TEST: Wiko Fever 4G

Wiko telefoni su u Srbiju došli sa zakašnjenjem, budući da kompanija koja ih proizvodi postoji već pet godina, ali se ove godine pred domaćim korisnicima našao deo njihove ponude. U naše ruke došao je telefon koji je ovu francusko-kinesku kuću izdvojio u odnosu na konkurenciju – Fever 4G.

Staša Rosić, B92
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Odrednica „Game changer“ kojom Wiko predstavlja svoje telefone u najvećoj meri otelotvorena je upravo u ovom uređaju.

Wiko Fever 4G je prvi telefon na tržištu sa ivicom koja svetli u mraku i iako ta njegova osobina deluje beznačajno, doprinela je uspehu kompanije u Evropi, a onda i u azijskim zemljama.

Naime, Fever 4G svojim atraktivnim izgledom, opcijama koje odgovaraju prvenstveno mladim korisnicima i iznad svega popularnom cenom, može da „izađe na crtu“ mnogim Android pametnim telefonima.

Ovo poslednje možda je i presudno, budući da su njihovi proizvodi, kako iz same kompanije kažu, „demokratizovali visoku tehnologiju“ i opcije koje su do nedavno bile dostupne samo na telefonima skupljim od 600 evra, sada ponudili u znatno jeftinijem uređaju, ne štedeći pritom na većini njegovih komponenti.

No, krenimo redom.

Foto: B92
Foto: B92

Fever 4G dolazi u crno-tirkiznom pakovanju u kom dobijate telefon, USB punjač, plastične dodatke za kartice, uputstvo za upotrebu i garanciju.

Pred vama će se naći telefon u jednoj od tri ponuđene boje: belo-zlatnoj, crno-zlatnoj ili crno-sivoj. Mi smo dobili ovu poslednju.

Uređaj debljine 8,3 mm dobro leži u ruci zahvaljujući zadnjoj maski koja, iako od tanke plastike, oponaša teksturu kože i ne klizi iz ruke. (Ljudima sa kraćim prstima može biti nezgodno da koriste telefon samo jednom rukom).

Prednja strana oivičena je diskretnim ivicama, pa je odnos screen-to-body 68,2 odsto. Na samom obodu je fluoroscentna ivica, koja tokom dana “prikuplja” svetlost, da bi kasnije svetlela u mraku. Mi nismo toliko obraćali pažnju na ovu karakteristiku uređaja, ali se na internetu mogu pročitati komentari da ona ne svetli toliko intenzivno. Sve u svemu, ako nemate ideju kako vam fluorescentna ivica može biti od koristi, verovatno niste pripadnica lepšeg pola, koja u velikoj, prepunoj i mračnoj tašni neuspešno traga za svojim telefonom.

Ekran Fever 4G zaštićen je Gorilla Glass 3 staklom skupog izgleda. S njega se lako uklanjaju mrlje od otisaka prstiju, a ujedno je otporno na ogrebotine. (Telefon nam nije ispadao, pa nismo mogli da potvrdimo da li je zaista tako).

Fever nema fizičko Home dugme, ali će vam prsti lako dopreti do dvostranog dugmeta za pojačavanje i utišavanje tona ispod kog je dugme za isključivanje/uključivanje uređaja sa desne strane telefona.

Dugmići se nalaze na ivici izrađenoj od metala, što ga u kombinaciji sa Gorilla Glass 3 staklom čini ne tako laganim telefonom od 143 grama. U zavisnosti od preferencija korisnika, to može biti prednost ili mana, ali je lični osećaj pisca ovih redova da teži telefoni ostavljaju utisak kvalitetnije izrade.

Sa zadnje strane je kamera od 13 MP pored koje je LED fleš. Ljubiteljima selfija dopašće se to što se s prednje strane nalazi sasvim solidna kamera od 5 MP, takođe sa LED flešom.

S gornje strane telefona je ulaz za slušalice, a s donje microUSB.

Stereo zvučnik se nalazi na donjem delu poleđine telefona.

Foto: B92
Foto: B92

Poklopac je najdiskutabilniji deo Fever 4G. Istina, skida lako, jer je vrlo savitljiv, a pod njim se nalazi nešto što će se dopasti svakom ko koristi više brojeva telefona – dva slot-a za SIM kartice, kao i microSD slot (do 64 GB). Litijum-polimerska baterija od 2.900 mAh je fiksirana, to jest, ne može da se izvadi.

Ipak, deluje da je Wiko propustio šansu da zadnju stranu zatvori nekim kvalitetnijim materijalom zahvaljujući kom bi mogli da imamo premium osećaj u ruci. Ovako, dobili smo potpunu suprotnost glatkoj prednjoj strani i sjajnim aluminijumskim ivicama. Osim toga, kad se baterija već ne može izvaditi, slot-ovi za kartice bili bi mnogo praktičniji da su sa spoljne strane. Utisak vezan za poleđinu telefona samo delimično popravlja finiš na plastici, koji mu daje teksturu kože pa kada je telefon zatvoren, nemate utisak da je poklopac tako "tanak".

Ekran

Foto: B92
Foto: B92

Wiko Fever 4G ima ekran od 5,2 inča sa rezolucijom 1920x1080 (Full HD), što daje gustinu piksela od 424 PPI.

