Da li se "klati" Murov zakon?

Prema predviđanju stručnjaka iz oblasti proizvodnje poluprovodnika, 2021. godine više neće biti ekonomski isplativo smanjivati veličinu tranzistora - osnovnih jedinica kompjuterskih procesora koje određuju maksimalnu gustinu komponenti koja može da stane na silicijumsku ploču.

Izvor: motherboard.vice.com
Pošaljite komentar
  1. Ako je pregrevanje problem, onda smo samo na korak rešenju besplatnog grejanja za ceo svet. :D
     (Stanimir Branimir, 14. septembar 2016 04:11)

    # Link komentara

  2. Mozda je to i dobro. Nakon 2021. neće više biti toliko brzog napretka računalnih komponenti, neće telefoni i kompjuteri postajati zastarjeli već nakon par mjeseci, kao danas. A mi smo svakako već odavno na jednom nivou računalnih performansi koje zadovoljavaju sve nase trenutne potrebe.
    (lebovitz, 13. septembar 2016 11:10)


    nase licne potrebe u vidu performamsi sustinski nisu bitne, to skoro nikoga ne zanima. i nikoga ne zanima sto nam kompovi i telefoni posle 5-7 godina postanu maltene muzejski primerci. stavise, to je cena ubrzanog it napretka: kao uzrok i kao posledica. i to treba sa zadovoljstvom placati, jer to omogucuje dalji razvoj.
    "visoke rukovodece strukture" interesuje da nasi uredjaji trose sto manje energije za rad, i da izrada hardvera kosta sto manje, da "strogo tehnicki" deo uredjaj bude sto manji.
     (neutralni felsh, 13. septembar 2016 18:38)

    # Link komentara

  3. @ EU Citizen
    buaha haha
     (buaha, 13. septembar 2016 18:05)

    # Link komentara

  4. Teorija kaže da bi se minimalni tranzistor mogao sastojati od 12 atoma. Ovom tendencijom takve tranzistore (limit elektronike ) bi imali za max 10 godina..Pitanje je dali ce postojati neka tehnološka barijera koja će onemogućiti da se spustimo na tih 12 atoma po bitu, tipa pregrijavanje kako se spominje u tekstu..U svakom slučaju nastupa fotonika :D
    (..., 13. septembar 2016 17:01)

    # Link komentara

  5. Jedino ako naprave komercijalno upotrebljiv kvantni računar, mada kakoza sad stoje stvari od toga verovatno nema ništa.
    (Hm, 13. septembar 2016 16:01)

    # Link komentara

  6. Budućnost sam ja!!!!
     (AV, 13. septembar 2016 15:40)

    # Link komentara

  7. Sećam se ogromnog kompa u gumari, bio sam klinac na praksi, koštao je čitavo bogatstvo, programirali smo u COBOL-u, a kad sam kupio svoj prvi commodore 64, skakao sam od sreće. Svake dve godine sam dobijao novi komp, od windowsa 95 do windowsa 10, tableti, lap topovi, symbiani, androidi itd. Sad više ni ne znam koliko ih imam i samo želim da ih što manje koristim, a i ne pričinjavaju mi nikakvo zadovoljstvo, moram da ih koristim da bi zaradio leba. Svake dve godine novi pršljen zabaguje, to je Murov zakon.
     (Iluminated, 13. septembar 2016 15:21)

    # Link komentara

  8. Na Univerzitetu u Teksasu su naučnici napravili tranzistor od grafena (2d materijal), a problem velike provodnosti materijala su rešili postavljenjem atoma litijuma koji omogućuje 0 ili 1. Iymerena frekvenicija JEDNOG tranzistora je oko 430 Hz.
    (Vlada, 13. septembar 2016 15:03)

    # Link komentara

  9. @buaha
    Čak i ovakva neduhovita plitkoumnost kao ova vaša može poslužiti kao povod da se kaže nešto pametno ili bar interesantno. A to što je, barem meni, kad ste već spomenuli komuniste, tu interesantno jeste da, ako je verovati Reju Kurzvajlu, koji je istraživao da li eksponencijalna krivulja tehnološkog razvoja važi i retroaktivno, to jest, ako se prati unazad do otprilike kraja devetanaestog veka, niko živi, pa čak ni vaši komunistički ili ideološki srodni nacional-socijalistički zločinci koji su izazvali najveće ratove, masovna ubistva i pomore od gladi u istoriji u tragičnom i odvratnom prethodnom stoleću, nisu uspeli da tu krivulju poremete nimalo, ona se kroz oba svetska rata i razdoblje ubilačkog kolektivističkog i levičarskog toalitarizma između njih i par decenija posle drži svoje putanje sa gotovo sablasnom pouzdanošću :))
     (EU Citizen, 13. septembar 2016 15:01)

    # Link komentara

  10. Ja bih rekao da se klati Marfijev zakon.
     (Patrik, 13. septembar 2016 14:59)

    # Link komentara

  11. Budućnost su nano-hemijski čipovi, debljine atoma.
    (Smuleco, 13. septembar 2016 14:51)

    # Link komentara

  12. @EU Citizen - Brate, al' si nalupao. Neverovatno.

