Tvorac veba o njegovoj budućnosti: "Sistem srlja u propast!"

Tvrdi da ostaje optimista ali, i pored toga, ser Tim Berners Li, pronalazač vorld vajd veba, kaže da "gadni vetrovi" duvaju kada je zabrinutost u vezi sa propagandom i advertajzingom na mreži, njenom neutralnošću i lažnim vestima u pitanju.

Izvor: theguardian.com
Pošaljite komentar
  1. U jednoj rečenici identifikuje problem, dakle, mega-korporatni čuvari kapije u dilu sa moćnim državama koje polako klize ka totalitarizmu na zapadu a na istoku direktno razbojničke totalitarne satrapije, a u drugoj predlaže rešenje koje je samo povećavanje istog tog problema, dakle još više državne cenzure i regulacije, umesto više slobode. Tipičan moderni levičarski (pseudo)intelektualac, mentalitet državnog sluge i birokrate je toliko izdresiran u takvim ljudima da, bez obzira na svu inteligenciju i znanje, ne vide puteve izvan ropstva i represije, i vrte se u začaranom krugu sopstvenih kontradikcija kao pacovi u lavirintu.
     (EU Citizen, 17. novembar 2017 13:01)

    # Link komentara

  2. pusti ti teoretisanje, znamo i mi to isto. nego, ajde ti sad smisli kako da mi koristimo to tvoje bez tih mracnih reklama, klik bajtova i laznog advertajzinga.
     (dobar kajmak, los sir, 17. novembar 2017 08:49)

    # Link komentara

  3. Evo jednog pozitivnog: ja se duboko klanjam ovom čoveku zbog svih dobrobiti koje je čovečanstvo dobilo njegovim pronalaskom. Sir, pa kako to da je svaki civilizacijski pronalazak krenuo sa Ostrva?
     (milojko, 17. novembar 2017 01:58)

    # Link komentara

  4. Sve je bilo u redu dok su na internetu bile glavne americke kompanije, sad kad su se Rusi opasuljili pod Putinom odjednom ne valja?
    (DaLanik, 16. novembar 2017 22:11)

    # Link komentara

  5. U jednoj rečenici identifikuje problem, dakle, čuvari kapije u dilu sa moćnim državama, a u drugoj predlaže rešenje koje je samo povećavanje istog tog problema, dakle još više cenziure i regulacije, umesto više slobode. Tipičan moderni intelektualac, mentalitet državnog sluge i birokrate je toliko izdresiran u takvim ljudima da, bez obzira na svu inteligenciju i znanje, ne vide puteve izvan ropstva i represije.
     (EU Citizen, 16. novembar 2017 19:31)

    # Link komentara

  6. sve je to ok dok ti zaradjujes na njemu
     (veljo gegelj, 16. novembar 2017 18:11)

    # Link komentara

  7. Slušao sma ovog gospodina uživo. Podseća me na isluzenu krpu koja sedi u ćošku i plače sto se njegova “vizija” nije ostvarila.

    Ja sam iz njegovog predavanja zaključio da on živi u prošlosti i da nema nikakav uticaj u cyber svetu. Istorijska relikvija - ignore :)
    (nenad, 16. novembar 2017 17:53)

    # Link komentara

  8. Znao sam da su Rusi nesto krivi.
    (Petar, 16. novembar 2017 17:31)

    # Link komentara

  9. Hleba, neba i veba...
    (Saul Goodman, 16. novembar 2017 17:00)

    # Link komentara

  10. "Ali njegovu viziju... izazvali su veoma moćni digitalni "čuvari kapije", čiji algoritmi postaju oružje u rukama glavnih manipulatora."
    Očajan prevod!!! Nisu "izazvali", nego "doveli u pitanje". Englesko "chalenged" je loše prevedeno u ovom kontekstu, pa je tekst zatupljujući za čitaoca koji ne zna engleski, pa tako ni razlog ove zbrke
    (objavite, ili ispravite, 16. novembar 2017 15:46)

    # Link komentara

  11. U cemu je tacno razlika izmedju ruske manipulacije (?) internet advertajzingom i dobre stare cenzure i selektivno ciljanog (ne)izvestavanja, npr u Srbiji? Ali i drugde, jer su npr hteli (ili vec i zabranili) pristup Sputnjiku i RTu u starim, dobrim, demokratskim zemljama?
    (Posi, 16. novembar 2017 15:37)

    # Link komentara