Zahvaljujući ovakvim karakteristikama daje vrlo oštru sliku i tekst, naročito ako uzmemo u obzir da ima i snažnu osvetljenost. Primetićete da je čak i na minimumu vrlo pregledan i čitljiv, naročito ako ga koristite u mraku. Reprodukcija boja je takođe vrlo dobra i objekti na ekranu su vidljivi iz svih uglova.

Ekran vam daje nekoliko interesantnih prečica, kakve nemaju drugi telefoni u klasi. Recimo, ako preko zaključanog ekrana prstom napišete slovo “C” on će vam otvoriti kameru. Ako vam je potrebna svetiljka, treba da napišete “O”. Od “manje interesantnih” prečica izdvaja se zaključavanje duplim pritiskom na Home “dugme”.

Hardver

Fever 4G opremljen je Mediatek MT6753 Octa-core 1.3 GHz Cortex-A53 čipsetom uz 3GB RAM. Za grafiku je zadužen Mali-T720MP3 koji daje sasvim solidne performanse.

Kako bismo testirali kako se ove komponente ponašaju u slučaju igranja zahtevnijih igara, instalirali smo nasumično igru Asphalt 8 koja zbog načina na koji se igra, istovremeno pokazuje preciznost žiroskopa.

Foto: B92 / Asphalt 8
Foto: B92 / Asphalt 8

Utisak je sledeći: igra sa nivoom detalja podešenim na maksimum pomalo “secka”, ali već na “medium” varijanti funkcioniše kako treba.

Igra se tako što se sam telefon okreće poput volana, a Fever 4G dobro reaguje na takve komande.

Kada smo preko 3D Mark aplikacije (Ice Storm) testirali grafiku, dala je sasvim pristojan rezultat od oko 7.000 (prosek za Wiko Fever 4G je 7.572) i to dok je u pozadini radilo nekoliko aplikacija.

Imajte u vidu da Wiko ima samo 16 GB memorije, što je malo u odnosu na sasvim solidne komponente, ali utešno je to što vam dopušta ugradnju MicroSD kartice do 64GB.

Softver

Foto: B92
Foto: B92

Fever se oslanja Android Lollipop 5.1 sa Wiko interfejsom, što je vrlo interesantna kombinacija. Dok smo testirali uređaj, nismo primetili bilo kakve smetnje i teškoće u reagovanju na komande i svakodnevno funkcionisanje teklo je uglavnom glatko.

Wiko će vam prilikom aktivacije uređaja poslati zahtev da njegovi inženjeri prate funkcionisanje softvera i hardvera vašeg telefona i pravovremeno vam šalju ažuriranja i javljaju ukoliko uoče neki problem. Za vreme trajanja testiranja nije bilo nikakvih smetnji koje bi aktivirale “pomoć prijatelja”, pa nismo uspeli da saznamo na koji način se ostvaruje ova njihova usluga. Ipak, preporučujemo da je prihvatite i da ne brinete mnogo o bezbednosti podataka, budući da iz Wiko kompanije obećavaju da neće “viriti” u vaše privatne sadržaje.

Kamera

Foto: B92
Foto: B92

Kao što smo već rekli, Fever je idealan za ljubitelje selfija, ali neće izneveriti ni one koji vole da fotografišu svet oko sebe. Zadnja kamera od 13 MP i nije spektakularna, ali sasvim lepo beleži boje i linije objekata. Fotografije sa 424 DPI izgledaju sasvim zadovoljavajuće, iako bi mogle biti i detaljnije. (Uvećajte priloženu fotografiju napravljenu Fever 4G kamerom).

Fever ima i integrisane filtere za obradu fotografija, ali su prvenstveno namenjeni selfijima. Tako imate filter za brisanje bubuljica, podočnjaka, bolju definiciju crta lica i osvetljenost istog. Deluje da uređaj prepoznaje lice kao najsvetlije polje na fotografiji, budući da je u nekoliko navrata, “pomešao” lice sa belom lampom u pozadini i njoj, umesto licu pisca ovih redova “brisao podočnjake”.

No, ovi filteri su zabavna stvar, naročito za korisnike društvenih mreža.

Prednja kamera je vrlo interesantna i pravi sasvim solidne fotografije uprkos tome što ima samo 5MP.

Baterija

Ukoliko nemate previše aplikacija i redovno isključujete pokrenute programe, baterija od 2.900 mAh vas neće izdati tokom jednog dana. Ako pak niste napredni korisnik i telefon vam treba samo za pozive i poruke, izdržaće do trećeg.

Imajte u vidu da bateriju najviše “jedu” aplikacije poput onih za društvene mreže, pa dobro razmislite da li su vam zaista potrebne prečice za Facebook i FB Messenger, budući da joj najviše skraćuju život.

Opšti utisak

Fever 4G je "two face Harvey". Prednja strana, ivice, solidan procesor i grafika, čine njegovo lepo lice, a ono ružnije slab poklopac i mali prostor za skladištenje, zbog čega ne možete mirne duše da kažete da je "demokratizacija tehnologije" zaista izvodljiva u potpunosti.

Ipak, po ceni od oko 200 evra, koliko Fever košta kod nas, dobijate svestran uređaj čije prednosti, ako niste cepidlaka, mogu prevazići mane. Wiko kao da je ciljano želeo da ne ponudi odmah najbolje od sebe i napravi mamac, posle kog će mnogi poželeti da vide šta još može ova kompanija.

U tome je i prava čar Fever telefona - probudiće vam maštu. Barem je nama probudio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.