    Imas Google, pa procitaj malo.
    (@EU Citizen, 13. septembar 2016 14:49)

    # Link komentara

  13. Ko nije ziv? Nemoj da siris dezinformacije, bar proguglaj pre nego sto pises, to je bukvalno 30sek.

    Duboko se izvinjavam.
    (disko nindža, 13. septembar 2016 14:40)

    # Link komentara

  14. Pogledajte emisiju sa bbc-ja "Horizon defeating the hackers" i pokušajte da shvatite u kom pravcu idu računari. Odavno nisam pogledao bolju emisiju vezanu za računare.
    (Kavric, 13. septembar 2016 14:26)

    # Link komentara

  15. mur je rekao svoje misljenje o brzini napredovanja tehnike , u sustini.do sada je bio umereno precizna ta njegova prognoza.i nista vise.
    (sasa, 13. septembar 2016 13:29)

    # Link komentara

  16. Tacnije svakih 18 mjeseci ako se ne varam.
    //Djordje Djozluk
    (Djordje Djozluk, 13. septembar 2016 13:29)

    # Link komentara

  17. Murov zakon je vec redefinisan. Prva pretpostavka je bila da ce broj tranzistora na cipu da se udvostrucuje svake 2 godine. To je ekvivalent povecanja procesorske snage za 2x. Pre 10 i vise godina smo imali milijardu tranzistora na cipu i taj broj nije rastao eksponencijalno od tada. Medjutim, performanse samih procesora jesu. Tako da redefinisani Murov zakon kaze da ce se procesorska moc udvostruciti svake dve godine. Takvo pravilo neogranicava nas samo na upotrebu silicijumskih cipova. Potencijalnih resenja ima mnogo (fotonska kola, koriscenje ugljenicnih nanotuba za kanale u MOSFET tehnologiji, spintronika, 3D tranzistori) i u zavisnosti od fizickih mogucnosti i isplativosti Murov zakon ce vaziti dosta duze nego sto je iko mogao da pretpostavi.
     (Duke, 13. septembar 2016 13:04)

    # Link komentara

  18. Nije to nikakva naucna definicija, samo nesto sto je izjavio neki lik. Ne znam zasto se uopste i spominje jer ima veoma malo znacaja na bilo sta.
    (alex, 13. septembar 2016 10:35)

    To naravno da nije naučna definicija vеć zakonitost koju je prvi definisao Gordon Mur suosnivač intela a koja traje do dana današnjeg.
    Međutim "taj lik koji ima malo značaja za na bilo šta" za razliku od uvaženog i priznatog komentatora Alexa neće doživeti kraj zakonitosti koja nosi njegovo ime.
    Prvo zbog toga jer nije više živ.
    A drugo jer se zakonitosti bliži kraj i to ne zbog disipacije toplote već zbog toga što se veličina tranzistora koja se približila veličini ~100 atoma.
    (disko nindža, 13. septembar 2016 11:03)

    Covek je samo rekao da to nije nikakav naucni zakon. Covek je rekao svoje misljenje o trendu/pravcu razvoja a proglaseno "zakonom". "Zakonitosti bliži kraj" :) Zakonu, teoremi, aksiomu se blizi kraj? :) To moze kod vas u skoli?
    (zole, 13. septembar 2016 12:30)

    # Link komentara

  19. @ EU Citizen
    to je sve komunisticko maslo. oni su obesmislili Murovu revoluciju i trajno nas upropastili
     (buaha, 13. septembar 2016 12:27)

    # Link komentara

  20. Sve ce ovo funkcionisati dok se ne pojavi neki dizajner koji ce reci da racunar treba da bude u obliku i velicini tus kabine ili novogodisnje jelke a tada ce svi poceti da proizvode to "novo".
    (Teropatin, 13. septembar 2016 12:24)

    # Link komentara

  21. dobro bi bilo da novinar prvo procita nekoliko puta da zna sta je procitao pa onda da komentarise....
    jel neko spomenuo broj tranzistora u poluprovodnicima? hm... kako ono bese?
     (mc, 13. septembar 2016 12:24)

