Kako je Facebook kopirao Snapchat

Milijarda koju je Mark Zakerberg platio za Instagram višestruko mu se isplatila, a iako je na sličan način pokušao kupiti i Snapchat, Evana Spegela nije impresionirala njegova ponuda i dva puta ga je odbio.

Dnevnik.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kako Zakerberg nije mogao da ga kupi, odlučio je da kopira njegove opcije, pa danas aplikacije koje su u vlasništvu ove kompanije – Facebook, Messenger, Instagram i WhatsApp, koriste neke opcije koje je popularizovao upravo Snapchat.

Zanimljivo, govoreći o kopiranju Snapchatovih opcija, Spegel nije kritikovao Zakerberga. On je čak izjavio da mu laska to što ga neko kopira, jer to znači da dobro radi.

Ulazak na teritoriju kojom vlada Snapchat Facebook je najavio pre više od godinu dana kupovinom aplikacije MSQRD koja omogućava korištenje različitih efekata na licima korisnika, slično kao i na Snapchat-ovim Lens filterima.

Nakon toga, Facebook je omogućio skeniranje QR kodova za profile u Messengeru, za šta su takođe dobili inspiraciju od Snapchata.

Prošlog leta, tokom sastanka sa zaposlenima, Zakerberg je rekao da će kamera uskoro zameniti tekstualni način komunikacije i postati najvažniji način na koji delimo sadržaj putem društvenih mreža. To je trend koji je započeo upravo Snapchat.

Najveći "napad" na Snapchat izveo je kopiranjem opcije Story u Instagramu. Instagram je prošlog avgusta predstavio opciju Stories s kojom je "klonirao" popularnu opciju Spegelove kompanije te se pokazalo da je broj korisnika koji objavljuju priče na Instagramu uskoro premašio broj korisnika na Snapchatu.

Korisnici na odabranim tržištima sada mogu da koriste i različite okvire koji se mogu postaviti iznad fotografija i profilnih fotografija, baš kao na Snapchatu, a prilikom live videa mogu koristiti selfi maske, za što se koristi tehnologija MSQRD-a.

Privatne poruke na Instagramu nestaju nakon što se pregledaju, takođe po ugledu na Snapchat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.