Facebook kreće u još žešću borbu protiv terorizma

Facebook nastoji da pronađe što efikasnije načine za sprečavanje širenje terorističke propagande, govora mržnje i nasilnih video snimaka na svojoj mreži. Zbog toga će ta kompanije omogućiti besplatno oglašavanje organizacijama koje se bore protiv terorizma i radikalizma, kako bi promovisali poruke korisnicima za postoji sumnja da bi mogli da budu radikalizovani.

Izvor: telegraph.co.uk, zimo.dnevnik.hr
Podeli
GettyImages
GettyImages

Kao što je poznato, teroristi ISIS-a godinama pokušavaju da regrutuju nove članove upravo putem društvenih mreža, a velike internet kompanije, kakav je Facebook, do sada nisu pronašle trajno rešenje kako bi sprečile širenje njihove propagande i regrutovnje putem mreža.

Facebook se nedavno ponovno našao na udaru kritika zbog količine radikalnog sadržaja posle nedavnih terorističkih napada u Londonu. Neki kritičari su ih optužili da profit stavljaju na prvo mesto, ispred bezbednosti korisnika.

To je reakcija i na nedavnu izjavu premijerke Tereze Mej koja je obećala da će suzbiti ekstremističke ideologije i mržnju sa interneta, ali je sa francuskim predsednikom Makronom razgovarala o potencijalnoj pravnoj odgovornosti tehnoloških kompanija koje ne uklone sporni sadržaj sa svojih stranica/mreža.

"Niko ne bi trebalo da živi u strahu od terorizma i svi moramo da odigramo svoju ulogu u zaustavljanju širenja nasilnog ekstremizma", prokomentarisala je izvršna operativna direktorka Facebooka Šeril Sandberg nova nastojanja njene kompanije u borbi protiv terorizma.

Ona je dodala da na Facebooku nema mesta za mržnju i nasilje, a ono što je ključno za sprečavanje njihovog širenja na ovoj mreži jeste saradnja tehnoloških kompanija, udruženja civilnog društva, istraživača i vlada država.

Pored omogućavanja besplatnog oglašavanja neprofitnim organizacijama, Facebook će finansirati i istraživanja kako bi se pronašao najbolji način za borbu protiv terorizma, a posvetiće se i edukaciji o načinu praćenja i reagovanja na ekstremistički sadržaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.