Vanserijski računar: AMD Ryzen 7

Već duže vremena na polju procesora u personalnim računarima imamo samo jedan relevantan izbor i tu je konkurencija do skoro bila znatno slabija nego na primer na polju grafičkih kartica. Da bi se to promenilo AMD je odlučio da lansira potpuno novu arhitekturu nazvanu Ryzen i bitku za veće tržišno učešće je započeo upravo najjačim, R7, procesorima. Od njih smo dobili celu konfiguraciju kako bismo detaljno mogli da ispitamo mogućnosti njihovog novog čeda što smo vrlo rado prihvatili.

Izvor: klanrur.rs
Podeli

Vanserijski računar

Kao što je to često slučaj u demo primercima računar koji smo dobili na test je sve samo ne običan. Ono što je ipak dosta zanimljivo jeste da iako su korišćene komponente iz premium segmenta sve su vrlo lako dostupne prosečnom korisniku i nema tu nikakvih iskakanja ili custom rešenja a pri tome, uslovno rečeno, nisu ni preterano skupe.

Vizuelno najjači utisak ostavlja samo kućište u vidu Phanteks Eclipse P400 modela koje ima i providnu stranicu i ugrađeno i raznobojno LED osvetljenje što daje vrlo lep vizuelni utisak. Nažalost ovaj brend nije prisutan na našem tržištu ali činjenica da ovako atraktivno kućište u inostranstvu košta samo oko $70 je zaista lepa informacija. Pritom su svi kablovi sakriveni sa zadnje strane pa je vizuelni dojam još bolji. Naravno odmah se uočava hladnjak na procesoru koji potpisuje Corsair a koji je vodenog tipa, odnosno ima dve cevčice koje odvote rashladnu tečnost do bloka sa zadnje strane gde dalje ventilator raspršava višak toplote. Iako ovakvi sistemi nisu potpuno bešumni njihove performanse su značajno bolje od standardnog vazdušnog hlađenja a dodatna pogodnost je što sam korisnik nema nikakve veze sa samom tečnošću i slično pa je instalacija ovakvog sistema skoro pa jednako laka kao i običnog kulera.

Sve ovo izgleda još bolje kada se gleda u odnosu na zaista izuzetnu AsRock Fatal1ty X370 Gaming K4 matičnu ploču iz najvišeg segmenta na kojoj čak možete menjati i boju LED osvetljenja kako biste recimo uparili sa bojom koju ste odabrali na kućištu. Izbor grafičke kartice nas je malo zbunio s obzirom da je u pitanju AMD Radeon Fury Nano, kartica stara skoro pa dve godine. Ipak ona jeste i dalje u vrhu AMD-ove ponude bar dok se ne pojave čipovi bazirani na Vega arhitekturi, a i sa druge strane je dovoljna mala da nam obezbedi jako lep pogled unutar kućišta što se potpuno uklapa u filozofiju ovog računara. Tu je i manje više standardnih 16GB DDR4 memorije kao i poprilično izdašan SSD disk kapaciteta 480GB koje potpisuje opet Corsair. S tim da SSD nećete ni videti na slikama jer je zajedno sa ostatkom kablova upakovan tako da ne remeti pogled u kućište. Naravno tu je i dosta izdašno Fractal Design napajanje od celih 750W.

Sve to čini jako lep i zaokružen sistem, vizuelno dopadljiv, a opet u granicama iole razumnih cena. Ali nas od svega najviše interesuje njegovo srce – novi Ryzen procesor.

