1. Apple jednostavno NEMA arumentaciju za ovakav potez, i sva prica o "zastiti podataka" ne pije vodu - cilj je iskljucivo zatvaranje kruga (ekosistema) i onemogucavanje third-party servisiranja uredjaja, za vjek i vjekov - i tacka. Zasto je tako? Zato sto:

    1. Error 53 dobijate tek NAKON softverskog update-a. Uredjaj do tog momenta funkcionise normalno - sto znaci da je prica o "zastiti podataka" bajka za lakovjerne - i na ovom argumentu su, izmedju ostalih, i pokrenute tuzbe protiv Apple-a.

    2. Apple je preko tog istog update-a mogao da ONEMOGUCI funkcionisanje samog Touch ID senzora i tako rijesi pitanje "sigurnosti podataka" - ali je umjesto tog ubio vas CITAV uredjaj. Dakle, "sigurnost podataka" je u ovom slucaju izmisljotina. Prirodno stanje kaze - dio koji ugradite van ovlastenog servisa moze da NE FUNKCIONISE - ali ne i da permanentno onesposobi KOMPLETAN uredjaj.

    3. Apple NIKADA I NIKAKO nije OBAVJESTIO korisnika o potencijalnom problemu prije pojave istog.

    Ovdje je jasno o cemu je rijec - o magicnom terminu (kao i uvijek kada se govori o Apple-u) - o PROFITU. Cak i kada vam istekne garancija na uredjaj, pa makar i 5 godina od sada - MORACETE ga ga servisirate u ovlastenom Apple servisu i placate cijenu popravke 4 do 5 puta vecu nego li kod third-party servis resenja. "Ubivsi" vam uredjaj Apple vas na sebi svojstven nacin "kaznjava" sto dodatne pozamasne svote novca ne stavljate ponovo iskljucivo u njihov dzep - i to je jedina istina...
    (Fenrir, 13. februar 2016 14:32)

    # Link komentara

  2. Kasnite sa ovim tekstom godinu dana. Vec je gomila ljufi imala taj ptoblem,a i ja sam jedan od njih...
     (Sukos, 8. februar 2016 21:30)

    # Link komentara

  3. (Bankar, 08. februar 2016 16:58)
    Ma kakav prestiz,pa danas najvise Iphone-a je u vlasnistvu mlaogradjanstine,Pink pevaljki i prostaka.Ja ga koristim jer ne trazi nikakvo odrzavanje,uvek radi isto cak i posle duze vremena,a tu je baterije koja se brzo puni i solidno traje.
    Nemam nista protiv androida,dugo sam ga koristio,cak ih i danas imam.Al eto ovo je lakse za koriscenje.
    (Gradjanin opasnih namera, 8. februar 2016 19:44)

    # Link komentara

  4. @ . Nisam 100% siguran ali na bilo kojem novom autu ( BMW/ Audi/ Mercedes) zaista ne mozes tek tako da zamenis ni bravu. Cak i drugi akumulator kada stavis najverovatnije ces morati da ides u ovlasceni servis na reset ECU. Postoji nesto sto spada u zakonske normative koje proizvodjaci (bilo cega) moraju da ispune i ovo je posledica toga. ECU Audija da izvadis iz jednog i stavis na drugi isti takav Audi- zaboravi softverski je povezan za jedinicu sa kojom je isporucen iz fabrike. Ovo ne vazi samo za ECU vec i za masu drugih delova. Ne dopadati se ? Kupi nesto drugo, nece se niko zbog toga uzbudjivati. Pitanje zakonskih propisa i garancija se vrlo ozbiljno shvata na zapadu. Kada naruciocu isporucimo uredjaj on je vlasnik samo hardware-a i ima zakonsko pokrice samo dok mu mi isporucujemo ovlasceni HW i SW. Nema potpuni pristup parametrima-ovde smo mu dozvolili minimalne i maximalne vrednosti koje moze da podesi i to je to. Prckanje po software mu nije dozvoljeno i u slucaju bilo kakvih problema ako je nasa greska nadoknadjujemo kompletnu stetu (cifre mogu biti prilicno paprene ako neko pogine). Da li vam je sada jasno zasto se ponekad ne dozvoljava potpun pristup necemu? Software se mesecima testira u identicnom uredjaju koji se kupcu isporucuje samo da bi se izvukle bilo kakve moguce greske koje su skrivene u njemu. Garancija- 10 godina, bilo kakav problem na Sw ili HW resavamo u okviru All In ugovora- besplatno! Jeste, vi ste vlasnik Iphone-a ali garantni uslovi su poznati.
    (alfa, 8. februar 2016 19:00)

    # Link komentara

  5. da li moze neko da mi objasni (ozbiljan sam) sta se svi palite na iphone? samo bez onog ne secka, procesor ubica i sl. kad svi koriste viber, fejs i slicne gluposti koji neki samsung od 200 evra podrzava. Ako se palite na prestiz onda razumem i to mi je u redu skroz. Ja se recimo lozim na satove...
     (Bankar, 8. februar 2016 16:58)

