WoW i "patuljci", ko koliko zarađuje

Svi pokušaji da se uzdrma tron na kom sedi World of Warcraft bili su neuspešni u prethodnih deset godina, pa se MMORPG gigant i dalje nalazi na ubedljivom prvom mestu po zaradi među onlajn igrama.

Podeli

"Blizzardova" zlatna koka je u prethodnoj godini kompaniji donela vrtoglavih 1,041 miliijardu dolara, odnosno 36 odsto novca na tržištu - ukupno koliko i sedam sledećih "teškaša" na listi.

Iza WoW-a je korejsko čudo Lineage, koje u domovini i dalje ima zavidan broj pretplatnika, iako je staro čak 16 godina. Zapadni serveri su ugašeni još 2011, ali NCSoft od ove igre ubira na godišnjem nivou 253 miliona dolara.

Sledi TERA sa prihodom od 236 miliona, pa tanki, ali i dalje isplativi Star Wars: The Old Republic (2011) sa 165 miliona, dok je na petom mestu izdržljivi Turbineov veteran Lord of the Rings Online - 104 miliona.

Šesto mesto zauzima klutno islandsko ostvarenje EVE Online sa 93 miliona dolara, a iza njega je NCSoftov triling - Aion (88 mil. $), Blade and Soul (64) i Lineage 2 (45).

Desetu poziciju zauzima RIFT sa 36 miliona dolara.

Ove godine će biti zanimljivo pratiti prihode koje će ostvariti Carbine od svog čeda i "novog ubice WoW-a" igre Wildstar.

Iako puna šarma, i ona je doživela usud prvog meseca, pa su krcati serveri već u julu postali "zeleni" i najavil skori prelazak na F2P model.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.