Kompjuter pobedio šampiona Kine u igri Go

Kompjuter je danas pobedio šampiona Kine u staroj društvenoj igri "Go", jednoj od poslednjih igara u kojoj kompjuteri nisu ostvarili potpunu nadmoć nad ljudima.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
  1. @Low Key Lyesmith
    To je broj kombinacija koje bi i najbržim računarima trebalo čitava večnost da ih obradi, zato kod go programa nije primenjivana "brute force" strategija, kao u šahu, već je zaista korišćena veštačka inteligencija koja je "trenirana" da nalazi rešenja.
     (Stanimir Branimir, 24. maj 2017 11:44)

    # Link komentara

  2. @Brale, 23. maj 2017 19:56
    "Covek napravio masinu pa znaci da je covek ubacio poteze u masinu za pobedu"
    Za u tekstu pomenuti IBM Deep Blue - ili popularne šah programe/igre poput Chessmastera, Fritza - to i ne bi bilo pogrešno reći. U ovom slučaju? Nipošto. Go tehnički nema poteze, poput onih u šahu, i znatno je kompleksniji od šaha. Mada se na prvi pogled ne čini takvim. Na klasičnoj large tabli (19x19), svaki presek linija - na koji stavljate "figure" (stones, yunzi, "kamenove") - može biti redom: prazan (bez kamena), crn (stavljen crni kamen), beo (stavljen beli kamen). Broj mogućih kombinacija je, ako se ne varam, negde oko 2x10^170. Čak i za small tablu (9x9) koju početnici, i svi oni koji pokušavaju naučiti Go, najčešće koriste, broj mogućih kombinacija je oko 10^38 (zapravo veći od toga za između 3 i 5 procenata). Sumnjam da čak i Go majstori zaista znaju sve te moguće kombinacije...

    Tačno je da AlphaGo sadrži i bazu važnijih Go igara odigranih tokom zadnjih deceniju, dve, ali s obzirom na prirodu same igre, to nema nikakvog značaja.
    (Low Key Lyesmith, 24. maj 2017 10:02)

    # Link komentara

  3. Ovo je sjajan korak za veštačku inteligenciju! Ovo je još jedna stvar u kojoj je AI bolji od ljudi, a do skoro se očekivalo da je go suviše težak za AI. Ovo vodi ka boljoj budućnosti za sve nas.
    (SF, 24. maj 2017 05:24)

    # Link komentara

  4. Deep Blue pobedio Kasparova?
    Pogledajte film "Game is over".
     (Zoran, 24. maj 2017 00:00)

    # Link komentara

  5. Covek napravio masinu pa znaci da je covek ubacio poteze u masinu za pobedu
     (Brale, 23. maj 2017 19:56)

    # Link komentara