    # Link komentara

  6. Daj bre, ovo prevazilazi sve granice. @maks zamisli da kupis auto od Audija, brava se pokvari i zamenis je/ das prijatelju da zameni i sad kompanija Audi ima pravo da ti onesposobi auto za rad i voznju? Ne ide to tako. Kad kupis nesto, onda je tvoje. Nije ovo software, pa da kupujes licencu na koriscenje uredjaja. Kupujes uredjaj.
    (., 8. februar 2016 16:52)

    # Link komentara

  7. Koliko smo mi Srbi glup i ostrašćen narod. Zatucani smo dvadesetgodišnjom izolacijom.

    Suština ove proče je bezbednost vaših podataka. Zamislite slikate vašu ženu golu, izgubite telefon ili vam ukradu, a onda zamene touchid loguju se na vaš telefon i onda bi naravno opet Apple bio kriv što se vaša žena golih grudi smeje sa redtoubea :)
    (PetarJ, 8. februar 2016 14:51)

    # Link komentara

  8. @NoName

    Ako svoje tvrdnje možeš da dokažeš (da je navodno to kao samo neka Appleova "priča za javnost" da se otisci sa Touch ID nikad ne šalju njima, a da je "realnost drugačija"), gde su ti dokazi?

    Razni sajtovi koji prenose vesti o tehnologiji bi vrlo verovatno debelo platili nekom ko bi mogao da dokaže nešto poput toga.

    Evo ti citat sa Apple sajta direktno, da vidimo šta tačno kažu: The actual image of your fingerprint is not stored anywhere, and is instead converted to a mathematical representation of a fingerprint that cannot be reverse engineered into one. This mathematical representation is stored in a Secure Enclave within your phone’s chip, and is never accessed by iOS or other apps, never stored on Apple servers, and never backed up to iCloud or anywhere else.

    Znači, jasno kažu da se slika otiska ne čuva nigde (ni u telefonu), nego da se pretvara u matematičku reprezantaciju otiska koja se ekriptuje i čuva na čipu kojem čak ni iOS niti aplikacije nemaju pristup (samo hardware Touch ID sistema pristupa tom čipu)... takođe jasno kažu da se to nikada ne backupuje na iCloud niti bilo gde drugde.

    Bila bi velika vest ako bi neko dokazao suprotno... a ipak takvu vest nismo čuli ni od koga.


    @k

    Isto ću i tebi da kažem... Gde su ti dokazi da se otisci šalju bilo kome?

    A to što za iMessage poruke kažeš "zašto bi ih presretali u tranzitu kad su im početni i krajnji uređaji otvorena knjiga"... Kaže ko?

    Da pogađam... nemaš ni za to dokaze, je l' da?
    (Maks, 8. februar 2016 13:19)

    # Link komentara

  9. opet senzacije gde je nema!!!
    home button je KLJUČ koji otvara vaš telefon!!!
    ni za svoj auto ne bi hteli da ga svakli šloser može menjati!
    za auto po novi ključ idete u OVLAŠTENI servis
    za telefon isto tako
    usput,
    ako vam se telefon blokirao, stavite natrag originalni home button, telefon ce proraditi, i trkom u ovlaštenu radnju
    (serviser koji zna, 8. februar 2016 11:41)

    # Link komentara

  10. @(Nnn, 8. februar 2016 08:33)

    Ti si u pravu ali sa bilo kojim drugim uredjajem. Kada kupis Apple uredjaj on nije tvoj, apple ce odlucivati kako ces ti koristiti uredjaj posto je vecinu setovanja zakljucano, sve tvoje licne podatke MORAS da stavljas na njihov server, nemozes da prebacuje podatke sa telefona na telefon jer apple to ne dozvoljava, svaku aplikaciju ili pesmu moras da kupis... Inace, za one koji neznaju, Motorola je prva napravila telefon koji se otkljucava otiskom prsta 2011. godine.
    (Pedja, 8. februar 2016 10:32)

    # Link komentara

  11. E preterase ga stvarno. Vidim da cu posle dugih 7god menjati brend telefona ako ovo ispadne istina!
    (Kapetan Amerika, 8. februar 2016 10:23)

    # Link komentara

  12. @Maks

    Jedno je prica za javnost, a realnost je drugacija.
     (NoName, 8. februar 2016 10:03)

