Tvorac World Wide Weba: Uticaj lažnih vesti je zabrinjavajući

Izumitelj World Wide Weba Tim Berners-Li, izjavio je da je uticaj lažnih vesti na internetu zabrinjavajući i predstavio planove za borbu protiv neetičkog političkog marketinga, prenosi Independent.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Britanski naučnik je tačno 28 godina nakon njegovog izuma rekao da su nove tehnologije postale alarmantne.

U otvorenom pismu, 61-godišnjak je rekao da je zloupotreba podataka stvorila zastrašujuće dejstvo na slobodu govora i upozorio na slepe tačke na internetu, koje, prema njegovim rečima, "kvare" demokratije.

Glavni problem, kako je napisao, je što većina ljudi pronalazi "šačicu" svojih vesti i informacije putem društvenih mreža i sličnih pretraživača, koje su plaćene svaki put kada neko klikne na link.

"Krajnji rezultat je što nam onda ti linkovi prikazuju sadržaj koji, ako kliknemo moramo da platimo. Nekada to bude i dezinformacija ili lažna vest, što je iznenađujuće i šokantno“, rekao je.

Prema njegovim rečima, ovaj problem stvara zastrašujući pritisak na slobodu govora i zaustavlja web kao prostor za istraživanje važnih tema, kao što su zdravstveni problemi, seksualnost ili religija.

Tim Berners-Li je takođe kritikovao političare da koriste birače putem "sofisticiranih algoritama". Pozvao je ljude širom sveta, kao i predstavnike Googlea i Facebooka da povećaju svoje napore u borbi protiv lažnih vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.