Najbolje besplatne zamene za Microsoft Word

Microsoft word je najpopularniji i najkorišćeniji program za obradu teksta. Kvalitet mu je dobro poznat - podržava sve moguće formate i besprekorno je integrisan sa ostalim Office programima.

Izvor: index.hr
Pošaljite komentar
  1. Nije krekovani Word besplatan. Da li neko misli da nepokajana kradja može opstati u večnosti? Svako će dobiti po svojim delima. Da ne bih bio lopov i hajduk (pirat) kpristim besplatni Ubuntu 16.04.2 i sa njim sjajni Libre i druge Linux programe. A što je najinteresantnije i kreativnost se povećala. Tako je istinita izreka da se umetnost radja u okovima, a umire u slobodi. Ko ima uši da čuje, neka čuje.
    (Jeremija, 24. mart 2017 15:58)

    # Link komentara

  2. Pa apple daje sav njihov basic software besplatno write je odličan
    (Tiberije, 22. mart 2017 06:56)

    # Link komentara

  3. Koristim MS Word u okviru Office365 pretplate. To me izađe oko 20 dinara dnevno. Za taj iznos dobijem kompletan Office paket i 1TB prostora u cloud-u plus instalacije na do 5 desktop uređaja. Vredi svaku paru. Pokušavao sam da koristim i druge nabrojane programe ali, jednostavno, nisu mi legli. Naravno, ne želim da omalovažim nabrojane alatke. Dapače, da sam u situaciji da za moju firmu biram šta će se koristiti masovno to bi svakako bio Libre Office. Činjenica je da za 99% stvari koje se tipično rade sa ovakvim alatima Libre Office više nego dovoljan. Što se tiče Word-a i Pdf formata može i da čita i da piše pogotovo je dobar u izmeni pdf-ova koju su i nastali iz Word-a. Tako da za neko manje napredno korišćenje može da posluži sasvim pristojno.
    (Vladimir, 20. mart 2017 20:42)

    # Link komentara

  4. Koristan tekst. Pravite više ovakvih
    (Panda, 20. mart 2017 19:45)

    # Link komentara

  5. LibreOffice kotistimo par godina unazad i prezadovoljan sam. OpenOffice je mrtav projekat. Razvojni tim je prešao u LibteOffice i gotovo ...
    (lele, 20. mart 2017 17:16)

    # Link komentara

  6. Pozamašna cena? Za kućne korisnike, Office 365 košta 650 dinara mesečno za 5 računara ili 490 za jedan. Pretplata uključuje softver (kompletan Microsoft Office) koji možete da instalirate na računar. Koliko je to šoljica kafe u kafiću?
    (Zoki, 20. mart 2017 17:03)

    # Link komentara

  7. Od kada "open source" znači " advert free"?
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kmnccc, 20. mart 2017 09:53)

    Znaci da je advert free od ovek jer je open source, i sa kodom mozes da radis sta hoces izbacis reklame ako znas, ako ne znas vec je neko izbacio ako ih je uopste i bilo, ali ne verujem da ih je bilo.
    (xtc, 20. mart 2017 17:02)

    # Link komentara

  8. Srbin vise voli da skine krekovanu verziju ms office i da pride dobije i neki malware, nego da koristi free programe. Posebna je priča što 90% korisnika ne zna ni da iskoristi sve kapacitete ovih programa, ali je bitno da ima nešto za dž, što se inače plaća. Tako isto na telefonima svi jure igo, čuli da je najbolji, dok npr. here mape sasvim dobro rade pos'o, a free su. Imam igo sve u full-u, iz Srbije nikad izašao nisam...
    (cicvara, 20. mart 2017 14:40)