    # Link komentara

  13. Razlog ovoga je veoma jednostavan. U pitanju je bezbednost vasih podataka za koju je Apple vise puta rekao da ulaze maksimalne napore da je zastiti. Svi znate kako tech kompanije sakom i kapom dele informacije o svojim korisnicima Americkoj Vladi i da ostavljaju rupe koje bezbednosnim sluzbama omogucavaju da vam "upadnu" u telefon. I kod Apple-a toga ima, ali ni u pribliznoj meri koliko kod drugih, a mnoge stvari su tako enkriptovane da im je nemoguce pristupiti. Zapravo, Americka vlada je toliko zabrinuta zbog Appleove "neadekvatne saradnje" da je Tim Cook pre par meseci morao da ide pred komisiju Kongresa da objasnjava Appleovu politiku bezbednosti. Ploca i touch id iz svakog telefona su upareni i ne mogu jedno bez drugoga. Dakle ne moze ni originalni touch ID sa drugog originalnog telefona. Mora kompletna zamena telefona, nova ploca, novi touch ID. Ako je telofon u garanciji, neostecen i ne otvaran, dobicete novi za Dz (mada ako vam je riknuo Touch ID velika je verovatnoca da vam je telefon ispadao jer to ne riknjava tek tako). Ako je telefon van garancije ili ostecen, moracete da doplatite oko 300€ za novi.
    Ako vam pukne ekran, a touch id radi i ako bas zelite sami da se igrate, obavezno skinite originalno dugme sa starog displeja i stavite na novi. Desava se cesto da u neovlascenim servisima koriste zamenske ekrane koji dolaze i sa touch id-jem i da zamene sve i onda ste ga ugasili. Ko zna koliko je ovakvih slucajeva u Srbiji, a serviseri naravno nisu imali pojma.
    (Objasnjenje, 8. februar 2016 09:32)

    # Link komentara

  14. U momentu kad platim 700€ i napustim radnju sa ovim telefonom doslovno IMAM PRAVO da ga rasturim u param parcad, prodam dalje, zapalim i dam bilo kojojdrugoj osobi da radi sa njim sto je je volja jer je to tada MOJE i niko mi ne moze ukrasti pravo na licnu svojinu!
    (Nnn, 8. februar 2016 08:33)

    # Link komentara

  15. ma kakvi sns botovi imaju garant sumsung galaxy grand neo, isti nam je kao galaxi s 6 samo kanta, nama super
    (maxi, 8. februar 2016 08:15)

    # Link komentara

  16. ... uverava korisnike da se otisci nikada ne šalju njihovim serverima..

    NSA servere nisu spominjali?
    Isto važi i za nemogućnost čitanja poruka u tranzitu - zašto bi ih presretali u tranzitu kad su im početni i krajnji uređaji otvorena knjiga.
     (k, 8. februar 2016 08:15)

    # Link komentara

  17. Citajuci ove komentare ne treba nama jos jedan verski rat...ovi bi se pobili za telefon !
    (AJA, 8. februar 2016 08:04)

    # Link komentara

  18. Radim u servisu za mobilne telefone i tablete u centru Geteborga u Swedskoj. Nemamo licencu za popravku Apple uredjaja a popravili smo do sada nekoliko stotina Iphona 6. Problem jeste prosutan ali ako se ne ošteti dugme (senzor otiska) ili njegov flex kabal nema razloga za brigu. Zato uvek pri preuzimanja Iphona 6, 6+,6s ili 6s+ uvek pitamo i testiramo dugme i čitač otiska jer ako je slučajno u kvaru onda kažemo mušteriji da ne sme da updatuje ili uradi restore na svom Iphonu jer će izaći greška i Iphone će biti beskoristan. Ovo je stvarno veliki problem jer moramo vrlo pažljivo da uradimo reparaciju moba bez greške a vreme je 30 minuta za zamenu npr ekrana. Zamislite samo da na mobu od 700-1000 evra jedno dugme od 7 evra diktira koliko dugo će vam raditi mob. Ne,ne možete da ga zamenite novim jer je direktno kodirano i vezano jedinstvenom vezom za sam procesor. Šteta što Apple ovo ne govori mušterijama pre neko što kupe Najnoviji Iphone :)
    P.S LG i SONY imaju touch ugrađen direktno u staklo. Pukne li vam staklo na bilo kojoj Z ili G3,G4... Morate zameniti ceo display :)
    Pozdrav!
     (Nexi, 8. februar 2016 06:52)

    # Link komentara

  19. Posle prve izmene displaya na 5S kad je prestao da radi citac bilo mi je jasno u cemu je fazon. Inloging je i dalje bio moguc putem koda, bas kao sto po prvom paljenju mora kod da bi funkcionisao citac otiska.

    Nisam isao kod legitimnog servisa vec sam pazljivo odvojio celo dugme i prebacio ga na novi display i sve radi.
    Tako da nista od ove price. Hoce da mlate kintu na racun servisne mreze jer uzimaju novac i od servisera za izdavanje i odrzavanje licence!

    Kladim se da serviser u slucaju izmene displeja zajedno sa citacem otiska pre gasenja uredjaja ukuca neku sifru, servisnog moda te se delefon tako ugasi i ostavlja otvorenu mogucnost izmene IDa senzora.
    Nisu oni izkomlikovali nista bespotrebno a sto sve nije procurilo na WEB je iz razloga sto placaju krvave pare za licence pa nisu ludi sami sebi da sakate biznis!
     (Swedenonline, 8. februar 2016 06:26)

    # Link komentara

  20. @mile

    puna je skupstina atakvih kao ti :)
    btw diploma ne cini coveka pametnim za sve, znam gomilu visoko obrazovanih ljudi koji osim svog posla ne znam kako zive koliko su nesposobni...
     (sax, 8. februar 2016 06:05)

    # Link komentara

  21. "Iz Applea saopštavaju da je “Error 53” rezultat bezbednosnih provera, čiji je cilj zaštita korisnika."