    # Link komentara

  22. Murov zakon nije zakon, nego intelov plan prodaje iz proslosti.
    (Iandeb, 13. septembar 2016 12:12)

    # Link komentara

  23. @ Alex

    Zato sto se decenijama dogadja ono sto je rekao. Pametnjakovicu.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (fluks, 13. septembar 2016 11:08)

    Pa covece, nema tu nikakvih naucnih cinjenica, najobicnija izjava. Ne uzima se u obzir ni usloznjavanje arhitektura procesora niti fizicka ogranicenja do kojih ce se doci, niti odluku kopanija da to jednostavno ne naprave tako, niti uslove koje ce diktirati trziste. Ta izjava se koristi kao marketing/uzrecica od strane "novinara" koji su istu proglasili "zakonom fizike", "zakonom it industrije" ili sta vec.
    (alex, 13. septembar 2016 12:09)

    # Link komentara

  24. Vec godinama su u prodaji samsungovi SSD diskovi koji imaju izradjenje cipove u VNAND trodimenzionalnoj tehnologiji, gde redjaju tranzistore vertikalno.. Nije niko otkrio toplu vodu, samo ce proizvodjaci mozda poceti da primenjuju neku slicnu metodu i na proizbodnju procesora
    (elektrotehnicar, 13. septembar 2016 11:48)

    To je kod SSD OK, međutim kod procesora se u takvom slučaju javlja problem pregrejavanja i odvođenja toplote. Ideja nije nova, ali je odbačena pre još petnaestak godina zbog toga.
    (dipl ing. (mikro)elektronike, 13. septembar 2016 12:06)

    # Link komentara

  25. Lep tekst. Konacno neki kvalitetan tekst na tehnopolisu.
     (Pametnjakovic Mladji, 13. septembar 2016 12:06)

    # Link komentara

  26. Murov zakon se ne klati. Podaci na osnovu kojih je Mur izvršio ekstrapolaciju stari su preko pedeset godina. Zaključak je od prvog dana bio vremenski ograničen i svakako nije univerzalan kao što se u tekstu prećutno uzima. Dakle, Murov zakon ne treba uzimati doslovno danas, jer njegovi preduslovi više nisu na snazi.

    Industrija poluprovodnika približila se fizičkim granicama i zato imamo pojave kojih nikada nije bilo. Npr. emisija toplote raste sa kvadratom frekvencije. Procesori sa višom frekvencijom bi se istopili. Zato najnoviji procesori imaju istu frekvenciju kao pre nekoliko godina (što se nikada ranije nije desilo) ali zato imaju više jezgara pa opet rade brže nego pre.
    (kartmen, 13. septembar 2016 12:05)

    # Link komentara

  27. Nije to nikakva naucna definicija, samo nesto sto je izjavio neki lik. Ne znam zasto se uopste i spominje jer ima veoma malo znacaja na bilo sta.
    (alex, 13. septembar 2016 10:35)

    To naravno da nije naučna definicija vеć zakonitost koju je prvi definisao Gordon Mur suosnivač intela a koja traje do dana današnjeg.
    Međutim "taj lik koji ima malo značaja za na bilo šta" za razliku od uvaženog i priznatog komentatora Alexa neće doživeti kraj zakonitosti koja nosi njegovo ime.
    Prvo zbog toga jer nije više živ.
    A drugo jer se zakonitosti bliži kraj i to ne zbog disipacije toplote već zbog toga što se veličina tranzistora koja se približila veličini ~100 atoma.
    (disko nindža, 13. septembar 2016 11:03)

    Ko nije ziv? Nemoj da siris dezinformacije, bar proguglaj pre nego sto pises, to je bukvalno 30sek.
    (larry, 13. septembar 2016 12:02)

    # Link komentara

  28. Vec godinama su u prodaji samsungovi SSD diskovi koji imaju izradjenje cipove u VNAND trodimenzionalnoj tehnologiji, gde redjaju tranzistore vertikalno.. Nije niko otkrio toplu vodu, samo ce proizvodjaci mozda poceti da primenjuju neku slicnu metodu i na proizbodnju procesora
    (elektrotehnicar, 13. septembar 2016 11:48)