    # Link komentara

  9. LaTeX
    (Marko, 20. mart 2017 14:18)

    # Link komentara

  10. MS Office + LibreOffice. Oba Office paketa, to jest. Na temu samog članka, i Word i Writer koristim manje-više podjednako, i u biti ih ne vidim kao nekakvu alternativu jedno drugom. Mada Writer smatram boljim izborom ako i kada sam u obavezi sačuvati neki dokument u PDF formatu. Naročito ako isti mora sadržati fill-in forms.
    Pomalo zaboravljena alternativa Wordu je i Angel Writer. Lightweight varijanta, na pola puta između editora i procesora teksta, za koju se ne može reći da je bogata opcijama, ali služi svrsi. Za neke jednostavnije zadatke, sasvim pristojan izbor. Mana je to što dokument može sačuvati samo kao .rtf, .txt i .htm/.html - ako se dobro sećam. I prilično arhaičan interfejs.
    Alternativa Wordu može biti i Atom - sa instaliranim markdown-writer pluginom, odgovarajućim linterima (plus asciidoc related pluginovima) - ako vam je u opisu posla pisanje tehničke dokumentacije, izrada uputstava i slično.
    (Low Key Lyesmith, 20. mart 2017 13:42)

    # Link komentara

  11. @недодирљив
    Ne, najgluplja fora je pisanje IT tekstova cirilicom.
    Inace, Office je stizao besplatno uz Windows u vreme kad je i Photoshop, i Corel i 3D studio stizao besplatno - zlatnih 90tih, kad se softver kupovao na disketama a oglasi izlazili u Svetu Kompjutera.

    Neko je pitao za Word i PDF, odgovor je moze da se edituje.
    (Stojko, 20. mart 2017 11:47)

    # Link komentara

  12. Google Docs - besplatan, radi bez instalacije, lak da deljenje dokumenata i rad sa vise korisnika odjednom i sve ti je sacuvano na internetu. Kucam na njemu projekte i domace zadatke za faks i posle samo prebacim u Word ili PDF. Malo zna da kuburi sa nasim slovima u fontovima i layout-om ali nista tragicno.
    (mile, 20. mart 2017 11:38)

    # Link komentara

  13. Jel ste čuli vi za google docs nekad
    (poy, 20. mart 2017 11:16)

    # Link komentara

  14. Ko je otvorio Microsoft nalog,dobio je na poklon 5Gb prostora na onedrive.Kada se prijavi na Onedrive,dobije se sledece:
    Posta,Kalendar,Osobe(tel. imenik)Onedrive(skladiste),Zadaci,Word,Exel,PowerPoint,OneNote,Sway,Skype,Docs.com,Office,itd.
    Znaci imate legalan,besplatan,kompletan,online office paket....
    (kiza, 20. mart 2017 09:58)

    # Link komentara

  15. Od kada "open source" znači " advert free"?
    (kmnccc, 20. mart 2017 09:53)

    # Link komentara

  16. >> Ова фора са Офис 365 је нешто најглупље икад, а да не говорим о чињеници да се Офис више не добија са оперативним системом.

    Kada se to Ofis dobijao sa operativnim sistemom??? i ne vidim sta fali Ofisu 365 koristim ga vec duze vremena. Svi apdejti odmah i besplatno, mogućnost da se instalira na 5 uredjaja.... Nemojte da ste tako ograničeni, ako vama nesto nema smisla ne znaci da drugima nije dobro. Ofis 365 je prvenstveno namenjen firmama ali sta ja znam, prosecan polupismeni srbin je pametniji od mene....
    (DaLanik, 20. mart 2017 09:35)

    # Link komentara

  17. Ako neko misli da je WPS Office skracenica od Word Perfect Software ( da li se neko seća nekada najboljeg text - processor "WP 4.0 za DOS") greši !!! Ovo je čist kineski proizvod nekad poznat kao Kingsoft iz Žuhajia.
    Ja lično pratim sve promene koje donosi Microsoft Office ( zbog OneNote ) mada preferiram besplatnu verziju na Internetu live.
    Nekako se uvek "potrefi" da više "kuckam" u LibreOffice
    (Milos Pasic, 20. mart 2017 07:56)

    # Link komentara

  18. Libre je ubedljivo najbolji, naravno posle MS Office
    (Ronac, 20. mart 2017 06:39)

    # Link komentara

  19. @ neutralni felsh
    hahaha izuzetna analogija , bolje nije moglo.
    (zasto ne objavljujete normalne komentare?, 20. mart 2017 03:12)