    Ovako se nisam ludacki smejao od kako sam gledao poslednji video Nicki Minaj.

    Goodbye, Apple...good morning Yotaphone!
    (DEDA CVETKO, 8. februar 2016 03:40)

    # Link komentara

  22. Onaj kime se pokvari iPhone i ne zasluzuje bolju protiv uslugu
    (Me - nikad, 8. februar 2016 03:03)

    # Link komentara

  23. Razbio sam regularno kupljen iPhone 6 + u garanciji, odnesem ga u ovlašteni servis "Macola" na popravak. Pregledaju i kažu da ne popravljaju telefon već će mi uz doplatu od 47.000 din dati drugi nov isti takav. Platio, dobio nov fon, meni ovo odgovara.
    (Bane, 8. februar 2016 01:48)

    # Link komentara

  24. @Miles Davis, da je Majls ziv za iPhone bi reka da je đubre! Da li ti uopće znas tko je bio Miles kad se već vlastito oslovljavas tako.
    (bruder, 07. februar 2016 23:14)

    Ćuo sam da je bija domobranski glazbenik, ne?
     (Miles Davis, 8. februar 2016 00:55)

    # Link komentara

  25. @Mile

    Kao sto rekoh - pricas o necemu sto ne razumes i ne shvatas a ja nemam volje da objasnjavam. Imas Google i vadi informacije ako te zanima problematika po pitanju Touch ID-a a i Max je ovde dole ukratko objasnio.
    (alfa, 8. februar 2016 00:26)

    # Link komentara

  26. Kako su slatki svi ovi komentatori sto se nerviraju oko najboljeg smartfona - iPhone. Znam da ga mnogi mogu samo sanjati, ali nemojte da vam kida zivce! (Sent from my iPhone).
    (OLUVERA, 8. februar 2016 00:24)

    # Link komentara

  27. Samsung ce slaviti ovo eto vece prodaje niotkuda, ovog sto je doneo ovakvu odluku bih izbacio iz kompanije osim ako popravka nije besplatna.
     (jovan, 8. februar 2016 00:15)

    # Link komentara

  28. tako i treva, neka sisaju ovce, malo jabuci para pa se boje da ce ih koji servis zaobici i da nece jos koju paru zaraditi.
    a ova izjava o sigurnosti je komicna ?
     (hmmm, 8. februar 2016 00:10)

    # Link komentara

  29. Kladim se da sns botovi svi imaju iphone....
     (MarkoNS, 7. februar 2016 23:50)

    # Link komentara

  30. Rešenje je jednostavno ! Kupite neku drugu marku...!
     (Mile sa Liona, 7. februar 2016 23:49)

    # Link komentara

  31. Koje ste vi budale.Kome radi krekirani iphone? Imam sve iphone-ove od dvojke do setice i svi rade osim jednog koju mi je majstor na vidikovcu "servisirao" i usput ocistio i promenio softver.Nisam ajfonovac.Imam i puno Samsunga, samo mislim da kvazimajstori na taj nacin smanjuju vek trajanja telefons i narusavaju ugled firme koji se bazira na kvaliteti
    (Banjac, 7. februar 2016 23:25)

    # Link komentara

  32. @Miles Davis, da je Majls ziv za iPhone bi reka da je đubre! Da li ti uopće znas tko je bio Miles kad se već vlastito oslovljavas tako.
    (bruder, 7. februar 2016 23:14)

    # Link komentara

  33. znaci ne verujem kakve komentare ljudi pisu..
    (3d, 7. februar 2016 23:10)

    # Link komentara

  34. @(Mile, 7. februar 2016 21:08)
    Čekaj... je l' ti to ozbiljno pokušavaš da porediš privatnost imenika i poruka na Android i privatnost otisaka na iPhone? Ajde, molim te, objasni nam po kojoj to "logici"?

    Apple još kada je uveo Touch ID na iPhone 5S je jasno rekao da će informacije o otiscima koje su čuvaju enkriptovane u Secure Enclave na A7 čipu da budu dostupne isključivo Touch ID senzoru.

    Jasno su rekli (ima snimak) da se te informacije nikada ne čuvaju na Apple serverima, da nisu dostupne ni drugom softwareu i da se čak ni na iCloud ne backupuju.

    Zašto Apple korisnici veruju Appleu da je to tačno što su rekli? Pa zato što je Apple firma iz USA, a tamo bi neka firma mogla da bude tužena ako bi javno u okviru promocije nekog uređaja iznosila netačne informacije o proizvodu samo da bi ga prodali.

    Ako u USA firma uverava korisnike da se otisci nikada ne šalju njihovim serverima, to mora da bude i tačno, da ne bi bili tuženi i da im firma onda ne bi bila u vrlo ozbiljnim problemima.

    Ne bi bilo korektno pričati ni da Apple čita poruke na iMessage.

    Za iMessage i FaceTime Apple na zvaničnom sajtu kaže: Apple has no way to decrypt iMessage and FaceTime data when it’s in transit between devices. So unlike other companies’ messaging services, Apple doesn’t scan your communications, and we wouldn’t be able to comply with a wiretap order even if we wanted to.