    # Link komentara

  29. Murov zakon se svakako ne klati (iako se ne radi ni o kakvom stvarnom zakonu, već samo o tendenciji eksponencijalnog rasta tehnologije, prisutnoj ne samo kod procesora i kompjutera uopšte, već i u mnogim drugim ljudskim delatnostima), samo sadašnja tehnologija silicijumskih čipova i elektronike polako dolazi do svojih limita, ali postoji nekoliko alternativnih pristupa, poput fotonike, koja je spomenuta u tekstu, i neki od njih će sigurno biti spreman za komercijalnu eksploataciju u trenutku kada se, za desetak godina ili malo više, dosegnu stvarni fizički limiti ove tehnologije, jer će se kako se taj dan bude približavao, povećavati i investicije u istraživanje i razvoj. Svakako, eksponencijalni tehnološki rast, već i zbog same prirode eksponencijalnosti ne može da traje večno, ali mislim da nas ovim tempom očekuje barem još nekoliko decenija, ako ne i vekova, i pomalo je zastrašujuće kada čovek pomisli kakvom ćemo tehnološkom moći tada raspolagati, već i pogled samo malo više od tri decenije unazad na naše detinjstvo kada je kolor TV bio čudo tehnologije i najozbiljnija sprava u većini kuća, a prvi Spektrumi i Komodori se tek pojavljivali otkriva koliko se daleko stiglo za jako kratko vreme.
     (EU Citizen, 13. septembar 2016 11:43)

    # Link komentara

  30. Ima vec pokusaja sa organskim i sa kvantnim procesorima (koriscenje spina elektrona kao nosioca informacije - omogucava neverovatan skok performansi uz manju potrosnju energije).
    Kako bi se hladio procesor cije jezgro ima i "visinu"? Sam centar takvog jezgra bio bi strahovito topao pri sadasnjoj potrosnji tj disipaciji energije procesora.
    (Makarije, 13. septembar 2016 11:40)

    # Link komentara

  31. Uzmite broj tranzistora i preracunajte, pa cete vidjeti da je ovaj tzv. 'zakon' vazio vrlo kratko, a i za to vrijeme, vrlo nepravilno. U pitanju je marketing za Intel.
    A cak i da je vazio, sirova procesorska snaga ne znaci bas puno. Vjestacka inteligencija, prepoznavanje govora...o tome se govori preko 30 godina a nismo se odmakli maltene od pocetka.
    (Pajapatak, 13. septembar 2016 11:16)

    # Link komentara

  32. Mozda je to i dobro. Nakon 2021. neće više biti toliko brzog napretka računalnih komponenti, neće telefoni i kompjuteri postajati zastarjeli već nakon par mjeseci, kao danas. A mi smo svakako već odavno na jednom nivou računalnih performansi koje zadovoljavaju sve nase trenutne potrebe.
    (lebovitz, 13. septembar 2016 11:10)

    # Link komentara

  33. Murov zakon ne znaci nista, daleko je to od nekog pravila, cisto nagadjanje i nista vise...
     (najob, 13. septembar 2016 11:10)

    # Link komentara

  34. @ Alex

    Zato sto se decenijama dogadja ono sto je rekao. Pametnjakovicu.
     (fluks, 13. septembar 2016 11:08)

    # Link komentara

  35. To 3D postavljanje ne može da donese do nikakvih većih performansi jer ista veličina tranzistora traži istu količinu struje bez obzira dal ga ti redjao u 2D ili 3D.. I do sad nije bio problem veličina čipa jer su oni i onako mali vec potrošnja i odvod toplote.
    Ako imaš čip u istoj nm tehnologiji ali postavljen da kažeš u 3D i ima 4 sloja u odnosu na jedan u 2D on će biti iste veličine ali će trošiti 4 pita više struje i emitovati 4 puta više toplote..zato od toga nema ništa sem mozda nekog marketinškog poteza.
     (dzonikg, 13. septembar 2016 11:07)

    # Link komentara

  36. Nije to nikakva naucna definicija, samo nesto sto je izjavio neki lik. Ne znam zasto se uopste i spominje jer ima veoma malo znacaja na bilo sta.
    (alex, 13. septembar 2016 10:35)

    To naravno da nije naučna definicija vеć zakonitost koju je prvi definisao Gordon Mur suosnivač intela a koja traje do dana današnjeg.
    Međutim "taj lik koji ima malo značaja za na bilo šta" za razliku od uvaženog i priznatog komentatora Alexa neće doživeti kraj zakonitosti koja nosi njegovo ime.
    Prvo zbog toga jer nije više živ.
    A drugo jer se zakonitosti bliži kraj i to ne zbog disipacije toplote već zbog toga što se veličina tranzistora koja se približila veličini ~100 atoma.
    (disko nindža, 13. septembar 2016 11:03)

    # Link komentara

  37. Molim?
     (DeFacto, 13. septembar 2016 10:41)

    # Link komentara

  38. Nije to nikakva naucna definicija, samo nesto sto je izjavio neki lik. Ne znam zasto se uopste i spominje jer ima veoma malo znacaja na bilo sta.
    (alex, 13. septembar 2016 10:35)

    # Link komentara