Ryzen R7 1700

AMD je pohod na tron procesora započeo izbacivanjem procesora u najjačem segmentu pod oznakom R7 (nedavno su se pojavili i R5 o kojima ćete čitati u nekom od narednih brojeva), a R7 1700 predstavlja najslabiji od tri modela u ovoj kategoriji, iako za naše pojmove i više nego dovoljan. Radi se o procesoru koji ima 8 jezgara i 16 threadova kao i svi u R7 gami, što je već značajno bolje od slično pozicioniranog Intel i7-7700 koji imaju po 4 jezgra i 8 threadova. Osnovni klok mu je 3.0GHz, dok je boost klok 3.7GHz a zanimljivo je da se uz R7 1700 dobija i fabrički kuler koji doduše nismo ni videli jer smo koristili priloženo vodeno hlađenje. Jako bitna karakteristika ovog procesora je i TDP od samo 65W po čemu se AMD sada izjednačio sa Intelom po pitanju potrošnje energije i generisanja toplote, nešto što je dosta tištilo njihove ranije generacije procesora. I zaista sa priloženim vodenim hlađenjem temperatura procesora u normalnom radu nikada nije prelazila 40-45 stepeni što je zaista odličan rezultat. Onda smo poželeli malo da se poigramo pa smo procesor overklokovali preko priloženog, jako jednostavnog, softvera na 3.9GHz i maksimalno ga opteretili – temperatura je jedva uspela da dostigne 70 stepeni posle dužeg vremenskog perioda ali preko toga nije išla. Doduše i ventilator na sistemu hlađenja je postao dosta bučniji, ali je to verovatno zato što su mu podešavanja za kontrolu temperature bila malo previše agresivno stavljena. U svakom slučaju u normalnom radu, čak i pri maksimalnom opterećenju ovaj računar je skoro pa bešuman.

Naravno na kraju dolazimo do toga kakve su performanse novog Ryzena? Ako gledamo aplikacije koje mogu da iskoriste sva jezgra koje ovaj procesor nudi kao što su na primer programi za animaciju ili rendering 3D modela dolazimo do rezultata koji su od nekoliko procenata do nekoliko desetina procenata bolji od i7-7700 procesora s kojim smo ga poredili s obzirom da u istoj cenovnoj kategoriji. Ono u čemu Intel i dalje dominira jesu aplikacije koje ne mogu da iskoriste sva jezgra istovremeno, recimo nama omiljene igre. S obzirom da Intel ima nešto viši klok rada procesora (4.2GHz turbo) u nekim igrama koje zaista dosta zahtevaju od procesora će i dalje imati bolji skor. Na primer ako ste igrač CS:GO kome je svaki frejm bitan moguće da ćete dobiti nešto veći skor fps sa Intelom, ali to je na primer ako gledamo performanse reda veličine prosečno 250-300 fps. Međutim ono što je jako bitno kod Ryzena jeste što više jezgara koje igre još uvek ne mogu da iskoriste možete iskoristiti za nešto drugo, na primer za strimovanje ili snimanje video klipova u pozadini. Tako sam krenuo da igram svoju omiljenu igru World of tanks u 1440p rezoluciji što je na ovom računaru pravo uživanje i shvatio da je procesor zauzet samo nekih 30-40%. Onda sam odlučio da u istoj rezoluciji snimam i video klip, a čisto zezanja radi sam odabrao 1440p rezoluciju i 60fps za snimanje. U kombinaciji zaista moćnog procesora i brzog SSD-a u igri se apsolutno nije osetilo da bilo šta snima u pozadini! Dakle možda Ryzen nije trenutno najjači procesor za igre ali je bitno razmisliti o drugim aspektima kao što je na primer da radite nešto u pozadini, snimate video klipove ili strimujete i slično što mu zaista ide odlično od ruke.

Da li je na pomolu promena na tronu procesora?

Treba imati u vidu i činjenicu da je Ryzen 7 serija verovatno nešto više nego što je prosečnom igraču potrebno a i šta može da priušti, zato ćemo sa posebnom pažnjom pratiti i izlazak R5 modela. S druge strane činejnica je da AMD posle duže vremena na planu procesora ima zaista sjajan proizvod – najpristupačniji procesor sa 8 jezgara/16 threadova na tržištu, dobre termalne karakteristike i zaista odlične performanse. Kada se sve to još upakuje u ovako atraktivno kućište i sa zanimljivim komponentama kako smo ih mi dobili bilo je zaista teško rastati se od ovakvog računara.

Karakteristike:

Procesor AMD Ryzen 7 1700
Hlađenje Corsair H90 liquid cpu cooler
Matična ploča AsRock Fatal1ty X370 Gaming K4
Memorija Corsair Vengeance 2x8GB DDR4
Grafička kartica AMD Radeon Fury Nano
Hard disk Corsair 480GB SSD
Kućište Phantex Eclipse P400
Napajanje Fractal Design Edison M 750W
Operativni sistem Windows 10

Izvor: Klanrur.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.