    Potraži i članke na temu "iMessage and FaceTime Ranked as Most Secure Mass-Market Messaging Options"
    (Maks, 7. februar 2016 23:04)

    # Link komentara

  35. Ne razumem "a priori" komentare za i protiv iphona. Mislim, ovde se mogu čuti razne kvalifikacije koje govore više o ljudima koji tako olako etiketiraju druge. Po njima, ja sam budala, ovca za šišanje, itd... A šta bi bilo kada bi me, recimo, znali lično?! (ETF dipl.ing, EC Ph.D., Mensa, +4k/month, itd...) i pritom ja mobilni koristim samo za osnovne potrebe i bitno je da radi!
    (Mile, 7. februar 2016 23:03)

    # Link komentara

  36. Zamisli situaciju,kupis automobil ako otvoris haubu ti a ne ovlasteni serviser,auto možeš da daš sinanu kad krene da skuplja staro gvožđe.
     (crvljiva jabuka, 7. februar 2016 22:37)

    # Link komentara

  37. Kada kupite nov auto koji se pokvari i odete kod majstora Pere u Mali Mokri Lug da vam ceprka po kolima jer eto Pera je jeftiniji. Onda shvatite da je majstor Pera sa razlogom jeftiniji i vas auto nije kako treba, onda naravno pocnete da pljujete po proizvodjacu automobila...
    Meni to tako lici. Vlasnik sam androida cisto da se zna i meni je njihov potez itekako opravdan. Druga je prica sto mi nemamo para za ovlasceni servis.
     (xdc, 7. februar 2016 22:15)

    # Link komentara

  38. Ono što naš narod pljuje treba raditi il kupiti. Nemam ajfon al je dobar telefon i kupio bi ga da mogu, a ovu količinu zavisti i zlobe u životu nisam video.
     (Miles Davis, 7. februar 2016 22:10)

    # Link komentara

  39. Ukoliko je bezbednost podataka korisnika u pitanju, postoje mnogo lepsa resenja od tog koje namecu - daljinsko brisanje memorije telefona. Svaki android ima tu opciju (mada verujem da nisu svi upoznati sa time), verujem da je tako i za apple uredjaje. Dakle, ukoliko se telefon izgubi ili ti neko ukrade, sigurno je moguce da se pristupi netu i izda komanda "wipe phone", tj. brisanje memorije uredjaja nego sto ce taj neko ko nadje ili ukrade telefon stici da zameni skener otisaka i dobije pristup osetljivim podacima. Svakako, verujem da ima jos mnogo resenja koja ne ukljucuju ovakve mere, ali ova definitivno njima donosi profit, tako da ih boli uvo. Njihove telefone ce ljudi svakako kupovati sta god da urade (dokle god ne upropaste telefone), a i ovo ce se brzo zaboraviti...
    (Milan, 7. februar 2016 21:51)

    # Link komentara

  40. Varljivo leto...
     (Delije Čikago, 7. februar 2016 21:32)

    # Link komentara

  41. @alfa
    Sigurnije mi je da mi čitaju imenik i glupe poruke nego da Amerika ima npr moj otisak prsta, pozz
     (Mile, 7. februar 2016 21:08)

    # Link komentara

  42. Mislim da je @Maks objasnio ovim lajavcima. Slazem se da Apple dere, al da su bas truba nema sanse, pa ne koriste samo tinejdzeri i tatini sinovi telefone, pa zar konkurencija ne bi jedva cekala da im nadje neku manu? Svaka cast Maks.
    (33, 7. februar 2016 21:04)

    # Link komentara

  43. Pa šta ako ne radi posle servisa? I neispravan može da se stavi na sto u kafiću
     (Slavoljub Petrović, 7. februar 2016 20:48)

    # Link komentara

  44. vase pravo da budete ovca.
     (epl, 7. februar 2016 20:27)

    # Link komentara

  45. HA,HA,HA,HA. Kad se skupe ovde obozavaoci Alkatela, Blekberija, Nokie 3110, i propale Lumije da objasnjavaju kako je Jabuka smece a njeni vlasnici ovce. Zamena teza gospodo, zamena teza.
    (medjed, 7. februar 2016 20:21)

    # Link komentara

  46. @zoka, mislis previsoka cena za retardiranje?
     (urajko, 7. februar 2016 20:21)

    # Link komentara

  47. sekta
     (konstantin, 7. februar 2016 20:12)

    # Link komentara

  48. Koliko ljudi procita tekst pre komentarisanja? Oko 3%
     (Vladimir, 7. februar 2016 19:35)

    # Link komentara

  49. Zato ja to djubre i ne kupujem
     (Mad Max, 7. februar 2016 19:14)

    # Link komentara

  50. Ovce su za šišanje, samo napred epl, uzimaj pare od budala!
     (zaki, 7. februar 2016 19:10)

    # Link komentara

  51. Živeo Staljin i svetska revolucija!
    (Staki, 7. februar 2016 19:06)

