Telenor ima najveću mobilnu internet mrežu

Više od polovine mobilnog internet saobraćaja prošlo je kroz Telenor mrežu, rezultat je poslednjeg izveštaja Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Izvor: PR tekst
Podeli

Od ukupno 11,5 miliona GB prenetih podataka u trećem kvartalu 2016. godine, više od 5,9 miliona GB su iskoristili Telenor korisnici.

„Kvalitet mreže podrazumeva, pored pokrivenosti i brzine, i kontinuirano iskustvo koje korisnici svakodnevno imaju. Danas, internet se koristi ne samo za pretraživanje, već i za slušanje muzike i gledanje video sadržaja. Tome u prilog govori i podatak da je, tokom prošle godine, kroz Telenor mrežu prošlo skoro 8,5 miliona GB za gledanje klipova preko YouTube-a. To je količina podataka koja je ekvivalent gledanju svih Star Wars filmova 75,000 puta“, kaže Kai Gulbrandsen, izvršni direktor tehnike u Telenoru Srbija.

Telenor je pokrio brzim internetom celu Srbiju, i u ovoj godini ostaje fokusiran na dalji razvoj 4G mreže. U narednih pet meseci, Telenor će omogućiti najbrži internet za 80 odsto stanovništva sa 1600 4G baznih stanica.

„Sa ukupnim brojem od preko 4500 baznih stanica koje koriste 3G i 4G tehnologiju, ponosni smo što je Telenor najveća mobilna internet mreža, koja omogućava korisnicima pristup internetu bilo kada i bilo gde. Gradimo mrežu za budućnost, dok korisnicima pružamo konzistentan kvalitet gde god da se nalaze“ dodao je Kai Gulbrandsen.

Prema poslednjem izveštaju kompanije CISCO, korišćenje interneta na globalnom nivou poraslo je 18 puta u poslednjih pet godina, dok je najzaslužniji za to video sadržaj, koji je činio 60 odsto ukupnog saobraćaja u 2016. Većina saobraćaja prošla je kroz 4G mrežu, 69 odsto, dok je ukupan procenat konekcija bio 26 odsto. Predviđa se da će do 2021. godine, više od polovine konekcija biti na 4G mreži gde će se generisati više od tri četvrtine ukupnog internet saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.