    # Link komentara

  20. wps office za android podrzava vise opcija nego microsoft office za android ! :)
    (alal vera, 20. mart 2017 00:15)

    # Link komentara

  21. Lubuntu, AbiWord i vozi. Za otvaranje slozenijih dokumenata napravljenih u Wordu Googl Docs.
    (Ne treba nista vise, 19. mart 2017 23:38)

    # Link komentara

  22. Nisam mnogo upucen da li Microsoft Office podrzava PDF? Za Libre Office znam da mogu da se edituju i snimaju PDF fajlovi, zbog toga ga i koristimo na poslu. Pa ako neko zna odgovor bio bih mu zhavalan.
    (vex, 19. mart 2017 23:37)

    # Link komentara

  23. Umam Libre ofice.Svaki mesec ga ažuriraju.Imam na ćirilici,latinici(srpskoj) i na latinici engleskoj.Mnogo jednostavnija nego microsofta.
    (dragan, 19. mart 2017 23:16)

    # Link komentara

  24. LibreWriter što se mene tiče najboji od svega ovoga, to je Word iz najboljih dana, i još slobodan, bez svih gluposti i nasilnih promena interfejsa koje je MS postepeno uvodio da bi opravdavao nove verzije i njihove cene, jednostavan, logičan, besplatan i open source. Koristim ga već dosta godina i za posao i privatno, na Windowsu i Linuxu, i, ako vaše potrebe nisu zaista specifične, po svoj prilici će i vama biti dovoljan. I ostali delovi LibreOffice paketa su, s moje tačke gledišta, sasvim kul, mada moram da priznam da to ne mora ništa da znači, jer, osim za relativno jednostavne kalkulacije nekih budžeta i biznis planova, spreadsheet ostavljam knjigovođama, a pravljenjem prezentacija se ne bavim poodavno, dosta pre nego što sam napustio MS Office u korist LibreOffice, tako da je procenat upotrebe otprilike 90% LibreWriter, 9% Scalc (Libre pandan Excela) i 1% Simpress, (Libre pandan PowerPointa). Ostale programe u okviru Libre seta nikada nisam ni pokrenuo :))
    (EU Citizen, 19. mart 2017 22:55)

    # Link komentara

  25. Ова фора са Офис 365 је нешто најглупље икад, а да не говорим о чињеници да се Офис више не добија са оперативним системом.
    Али скоро сам баш писао неку скрипту за испит на Гугл Докс и могу вам рећи да је много добар сервис. Успео сам све да испишем без проблема а то подразумева графиконе, табеле, формуле... Стварно сам пријатно изненађен. Могуће је писати и кад нема интернета и измене се аутоматски чувају. Међутим пошто се то све обавља у претраживачу ствари могу постати спорије и ресурсно захтевније кад имате документ са много страна и слабији рачунар, што је био случај код мене. Опет верујем да то није случај код Хромбукова јер се тамо Докс отвара као засебна апликација а не у оквиру претраживача. Баш ми је жао и волео бих да рецимо Гугл изради Докс и остале сервисе као засебне програме.
    (недодирљив, 19. mart 2017 22:49)

    # Link komentara

  26. Wps office je najbolji...
    (Kiza, 19. mart 2017 22:22)

    # Link komentara

  27. abiword, jednostavan i savrsen - isto kao i google talk svojevremeno, pre nego sto je postao ono hangout cudoviste.
    (neutralni felsh, 19. mart 2017 22:19)

    # Link komentara

  28. problem kod drugih proizvoda je u tome što prilikom štampanja tekstova margine neće biti iste, a to je inače monopol od ms-a
    (srb, 19. mart 2017 22:10)

    # Link komentara

  29. 16eur Office Pro 2016 na internetu. Ali u Srbiji to ne ide, ucestvovao sam u akciji Poreske uprave, mora da se kupe licence od Microsoft Srbija... Haos...
    (Dovla, 19. mart 2017 21:39)