    # Link komentara

  52. Aaa nas kompleksase,jabucare pustite :) Naposletku,ako telefon rangirate kao statusni simbol,onda ste duboko u zabludi.Jabucari bez brige za home button,cist marketing..
    (Alekk, 07. februar 2016 18:02)

    zapravo vas sazaljevamo. puno srece sa vasim statusnim simbolom. I ne zaboravite tu je uvek za vas licni licencirani apple tehnicar da opravi vas statusni simbol za "skromnu" sumu novca.
     (..., 7. februar 2016 19:02)

    # Link komentara

  53. Eto vam Apple... Koja smejurija...
     (Brade, 7. februar 2016 18:56)

    # Link komentara

  54. @(3-phase cretin, 7. februar 2016 17:17)
    A na koji bi to način nepriznavanje garancije sprečilo nekog da neovlašćeno čačka tuđi telefon da nisu stavili takav sistem da proverava hardware Touch ID-ja?

    Zamisli da imaš u telefonu razne poverljive podatke i da ti je plus telefon vezan za bankovni račun i da na pritisak Touch ID dugmeta možeš da kupuješ nešto po radnjama i da se to naplati na tvoj račun.

    Da li bi u slučaju da izgubiš takav telefon bio zabrinut da neko ne pokuša da ga otključa bez tvog odobrenja ako telefon ne bi imao neki takav sistem ili bi se zadovoljio samo da u garanciji piše nešto poput "nemojte neovlašćeno da čačkate hardware"?

    @ (Šmi, 7. februar 2016 17:15)
    Pitaš kako da znaš ko ima licencu? Tako što odeš u neki Apple Store ili kod ovlašćenih Apple distributera.

    @(kurajber, 7. februar 2016 16:29)
    Pišeš besmislene stvari. O kakvom slanju kodova za "gašenje telefona" pričaš? Tu je reč o tome da OS proverava hardware Touch ID-ja i ne dozvoljava korišćenje uređaja ako detektuje da je neko čačkao hardware Touch ID-ja (sistem za čitanje otisaka prsta koji se koristi za verifikaciju novčanih transakcija i kao zamena za šifre), da nečija sigurnost ne bi bila ugrožena ako bi neko zlonameran čačkao tuđi telefon, a nije kao da neko sedi u Apple i kao jednog dana da kaže "Evo, neko je cinkario Žiku i Miću da su njih dvojica išli u nezvaničan servis" i onda da kao uzima telefon i kuca SMS-ove sa nekim "kodovima za gašenje" nekom Žiki i Mići.
    (Maks, 7. februar 2016 18:54)

    # Link komentara

  55. @Alekk A što misliš da je svima koji ne vole Epl, on stran ili preskup? Dobar Android košta koliko i Ajfon, oba se mogu kupiti preko paketa,ja sam koristio oba,i Ajfon mi se ne sviđa,baš zbog toga što nikada nisi stvarno vlasnik,što te ograničavaju, a govore da je to za tvoje dobro. E, ja smatram da bolje znam šta je dobro za mene,pogotovo za te pare,ne zato što je preskup,za mene nije, ne zato što ga nisam probao,jesam,nekoliko modela. I ne smatram da sam zato bolji od nekog,svako za svoj novac nek bira,i sudi... Pozdrav
     (nedamime, 7. februar 2016 18:47)

    # Link komentara

  56. Platis uredjaj papreno, a i dalje ko da nije tvoj. Ne mozes s njim da radis sta hoces, ne mozes da stavis softver koji hoces, ne mozes da ga popravljas, rasklapas, ne mozes ovo ne mozes ono. Mozes samo da ga pokazujes. Malo previsoka cena za rentiranje.
    (zoka, 7. februar 2016 18:23)

    # Link komentara

  57. Google, Apple i slicne kompanije su mi u rangu Standard Oil, British Petroleum...LockHead i slicnih militaristickih korporacija koje prezirem!
     (MTK, 7. februar 2016 18:13)

    # Link komentara

  58. ... samo ja i niko drugi.... cccc
     (Čvarkov, 7. februar 2016 18:10)

    # Link komentara

  59. Kao i obično gomila komentara o materiji koju ne razumeju. Ako napravite rezervnu kopiju i telefon vratite na fabricka podešavanja moguće je zameniti senzor i van njihovih servisnih centara. Problem je samo kada je touch id aktiviran. Zaista me zanima za čega ljudi u Srbiji koriste telefon pa se tako olako odnose po pitanju sigurnost podataka.
    (alfa, 7. februar 2016 18:07)

    # Link komentara

  60. Bravo Apple deri ovce. Ja koristim Blackberry. Vrhunski OS tri puta jeftiniji telefoni od Applea.
     (Miki, 7. februar 2016 18:06)

    # Link komentara

  61. Hahahahaha, kupiš telefon das celo bogatstvo, ali telefon izgleda nije zapravo tvoj :D
     (Mile, 7. februar 2016 18:02)

