan i inovativan telefon...Samsung radi Copy-Paste od S2 nije mako dalje...samo budži karburator da guta više benzina...budućnost smartfona je da ih ne bude uopšte...nego nešto kao google glas da završava sav posao i smart watč u kombinaciji...mada se meni to uopšte ne sviđa...
    (Darko, 21. april 2014 11:39)

    # Link komentara

  70. Telefon je telefon. Ne znam šta više ljudi očekuju od novih telefona. Fora je u tome što nema razlike između nekog slabijeg telefona i S5, Note 1, iPhone-a 5. Obavljaji iste funkcije. Ti novi modeli to obavljaju brže ali slabiji modeli to isto rade. Bitna razlila je što ljudi bacaju od 400-800 evra za igračkicu i onda ko sumanuti čekaju novi model je minimalno poboljšan i podležu propagandi. I onda se pojavi ovakav tekst. Ljudi nemaju leba da jedu a pojedinci bacaju enormne količine novca na obične igračkice koje su statusni simbol čak i za one koji izdvajaju mesečno 2-3.000 dinara da bi pokazali svoju igračkicu, a sa druge strane jedva spajaju kraj sa krajem. A proizvođači nisu čudotvorci već imaju dobar marketing
     (Ja, 21. april 2014 11:37)

    # Link komentara

  71. pa izgleda da jesu
     (Doge, 21. april 2014 11:29)

    # Link komentara

  72. Kvalitetna baterija je nešto na šta bi bilo dobro da se fokusiraju. To je ono što čini razliku danas.
    (Igor, 21. april 2014 11:26)

    # Link komentara

  73. Iskreno, jesu. Trenutno je neki maksimum dostignut
     (Dislike, 21. april 2014 10:59)

    # Link komentara

  74. Svi su isti, samo je nexus duplo jeftiniji!!!
     (stecky, 21. april 2014 10:41)

    # Link komentara

  75. Iznenađen sam ovim saznanjima. Ali baš...
     (Goxy, 21. april 2014 10:40)

    # Link komentara

  76. Evo ja na primer vec godinama koristim staru nokiu,ali rad sam kada mi stigne resenje za penziju kupim,samsung galaksi.Kazu mi ovi moji kod kuce,da je sada to popularno.
    (raka jovanovic, 21. april 2014 10:39)

    # Link komentara

  77. HTC NAJ
     (Ja, 21. april 2014 10:32)

    # Link komentara

  78. I da i ne,ljudi smaraju, zele da vide nesto novo,nesto sto niko nema iako je to beskorisno i glupo.. Ono sto ja zelim je dug vek baterije.
    (Cockta, 21. april 2014 10:29)

    # Link komentara

  79. Meni se na s5 dopada opcija za photosphere. U stanju je napraviti photoshere-u do 2 puta veću nego na Nexusu (sa Google kamerom). Nexus sada pravi sphere ogromne rezolucije, ali je Samsung sa s5 otišao još dalje. Ništa drugo na tom telefonu nije posebno, nema čak ni optičku stabilizaciju, pa su sitni detalji na fotografijama i dalje puni artefakata kada se fotografija zumira.
     (Morbidluk, 21. april 2014 10:19)

    # Link komentara

  80. Danasnji mobilni telefoni su izgubili svrhu...kome treba merac otkucaja srca,i kao sto je navedeno , kamera od 41 mpx. sgs2 moze da se svrsta u pristojan telefon
     (Androidboy, 21. april 2014 10:18)

    # Link komentara

  81. Jesu,dosadni su!
    Svi telefoni na trzistu,manje ili vise isto izgledaju,jer dizajnerski je veoma zahtevno da smisle neki drugi oblik ili dizajn za ciglu od 4,5,6 ili vise inca.Sto se funcionalnosti tice ,svi manje ili vise nude isto,zavisno od cenovnog ranga,osim naravno Appla,koji nudi manje od ostalih iako izbacuje uredjaje samo u premijum segmentu.
    Po meni ,dizajnerski,hardverski i u svakom drugom pogledu najbolji i najzanimljiviji uredjaji na trzistu su telefoni iz NOTE serije.Oni nude najvise za svoju cenu u svakom pogledu.
    Mnogi korisnici ocenjuju uredjaje po njihovoj spoljasnjosti i loze se na aluminijum umesto plastike.To je budalastina,jer svaki materijal ce vremenom da se pohaba,a sve prednosti su na strani plastike.
    Nisam ekskluzivni fan Samsunga,posto sam imao priliku da isproban i Meizu,OPPO,a i neke druge egzoticne marke android telefona,koji su sjajni i odlicno rade,a nemam ih samo zato sto zajednica developera najvise poklanja paznju popularnijim modelima,a nikada ne koristim stok romove,vec iskljucivo CM.
    (Obavesten, 21. april 2014 10:07)

    # Link komentara

  82. Mozda sam u prvom komentaru izasao iz teme, ali nema smisla drzati previsoke cene.
     (Zzz, 21. april 2014 10:06)

    # Link komentara

  83. Po meni da...obicno je svaki naredni model vrlo mala korekcija prethodnog, a cena previsoka za Srbiju...po meni losa prodaja stoji i u tome sto operateri strasno dugo drze cene i nekoliko meseci po izlasku modela, kao sto je slucaj sa Samsungom S4 i Htc One M7. Previsoke cene s obzirom na pojavu S5 i M8...
     (Zzz, 21. april 2014 10:04)

    # Link komentara

  84. Poslednja prava inovacija bio je touch screen. Nakon toga nijedan hardware-ski napredak nije napravljen, sve se svodi na prosto unapredjenje memorije, procesora, kamere, ekrana. Software napreduje sam po sebi, jer u takvom vremenu zivimo. Pravu zaradu moze da ocekuje samo onaj proizvodjac koji implementira novo hardware-sko resenje, sve ostalo je cista sminka.
     (Kunta Kinte, 21. april 2014 10:04)

    # Link komentara

  85. Nisu je ni imali, sem stare dobre nokije :)
    (Miki, 21. april 2014 09:53)

    # Link komentara

  86. svi
     (Yes, 21. april 2014 09:37)

    # Link komentara

  87. definitvno da... nadmeću se i hvale sa nekim glupostima tima mpx, koje nikome više ne znače ništa...
     ('','_'_, 21. april 2014 09:37)

    # Link komentara