    # Link komentara

  30. Office, poslednji bastion MS-ove monopolisticke politike. Red bi bio da se i ta priča okonča.
    Što se mene tiče, vec dugo vremena open source softver zadovoljava sve potrebe.
    (drvobradi, 19. mart 2017 21:13)

    # Link komentara

  31. Koristim Apache OpenOffice Writer (kao i ostale softwere iz OpenOffice-a) koji je za neke moje skromne potrebne sasvim dovoljan. Jedini problem je ako ga hoću koristiti za MS Office onda ga moram čuvati u .doc formatu, dok .docx može da otvori, ali ne može da ih čuva.
    (Toza, 19. mart 2017 21:02)

    # Link komentara

  32. Šta će mi zamena za Office... Activator rešava problem cena... Hahaha
    (Tolle, 19. mart 2017 20:59)

    # Link komentara

  33. LibreOffice od verzije 5.3 ima opciono ribon tj. "trakicu sa karticama".

    Na sledećem linku imate uputstvo kako da je uključite: [link]/
    (bigZ, 19. mart 2017 20:16)

    # Link komentara

  34. Meni je ponekad lakše da pišem u Google docs prosto jer mi odmah sačuva na klaudu, mada nisam previše istraživao kakve su mu ostale funkcije osim najosnovnijeg pisanja
    (itgsrhcs, 19. mart 2017 20:10)

    # Link komentara

  35. WPS office definitivno najbolja zamena za MS office. Sadrzi "word, excel i power point" plus pdf reader. Dobra stvar je to sto je kompatibilan sa novim tipovima dokumenata, a cena biznis paketa je 80$ za lifetime licencu za jedan racunar. Dovoljno je pristupacno za sva preduzeca. Jos jedna bitna stvar, interfejs je dosta slican ms office-u.
    (MrsnaSarma, 19. mart 2017 20:07)

    # Link komentara

  36. LibreOffice(kompletan paket) dolazi instaliran npr. sa Linux Mint 18(.1).
    Sasvim je zadovoljavajuci za obicne korisnike(smrtnike),a verovatno donosi i mnogo vise od toga za vecinu u koju i sam spadam!
    Bez problema se prelazi na njega,moze se reci bezbolno.
    Ovaj poslednji na listi (Abi) je cist Spartanac,bez mnogo opcija.
    Koliko se secam,dolazi sa Lubuntu-om u paketu sa Gnumericom.
    Nisam ih koristio,uglavnom sam ih odmah menjao gorenavedenim.
    OpenOffice paket sam koristio nekad davno i to iz nekih razloga na sluzbenom WindowsXP-u,verovatno zato sto vlasnik nije hteo da plati licencu,ali se ne secam da je bilo problema.
    Sve u svemu,ako niste profesionalac i ne treba vam za neki specifican rad,sasvim je svejedno koji cete koristiti,pod uslovom da su kompatibilni sa MS Office formatima,cisto iz prakticnih razloga.
    A i zasto bi placali?
    Nisam pristalica krekovanih verzija(generalno) MS Office,uvek se radje opredelim sa besplatnu zamenu.
    Bitno je da radi posao!
    (Mali osvrt, 19. mart 2017 19:59)

    # Link komentara

  37. Koristim krekovan Office 2007 od kada je izašao, koristiću ga u nedogled.
    Mislim da je tako sa 99% ljudi koji čitaju ovaj tekst, tako da stvarno ne vidim poentu ovog članka, ali svaka čast za trud.
    (SS, 19. mart 2017 19:33)

    # Link komentara

  38. Google Docs
    (LjUBaZnIkOmSiJa, 19. mart 2017 19:04)

    # Link komentara

  39. I Word moze da bude besplatan :P
    (gusar zakrpa, 19. mart 2017 18:43)

    # Link komentara

  40. Najbolja besplatna zamena Microsoft Wordu je Torrent :)
    (Ivan, 19. mart 2017 18:40)

    # Link komentara