    # Link komentara

  62. Povodom teksta se nisam uopste uzrujao,jer ova prica nece proci,naposletku istina je sve sto novine objave?Uzrujava me cinjenica koliko ima sujetnih korisnika sljamsunga preko paketa ovde?Jel toliko boli jedna obicna jabuka koju toliko vredjate da se kosi sa ljubomorom?Ono sto vam je strano ne znaci i da nije dobro,ono sto vam je skupo ne znaci takodje da nije dobro..Evo mili moji rode,sljamsung je 5x bolji telefon od bilo kog ios a..Jel okej sada? :)) Aaa nas kompleksase,jabucare pustite :) Naposletku,ako telefon rangirate kao statusni simbol,onda ste duboko u zabludi.Jabucari bez brige za home button,cist marketing..
    (Alekk, 7. februar 2016 18:02)

    # Link komentara

  63. A sta njih briga sta cu ja da radim sa svojim telefonom?
     (red, 7. februar 2016 17:23)

    # Link komentara

  64. Jedna stvar je ne priznavati garanciju ako neko neovlašćen prčka po telefonskom hardveru. Sasvim je drugo prodavati ljudima nešto za hiljadu dolara a za sebe zadržati večno pravo da radiš šta hoćeš sa tim uređajem.
     (3-phase cretin, 7. februar 2016 17:17)

    # Link komentara

  65. ako, ovce su za šišanje :)
     (nesa, 7. februar 2016 17:15)

    # Link komentara

  66. Kako da znam ko ima licencu?
     (Šmi, 7. februar 2016 17:15)

    # Link komentara

  67. Hahaha,jadni aple fanovi,ima da im oderu kozu sa ledja.
     (Perspektiva, 7. februar 2016 17:09)

    # Link komentara

  68. Kakva postena kompanija, nisu cak ni pohlepni -.-
    (Djoki, 7. februar 2016 16:57)

    # Link komentara

  69. Sta cu sad? Necu moci da dodjem u kafanu i moj iphone stavim na sto zajedno sa kljucevima od audija... zaista tragedija.
     (Vilotic, 7. februar 2016 16:46)

    # Link komentara

  70. Bezobrazluk! A verovatno svaku glupost u ovlascenom servisu debelo naplate. Ali ne sumnjam da ce svoje fanove ubediti da tako i treba!
     (Kavric, 7. februar 2016 16:39)

    # Link komentara

  71. zato ja nokad nisan hteo da imam bilo sta sto ima i ispred naziva.
     (kuza, 7. februar 2016 16:37)

    # Link komentara

  72. Ha ha... oce to... Cenim par meseci dok neko ne nadje zaobilaznicu za zastitu...
     (perica, 7. februar 2016 16:33)

    # Link komentara

  73. Cek ja sam mislio da se oni ne kvare?
     (Canada, 7. februar 2016 16:29)

    # Link komentara

  74. Jednom kad neko bude hakovao Apple, a hoće samo je pitanje vremena, pa kad pošalje kodove za gašenje telefona al će biti veselo.
     (kurajber, 7. februar 2016 16:29)

    # Link komentara

  75. Debilizam
    (živka ministarka, 7. februar 2016 16:27)

    # Link komentara

  76. Realno, ima smisla. Samo je naslov malo senzacionalistički. Odnosi se na Home dugme.
     (Marx, 7. februar 2016 16:24)

    # Link komentara

  77. znam....jer imam iskustva...kokegi sam mjenjao prednji panel,ne znajuci da je prije toga bio aktivaran otisak prsta,naravno prednji panel je od nekog drugog uredjaja,te mu sad otisak prsta ne radi...napravio update na noviji IOS ,cini mi se 9.2 i error 53,a to znaci da je home tipka i maticna povezani,te ako nije original tipka koja je prije bila ,mozete zaboraviti,ili ne raditi update....
    u slucaju da se home tipka pokvari,ako je u garanciji,dobivate novi uredjaj,ali u sustini 80% slucajeva nece vam priznati garanciju,jer kao vi ste krivi,pocnu izmisljati neke izgovore i slicno...ako je neka manja ogrebotina ,onda kao mob.je ziher pao,...
     (KikiRiki, 7. februar 2016 16:22)

    # Link komentara

  78. smeće
     (Komšija Zmaja od Sipova, 7. februar 2016 16:22)

    # Link komentara

  79. hahahaha smijesna jabuka i precijenjena....haos sa njima
     (xxx, 7. februar 2016 16:20)

    # Link komentara

  80. Čista diskriminacija. Ako nesto, neku stvar u ovom slučaju telefon, kupim-platim mogu da radim sta hocu sa njime, a ne da mi određuju da li ce da radi ili ne?
    Ziveo CyanogenMod.
    (Donald Tramp, 7. februar 2016 16:20)

    # Link komentara

  81. Pa, normalno...

    Misliš ako si kupio iPhone da je on tvoje vlasništvo?

    iPhone - lejbl na mozgu ljudi vrlo niskog IQ-a.
     (Sibirski tigar, 7. februar 2016 16:18)

    # Link komentara

  82. hahaha kakvi derači ovaca..ne bih to đubre nosio da mi poklone, odmah bi ga prodao..
     (miki, 7. februar 2016 16:18)

    # Link komentara

  83. Obzirom da se Touch ID sistem ne koristi samo za obično otključavanje ekrana, nego i za verifikaiju novčanih transakcija kada se plaća preko Apple Pay (to nije samo za plaćanje na Apple sajtu... u USA mnoge firme prihvataju Apple Pay kao opciju za plaćanje) i kao zamena za šifre, a i u "Secure Enclave" se čuvaju informacije o otiscima za koje je Apple još kada je uvodio to rekao da će radi sigurnosti to da bude potpuno izolovano od aplikacija i da te infomacije neće da napuštaju uređaj, onda naravno da ne žele da ostave mogućnost da neko ko nije ovlašćen čačka hardware za Touch ID sistem, pa da posle njih neko krivi ako dođe do zloupotreba.

    To se odnosi samo na hardware koji je vezan za Touch ID sistem gde je potreban visok nivo sigurnosti.

    To ne znači da sad ne možete da radite ni popravke baterije ili nekih drugih komponenti koje blage veze sa Touch ID nemaju... nego samo da Touch ID ne može da popravlja neko ko nije ovlašćen serviser (ne mora da bude neki Apple Store, pošto imaju i zvanični Apple distributeri ovlašćenje servise za Apple uređaje) jer je potrebno da zvaničan servis nakon popravke neke komponente koja ima veze sa Touch ID uradi re-validaciju hardwarea.
    (Maks, 7. februar 2016 16:10)

    # Link komentara

  84. Kad nesto kupis onda je to tvoje. Ne moze aple da unistava privatnu svojinu. Mogu da odbiju servis i garanciju, ali da blokiraju telefon zato sto im se tako svidja, to je kradja i kriminal.
     (Nepristojni stvor, 7. februar 2016 16:06)

    # Link komentara

  85. Ako je ovo tačno vrhunac je bezobrazluka kompanije nezasite para koja je sve na tom iphoneu podredila da što više očerupa kupca zato on ni ne može mnoge stvari jer to kupertincima nije u interesu tako da mi zaista nisu jasni ljudi koji se kunu u ovaj telefon i postavljaju ga na neki pijedastal uređaj koji gotovo potpuno onemogućava bilo kakvu slobodu evo sad i slobodu gde će ga vlasnik popraviti i sve to uz izgovor lažne bezbednosti odakle im pravo da to rade mada mene briga ja ga ionako neću nikad kupiti hvala bogu alternativa dovoljno i previše.
     (Nebojša, 7. februar 2016 15:59)

    # Link komentara

  86. U Srbiji ima ovlašćenih za ovo ili?
     (Quincy Miller, 7. februar 2016 15:55)

    # Link komentara

  87. Eee apple-ovci moji dragi to Vam je to kada Vas Vasa cenjena firma zavrne, pa cete u buduce morati skupo da plat8te jeftinu popravku. Vidim imacemo porast korisnika androida. :)
    (Tehno, 7. februar 2016 15:54)

    # Link komentara

  88. hahahah to ona fora,samo ovlasceni servis sme da popravlja,a kod njih popravka 10× skuplja nego sto je realno ... sekta
     (nemanja, 7. februar 2016 15:53)

    # Link komentara

  89. Smešno... kakva divna stvar... uživajte u uređaju koji se inače kvari
     (Nikola, 7. februar 2016 15:50)

    # Link komentara

  90. Lopuze
     (lopovi, 7. februar 2016 15:35)

    # Link komentara

  91. Orvel i Haksli su mala deca za ove... apsolutno prezirem ovu kompaniju...
     (covek, 7. februar 2016 15:35)

    # Link komentara

  92. "Iz Applea saopštavaju da je “Error 53” rezultat bezbednosnih provera, čiji je cilj zaštita korisnika."

    Vecu glupost skoro nisam procitao.
    (RATM, 7. februar 2016 15:34)

    # Link komentara

  93. 2018 ce nemacka biti moja
    (ooonoja, 7. februar 2016 15:33)

    # Link komentara

  94. ja sam okupirao beograd pre 3 godine svojim radom a ovi sto prose tamo nek se spuste na zemlju...
    (ooonoja, 7. februar 2016 15:32)

    # Link komentara

  95. Platite nam deo 200-300€ ili kupite nov i phone.. :)
     (Mr_No_Name, 7. februar 2016 15:30)

    # Link komentara

  96. Ovo je polovicna vest koja stvara pogresno misljenje. Error 53 se odnosi samo ako je TouchID tampered, tj ako je neko neovlasten cackao sensor za citamje otiska prsta. . Telefon se blokira jer je prespostavka da je neko kompromitova metod autentikacije.
    (Achitwn, 7. februar 2016 15:25)

    # Link komentara

  97. Samo im stalo do para. Kada ostale kompanije krenu da upražnjavaju ovako nešto, hiljade servisera će prestati da rade. A licence za popravku skupe ko đavo. To se zove držanje monopola.
    (ŠumadinacSD, 7. februar 2016 15:15)

    # Link komentara

  98. Samo im stalo do para. Kada ostale kompanije krenu da upražnjavaju ovako nešto, hiljade servisera će prestati da rade. A licence za popravku skupe ko đavo. To se zove držanje monopola.
    (ŠumadinacSD, 7. februar 2016 15:15)

    # Link komentara